Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Volle maan, koers omhoog

September is historisch gezien de slechste beursmaand van het jaar. Mijn voorspelling in Remember September van een top in augustus en bodem in september met 1653 in de S&P 500 zal ongetwijfeld voer voor menig scepticus zijn geweest. 

De daling op Wall Street heeft al voor een groot deel aan de verwachting voldaan en een opleving op korte termijn behoort nu tot de mogelijkheden, daarover straks meer. Een aantal interessante indicatoren geeft aan dat we een nog stevigere correctie kunnen verwachten.

Put-callratio
Het aantal verhandelde puts gedeeld door het aantal verhandelde calls is een goede contra-indicator. In de buurt van toppen verhandelen beleggers doorgaans veel calls en in de buurt van bodems veel puts. Op dit moment is het aantal puts ten opzichte van het aantal calls laag.

In de grafiek hieronder is een vijfdaags gemiddelde van de CBOE (Chicago Board Options Exchange; de grootste optiebeurs van de Verenigde Staten) equity put-callratio afgezet tegenover de S&P 500. Te zien is dat de put-callratio op dit moment is beland bij een nieuw extreem. De ratio is nog niet erg hersteld vanaf het laatste dieptepunt. In de grafiek is te zien dat een goede bodem vaak pas wordt gemaakt als de indicator weer boven het gemiddelde noteert.

Aandelen boven 50-daags gemiddelde
Rond belangrijke toppen verzwakken veel aandelen ten opzichte van hun gemiddeldes. Een blik op het percentage fondsen dat boven het 50-daags gemiddelde noteert laat zien dat deze indicator op het moment dat de S&P 500 een high maakte al enige tijd een daling liet zien. Voorafgaand aan de 2011-top was dit het geval, in 2012 en dus ook rond dit moment.

Handelen op schulden
Uit cijfers op de New York Stock Echange blijkt dat beleggers zich in historisch grote mate in de schulden aan het steken zijn. Dit is weergegeven in onderstaande grafiek. Slechts in 2000 en 2007 werden vergelijkbare negatieve cash-niveaus gehaald, iedereen weet hoe dit afliep. Wanneer iedereen positief is dan is het tijd om uit te kijken.

Onder historische omstandigheden zou de huidige correctie op Wall Street (in Europa moet deze nog beginnen) zich de komende maanden verder uit moeten diepen.

Volle maan
Wie short gaat op de nieuwe maan kan enkele dagen later doorgaans met winst verkopen. In onderstaande grafiek zijn alle dagen met een volle maan aangewezen met een groene stip.

In de afgelopen twaalf maanden kwamen er in elf gevallen stijgende koersen de dagen na een volle maan. De volle maan verscheen daarnaast bovengemiddeld vaak rond een belangrijke bodem. Vannacht  verschijnt opnieuw een volle maan.

Ruimte omhoog
In de grafiek zijn vijf stijgende bewegingen te zien van gemiddeld rond de dertig dagen. Na de tweede stijging worden overeenkomsten zichtbaar. Ik herinner een vraag van meerdere maanden geleden waarom een dergelijke beweging relevant is voor de toekomst.

De geschiedenis wijst uit dat patronen zich herhalen, dat hebben de recente stijgingen dus weer uitgewezen. Op korte termijn ligt er ruimte voor een opleving, die upside wordt bevestigd wanneer de S&P 500 door de 1660 puntengrens breekt.

In het gebied tussen 1675 en 1685 is mijn richtpunt. Hier ligt nog een grote gap open (1685 tot 1672,50). Beleggers moeten echter alert zijn op nog een aantal zwakke beursmaanden.

AEX: 367-niveau belangrijk
De AEX heeft het 367-niveau getest en ontwikkelt hier in eerste instantie een steun, zo lang deze steun houdt kan de koers een opleving maken richting de doorbroken steunlijn die nu bij 374 loopt.

Mijn visie is echter dat wanneer de 367 grens doorbroken wordt bij 345 een realistisch koersdoel ligt. Hier is op de opening van 4 juli een gap ontstaan (348,23) met het slot van de dag ervoor (345,82).

Ik behandel technische analyse via een allerlei methodes, een ervan is een cyclisch systeem dat door mijzelf is ontwikkeld. Mijn draaipunten:

  • 2 augustus, feit: top S&P 500
  • 7 augustus, feit: tijdelijke bodem S&P 500 en AEX
  • 14 augustus, feit: top AEX en hierna acceleratie omlaag op Wall Street

 

Jan Kastelijns is een selfmade beursdeskundige. .De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Kastelijns neemt veelal posities in op beleggingen die hij hier ook beschrijft, die kunnen overigens wel continu van aard veranderen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht