Word abonnee en neem Beursduivel Premium

TA: Beperkte ruimte

Gisteren was een weinig enerverende beursdag. De koersuitslagen bleven zeer beperkt wat uiteindelijk zorgde voor een klassieke inside day. Dit wordt ook wel een harami genoemd als u – net als ik – gebruik maakt van candlesticks.

De uitslagen tussen de hoogste en laagste koers van de dag bleven gevangen binnen de grenzen van de body van afgelopen maandag. Een body bij candlesticks wordt gevormd door de opening en slotkoers van die dag. De AEX blijft dus rommelen onder de belangrijke en te breken weerstand van 397,50.

Hier ligt de bovenkant van het sinds eind 2012 aanwezige stijgende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek. Buiten de forse correctie van juni (daling van 373 naar 331) bleef de AEX het gehele jaar binnen deze buitengrenzen.

Doorbraak
Toch verwacht ik dat de bovenkant van dit trendkanaal op zeer korte termijn gebroken kan worden. Dit heeft mede te maken met het feit dat tijdens de recente vierde en vijfde correctie van dit jaar de onderkant (stijgende bodemlijn) niet meer werd bereikt.

Verder was de recente herstelbeweging vanaf het 366-dieptepunt de meest krachtige van dit jaar, waarbij ook vijf opwaartse gaps werden gevormd. Een ander belangrijk signaal komt van de RSI op weekbasis. Deze indicator brak al opwaarts door zijn jaartoppen en noteert richting de 70-puntengrens.

Ik gaf gisteren al aan dat een notering van de RSI boven de 70 niet direct een topvormingsignaal is. Het is een teken van kracht als de RSI hierboven komt en de RSI kan in een zeer krachtige markt ook langere tijd hierboven noteren. Op dagbasis moet de RSI deze grens nog passeren.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Hogere top
De belangrijkste te breken weerstand blijft dus de stijgende toppenlijn van nu 397,50. Tot op heden is de AEX hier tweemaal intraday boven geweest. Een structureel slot hierboven is echter noodzakelijk om de door mij verwachte versnelling te starten.

Dit zou naar mijn mening voorlopig de laatste forse opgaande beweging worden, die uiteindelijk moet resulteren in een hogere middellangetermijntop rond de 420 punten. Hierna mag een forse correctie worden verwacht van rond de 10% om een nieuwe hogere bodem te vormen.

Dit zouden dan de eerste contouren moeten worden van een nieuwe en steilere stijgende trend. Tot aan de 420 zijn buiten de genoemde stijgende toppenlijn weinig noemenswaardige weerstanden meer te vinden. Zodra deze grens structureel wordt gebroken, kunt u een snelle verdere voortzetting verwachten.

Bodemsignaal
Ondertussen duurt de huidige consolidatie voort en weet de AEX nog steeds de versnelling niet te starten. Dit zien we ook terug in de haperende technische indicatoren op dagbasis.

Wel werden vorige week de horizontale bodems bij 388 verder versterkt met een terugtest. Tijdens deze terugtest werd ook een doji-hammer gevormd en een island reversal afgerond. Een sterk bodemsignaal in het kortetermijnbeeld.

De eerste steunzone ligt nu bij de gevormde opwaartse gap tussen de 392,50 en 393,70. Zolang deze gap open blijft staan, zal de opwaartse druk op een doorbraak boven de 397,50 in de komende dagen verder toenemen.

Beperkte ruimte
Onder de 392,50 ligt verder nog de 388-steun. De vierde gap ligt tussen de 385,70 en 387,20. Pas onder de zware steun van 385,70 verslechtert het kortetermijnbeeld en dat verwacht ik niet. Ik acht sowieso de kans beperkt dat de genoemde gap tot aan de 392,50 wordt opgevuld.

Voor de komende dagen blijft echter een poging om deze gap deels te sluiten mogelijk, zolang de stijgende toppenlijn niet definitief wordt gebroken. De handelsruimte blijft dus zeer beperkt maar de opwaartse druk blijft ook in stand.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht