Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Wachten op een signaal

Ruim 130 lezers hebben meegedaan aan de prijsvraag van eind vorige week. U verwacht:

  • een gemiddeld dieptepunt in december van ongeveer 390,50
  • een top bij 409
  • een slotstand eind december van 403,92

Begin januari maak ik de winnaars per categorie bekend en eens kijken hoe u het als totale groep heeft gedaan.

Wachten
De AEX is de laatste weken bijna volledig stilgevallen. De bewegingsruimte is zeer beperkt en het is wachten op een vervolgsignaal. De tijd begint te dringen om er nog een laatste opgaande beweging uit te persen in de laatste weken van dit jaar.

De kans blijft aanwezig dat een beweging naar ongeveer 420 in deze laatste weken zal plaatsvinden, maar het tijdsaspect blijft een van de moeilijkste zaken om mee te geven aan een bepaalde richting. Of de top nu in januari of december geplaatst zal worden richting de 420 laat ik dan ook in het midden.

Ik houd er wel rekening mee dat de komende opwaartse versnelling uiteindelijk zal leiden tot een belangrijke middellangetermijntop waarna een forse correctie kan worden gestart. Pas in de loop van de eerste helft van volgend jaar verwacht ik een volgende opwaartse beweging tot ruim boven de 420 punten.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

In het kortetermijnbeeld zijn nu twee belangrijke weerstanden te onderkennen:

  • de recent gevormde jaartop bij 398,60
  • de stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek bij nu 399,20

Pas een structureel slot boven de laatstgenoemde weerstand zou de opwaartse versnelling starten en een beweging kunnen inzetten naar mijn uiteindelijke doel van ongeveer 420 punten. Zolang deze beweging uitblijft, blijft de huidige consolidatiefase intact.

Krachtopbouw
Komt van uitstel dan afstel? Nee, kijkend naar de huidige consolidatiefase verwacht ik dat dit een situatie is van krachtopbouw in een vrij dunne (qua handelsvolume) markt. Wel duurt deze situatie aanzienlijk langer dan ik had verwacht.

Aan de onderkant ligt een batterij aan steunpunten. De laatste twee weken wordt de 393,70 gebruikt als steunpunt. Hier is de bovenkant van de recent gevormde vijfde gap te vinden. Hierdoor bedraagt de handelsruimte al ruim twee weken tussen de 4 en 5 punten.

Zolang de vijfde gap tussen de 392,50 en 393,70 (deels) open blijft staan, blijft de opwaartse druk in stand en is het naar mijn mening slechts een kwestie van tijd voordat de stijgende toppenlijn wordt gebroken. Deze gap maakt deel uit van een dubbel bodempatroon van ruim twee weken geleden.

Destijds werd de horizontale steun van 388 teruggetest waarbij een doji-hammer en een island reversal werden gevormd. Als de vijfde gap tot aan de 392,50 wordt gesloten, ontstaat meer neerwaartse ruimte naar de horizontale steun van 388.

In dat scenario wordt de zijwaartse consolidatiefase weer breder (ruim 10 punten) en ebt de opwaartse kortetermijndruk enigszins weg.

Start versnelling
Feit blijft wel dat tijdens de vorige vijf correcties de stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek slechts kortstondig werd aangeraakt, terwijl de AEX nu al een maand hier tegenaan drukt.

Dit pleit in het voordeel van de verwachte opwaartse versnelling. Toch moet deze doorbraak nog plaatsvinden om deze versnelling daadwerkelijk te starten. Onder de 388 lijkt een doorbraak dit jaar minder realistisch.

In dat scenario komt de vierde gap tussen de 385,70 en 387,20 weer in zicht. Tussenliggend is dan nog het 50-daags gemiddelde te vinden bij 387,10. Bij de 385,70 ligt verder ook de voormalige jaartop en het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de 366-bodem.

Zoals u weet blijft er sprake van een krachtige opgaande beweging zolang een index boven een dergelijke Fibonacci-niveau weet te blijven. Ook de vanaf de jaarbodem (331 uit juni) stijgende bodemlijn komt gestaag in de buurt van deze ondergrens (nu bij 383,80).

Voor nu is de bewegingsruimte zeer smal in het zeerkortetermijnbeeld en blijft de AEX stuiteren binnen deze zone, oftewel er gebeurt eigenlijk niet veel.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht