Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Zesde correctie?

De terugval in veel indices is fors in de afgelopen dagen. Toch is er nog steeds sprake van een normale terugtest die overigens bij sommige indices wel tot de uiterste niveaus is gegaan. Het is wel belangrijk dat de dieptepunten ongeveer op de borden zijn gezet en de markten nu opwaarts gaan draaien om niet te verzanden in de zesde correctie van dit jaar.

Mijn doel voor de komende weken blijft onveranderd liggen bij de eerder afgegeven niveaus. De kans is echter wel een stuk kleiner geworden dat we deze niveaus nog zullen behalen in de laatste weken van dit jaar. Uitsluiten mogen we het zeker niet, maar de tijd begint wel zeer kort te worden.

Mijn visie blijft echter dat we eerst de jaartop een stuk verder zullen aanscherpen voordat een forse correctie van ongeveer 10% zal plaatsvinden.

Nog niet te zeggen
Als ik kijk naar de situatie in de S&P 500 dan vond enkele weken geleden al de opwaartse doorbraak plaats boven de langere stijgende toppenlijn op de daggrafiek. Hiermee werd opwaartse ruimte gecreëerd naar een Fibonacci-niveau van 1.870. De huidige terugval is echter te zien als normale terugtest naar twee verschillende voormalige toppenlijnen.

De horizontale steunzone van 1.775 – 1.777 werd daarbij gisteren bijna teruggetest. Belangrijkste steun ligt rond de 1.746 – 1.750. Hier liggen zowel het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de oktoberbodem, een voormalige bodem als de voormalige sinds mei stijgende toppenlijn. Of het tot een volledige terugtest gaat komen, is nog niet te zeggen.

De onderliggende kracht is sterk en de voormalige langere stijgende toppenlijn werd in de afgelopen twee dagen teruggetest. We moeten dan ook zeer alert zijn op positieve omkeerpatronen vanuit de candlesticks.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Tegen toppen drukken
De terugval vanaf de recente jaartoppen in de Europese markten is aanzienlijk forser dan in de meeste Amerikaanse markten. Indices als de Nasdaq 100 en de SOX blijven namelijk daarbij zelfs tegen hun jaartoppen aandrukken. Als ik kijk naar de AEX dan is alle neerwaartse ruimte ongeveer opgevuld.

Twee dagen geleden brak hij onder de 393,70, de ondergrens van de zeer smalle consolidatiefase. Gisteren werden ook de 388-steun en de 4e gap vanaf de 366-bodem opgevuld. Met een intraday-dieptepunt van 385,50 was er sprake van een test van de cruciale ondergrens. Bij 385,70 – 385,90 liggen namelijk de voormalige jaartop, de onderkant van de vierde gap en het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de 366-bodem.

Zolang een index hierboven weet te blijven, blijft er sprake van een krachtige opgaande markt. Uiteindelijk wist de AEX ook boven het 50-daags gemiddelde te sluiten. Een laatste vangnet ligt bij de stijgende bodemlijn vanaf de jaarbodem (331 in juni) die loopt langs de 366-bodem. Deze bodemlijn ligt vandaag bij 384,70.

Meer ruimte
Ondanks dat de daling fors is, is er nog steeds sprake van een normale terugval. Wordt dit het uiteindelijke aanloopje om definitief af te rekenen met de stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek? De AEX druk hier al ruim een maand tegenaan en brak hier voor het eerst zelfs enkele dagen intraday boven.

Deze toppenlijn lijkt ondertussen alweer een eind weg vanaf de huidige stand. Dit te breken niveau ligt momenteel bij 399,20 en pas een structureel slot hierboven zorgt voor de start van de versnelling richting de 420. Zolang deze doorbraak uitbleef, mocht een voortzetting van de langere consolidatiefase worden verwacht. De huidige forsere terugval naar de ondergrens had ik niet meer verwacht.

Toch vindt deze beweging plaats en we moeten alert zijn op positieve omkeerpatronen in de komende dagen. Een eventuele structurele beweging (dus geen intraday-doorbraak) onder de genoemde steunpunten, zou betekenen dat de top voorlopig lijkt te zijn gezet en dan ontstaat meer neerwaartse ruimte. In dat scenario is de 6e correctie van dit jaar een feit. Eerste weerstand ligt nu bij 393,70 en daarboven bij de jaartop van 398,60.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

322 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Subtropical 5 december 2013 09:06
    Hallo Bas, dus jij denkt dat de oplopende steunlijn gaat breken? Dan zou de gehele trend veranderen. Het is natuurlijk wel een grote wig welke vaak naar 2/3 verlaten wordt aan de onderzijde. Nou ja, alle particulieren die long zijn gegaan brengen de ING veel geld in het laatje, de dec calls lopen snel leeg.
  2. [verwijderd] 5 december 2013 09:07
    Het kan beter down gaan nu deze maand, en dan nieuwe jaar meteen vol erin, om weer een argument te hebben, na de daling in december zijn koersen gedaald, en willen bellegers weer erin. Januari 400 misschien wel na exp. en april 425 dan rest van jaar wat ups en downs om 31ste weer rond de 413.41 te staan, meteen low van 366
  3. [verwijderd] 5 december 2013 09:16
    Deze terugval is gewoon een gezonde correctie naar de MT stijgende steunlijn. Zolang de MT stijgende steunlijn rond 385 niet wordt gebroken, mag er nu uitgekeken worden naar een hernieuwde test en doorbraak van de 398 en de 400. Er komt dan ruimte vrij naar de zone 416/417. Mocht de MT stijgende steunlijn toch gebroken worden dan kunnen we ons in eerste instantie gaan richten op de 380.

    AEX moet nu even tot rust gaan komen, dan komt het vertrouwen ook weer terug.
  4. forum rang 6 Koffiezondersuiker 5 december 2013 09:20
    quote:

    Eric de Rus schreef op 5 december 2013 09:18:

    Ik blijf maar calls schrijven tegen mijn geschreven puts. Gelukkig is de vola op een acceptabel niveau.

    Per saldo verdien ik geen stuiver met deze beweeglijkheid.
    waarom doe je het dan?
    De enige dei eraan verdient is de bank.

    Het is steeds hetzelfde liedje imo bij veel beleggers.
    Als je geen geld verliest, dan verlies je het wel aan de kosten.
    Als je verdient is het 1x en vervolgens verlies je weer.
322 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links