Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Toch boven 400

De kracht in de aandelenindices is vooral goed te zien in de Verenigde Staten en de DAX. In de S&P 500 werd een maand geleden de stijgende langere toppenlijn al opwaarts gebroken. Dit betekende een sterk vervolgsignaal in de langetermijntrend.

Mijn eerstvolgende koersdoel ligt bij 1870, een niveau dat in de komende maand al kan worden bereikt. Dit is een Fibonacci-projectieniveau gebaseerd op top en de bodem van oktober. Op de logaritmische weekgrafiek liggen de eerstvolgende niveaus pas rond de 2000 en 2150.

Dit zijn de volgende richtpunten voor het komende jaar, maar de weg daarnaartoe zal zeker gepaard gaan met de nodige tussentijdse en mogelijk forse correcties. In het kortetermijnbeeld zijn nu twee duidelijke terugtesten te zien naar de 1780.

Hiermee is een geslaagde terugtest naar de voormalige stijgende toppenlijn afgerond. Op dit moment staat de S&P 500 weer tegen de jaartop en daarmee de all-time high van 1813 aan te drukken. Ik verwacht op zeer korte termijn een doorbraak hierboven en vervolg naar hogere niveaus.

Voordat er een verslechtering optreedt in het zeerkortetermijnbeeld mag de S&P 500 nog een aanzienlijk stuk zakken.

S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: dubbele jaartop
De DAX testte recent precies zijn 38,2%-Fibonacci-retracementniveau terug vanaf de oktoberbodem. Dit niveau ligt bij 9070. Eind vorige week werd bij dit niveau een inverted hammer gevormd als omkeersignaal. Ook bleef de DAX ruim boven zijn 50-daags gemiddelde en bodems van begin november.

Hiermee lijkt de hogere kortetermijnbodem nu op de borden te staat na deze klassieke terugtest. De eerste weerstand ligt rond de 9265, daarboven komt de dubbele jaartop van 9424 alweer in zicht. Voor de komende weken behoud ik als richtpunt de stijgende langere toppenlijn die nu alweer bij 9625 ligt.

DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

AEX: vals signaal
Hoe anders verliep onze eigen AEX in de afgelopen week. De koers brak neerwaarts door het eerste Fibonacci-retracementniveau, het 50-daags gemiddelde en de stijgende bodemlijn vanaf de 331-bodem. Toch blijkt deze eendaagse (slot) doorbraak een vals signaal te zijn geweest.

Eind vorige week werd bij de 383,70 een dubbele bodem gevormd. Aangezien dit plaatsvond in twee achtereenvolgende handelsdagen, spreken we van een tweezers bottom. Direct werd tijdens de tweede dag van deze tweezers bottom een slotnotering op de borden gezet boven de 386.

Ik gaf aan dat deze slotnotering noodzakelijk was om te kunnen spreken van een valse neerwaartse doorbraak. In de zone 385,50 tot 386 liggen meerdere steunniveaus. Buiten het eerste Fibonacci-retracementniveau en de stijgende bodemlijn, ligt hier ook de voormalige jaartop.

Bodem gezet
Hiermee lijkt de bodem van de recente mini-correctie te zijn gezet. Zodra de AEX opnieuw structureel onder deze zone sluit, ontstaat alsnog ruimte naar de 373, een voormalig langetermijnuitbraakniveau maar ook het eerste Fibonacci-retracementniveau tussen de bodem en top van dit handelsjaar.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Toch boven 400
Deze recente mini-correctie die voor mij onverwacht werd ingezet, zorgt er wel voor dat een beweging naar ongeveer de 420 dit jaar niet meer reëel is. Deze beweging verwacht ik nog steeds, maar zal waarschijnlijk pas in januari kunnen worden voltooid.

Na de vorming van een top richting de 420 verwacht ik pas een forsere correctie in meerdere internationale aandelenindices. In het kortetermijnbeeld staat de AEX nu op het punt opwaarts afscheid te nemen van de 388. Hier liggen:

  • het 50-daags gemiddelde
  • de meervoudig geteste bodem van de afgelopen anderhalve maand

Daarboven ontstaat direct ruimte naar de 393,70 en de jaartop van 398,60. Het blijft naar mijn mening mogelijk om de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek te testen in de laatste weken van dit jaar.

Momenteel ligt deze toppenlijn net boven de 400 punten en zal aan het einde van dit handelsjaar rond de 402 tot 403 zijn te vinden.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht