Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Gaap

Er is momenteel sprake van consolidatie op hoog niveau in veel indices. Wel zijn er al de nodige vermoeidheidsverschijnselen te zien in verschillende indices. In de AEX werd al een toppatroon gevormd, in veel andere indices is er sprake van een dubbele top.

Zolang er echter geen belangrijke steunniveaus worden gebroken, lijkt dit vooralsnog een tijdelijke onderbreking van de stijgende kortetermijntrend en mogen hogere koersen in de komende weken worden verwacht. Onder belangrijke steunniveaus staan de toppen voorlopig op de borden wordt de eerste correctie van dit jaar gestart.

DAX

In de DAX is er een dubbele top gevormd net onder de 9.800. Op een haar na viel deze top samen met een test van de stijgende middellangetermijntoppenlijn. Deze oplopende weerstand is vandaag te vinden bij 9.865. Vanaf de decemberbodem (net onder de 9.000) is een stijgende kortetermijnbodemlijn te vinden.

Deze ligt vandaag bij 9.535. Een beweging hieronder zou een eerste verzwakking zijn in het kortetermijnbeeld en meer neerwaarts potentieel veroorzaken. Zolang deze bodemlijn niet wordt gebroken, blijft de kans reëel dat de DAX een voorlopig laatste opwaartse sprong zal maken.

Als richtpunt lijkt een beweging naar een Fibonacci-projectieniveau mogelijk, die bij 10.150 is te vinden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P

Ook in de S&P 500 werd een dubbele top gevormd rond de 1.850. Ook hier werden verder nog geen candlestick toppatronen gevormd. Vanaf de decemberbodem is een stijgende bodemlijn te herkennen, die vandaag bij 1.824 ligt. Vlak daaronder ligt nog een belangrijke horizontale steun bij 1.813.

Dit is een voormalige top en de recente bodem. Zolang de S&P 500 hierboven weet te blijven, is er in het technische kortetermijnbeeld niet veel aan de hand en lijkt een beweging naar hogere jaartoppen het meest realistische scenario. Het eerste richtpunt ligt dichtbij, 1.870, maar een laatste uptick naar 1.900 en hoger sluit ik ook niet uit. Maar we moeten dus zeer alert blijven op een verslechtering in het kortetermijnbeeld.


Klik op de grafiek voor een grote versie

AEX

De AEX vormde een meervoudige top bij 409 en blijft hiermee ongeveer tien punten onder mijn eerder afgegeven richtpunt voor deze bullrun van 420 punten. In tegenstelling tot veel andere indices werd bij de laatste test van de 409 een tweedaags omkeerpatroon afgerond, een bearish engulfing.

Zolang de index onder de 409 blijft, blijft dit toppatroon geldig en zijn de vermoeidheidsverschijnselen duidelijk zichtbaar. Vanaf de decemberbodem (375,90) was in de AEX een van de meest steile stijgende bodemlijnen te herkennen. Deze werd ook twee dagen geleden neerwaarts doorbroken.

Toch weet de AEX zich op een hoog niveau nog staande te houden, maar onder de 409 zullen de neerwaartse risico’s steeds verder toenemen. Eerste horizontale steun is te vinden bij 404,30, de bodem van de afgelopen week. Daaronder ligt verder nog de belangrijke zone 399,10 – 400,50.

Vangnet

Hier liggen eerdere bodems van dit jaar. Bij 399,10 is verder het dieptepunt van dit jaar en de bovenkant van een eind vorig jaar opwaarts gevormde gap te vinden. Als we de Fibonacci-techniek toepassen op de bodem van 375,90 en de recente jaartop dan is het eerste niveau te vinden bij 396,50, een laatste vangnet in het kortetermijnbeeld.

De speelruimte is dus redelijk beperkt en zolang hij niet boven de 409 breekt, zal er een tijdelijke zijwaartse bewegingsruimte aanwezig blijven. Onder de bodem van 404,30, mag een hertest richting de 399,10- 400,50 worden verwacht. Toch blijft de AEX krachtig, als we kijken naar de herstelbeweging van gisteren.

De eerder gevormde bearish engulfing krijgt dus nog geen duidelijk neerwaarts vervolg. Boven de 409 ontstaat direct ruimte richting de 417,50, een belangrijke horizontale weerstand. Tussenliggend is nog bij 413 het eerste Fibonacci-projectieniveau te vinden van de zesde en laatste correctie van vorig jaar.

Dit blijft het meest realistisch scenario zolang er geen verdere verslechteringen optreden in de AEX. Wel moeten we zeer alert blijven op de mogelijke verdere neerwaartse druk.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

463 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 januari 2014 09:09
    arrogante eikels bij de abn amro.
    Gisteravond mijn turbo;'s long eur/usd verkocht (ik wilde ze niet overnacht meenemen). Vanmorgen wilde ik ze om 8 uur weer kopen bij een stand van 1.3548. De turbohandel vindt niet plaats, op de website staat dat er geen bied en laat te zien zijn (dat is nu juist wel te zien) en als je vraagt hoe het zit, dan wordt je op zo'n verschrikkelijk arrogante manier verteld dat men er zelf ook eens naar is gaan kijken en dat ik vanzelf wel weer zie wanneer er handel is, en dat dan vanzelf duidelijk wordt of mijn stukken wel of niet gedaan zijn. Eikels
  2. forum rang 6 JoostVLS 23 januari 2014 09:14
    quote:

    niettezuinig schreef op 23 januari 2014 09:09:

    arrogante eikels bij de abn amro.
    Gisteravond mijn turbo;'s long eur/usd verkocht (ik wilde ze niet overnacht meenemen). Vanmorgen wilde ik ze om 8 uur weer kopen bij een stand van 1.3548. De turbohandel vindt niet plaats, op de website staat dat er geen bied en laat te zien zijn (dat is nu juist wel te zien) en als je vraagt hoe het zit, dan wordt je op zo'n verschrikkelijk arrogante manier verteld dat men er zelf ook eens naar is gaan kijken en dat ik vanzelf wel weer zie wanneer er handel is, en dat dan vanzelf duidelijk wordt of mijn stukken wel of niet gedaan zijn. Eikels
    Eens. Vroeger waren bankmensen vooraanstaande mensen. Daarna is het gruwelijk mis gegaan. Graaien, vage producten verpakken en doorverkopen, hypotheken verstrekken als je je naam kon spellen en x 6 brutojaarsalaris, etc.
  3. [verwijderd] 23 januari 2014 09:19
    "De HSBC januari preliminary China Manufacturing PMI is onverwacht gedaald tot een stand van 49,6 ten opzichte van een stand van 50,5 in december. Een stand onder 50 duidt op contractie of krimp in de zeer belangrijke verwerkende industriële activiteiten in China. De industriële groeimotor van de wereld sputtert. De olie importen van China waren vorig jaar ook maar zeer beperkt gestegen."

    De beurs trekt zich hier niets van aan.
  4. forum rang 6 d' Aandelen ' 23 januari 2014 09:20
    quote:

    niettezuinig schreef op 23 januari 2014 09:18:

    [...]
    juist, zit dagen long in turbo's
    gisteravond eruit en kan er niet in
    normaal steeds overnight, maar vertrouwde het niet
    kost mij 20k!
    Dat is minder niettezuinig, daarom werk ik met kleinere bedragen, wel zo goed voor de noodzakelijke rust in het handelen.
    Altijd money management in de gaten houden.
  5. forum rang 6 JoostVLS 23 januari 2014 09:21
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 23 januari 2014 09:17:

    balen weer, elke keer zit ik fout, dat heb je he, als je short en put hebt, en daarbij call, en long gehalte.

    Maar 1 voordeel steeds de ene wint.
    Ik heb je vanmorgen vroeg op het andere draadje de tip gegeven als je shorts hebt die meteen bij opening te dumpen en te draaien. Tja, eigenwijs he ?
  6. Thomie boy 23 januari 2014 09:26
    quote:

    joostvls schreef op 23 januari 2014 09:21:

    [...]

    Ik heb je vanmorgen vroeg op het andere draadje de tip gegeven als je shorts hebt die meteen bij opening te dumpen en te draaien. Tja, eigenwijs he ?
    jaa dit valt mij ook de hele week al ... lagere opening is dikke plus einde van de dag , hogere opening einde van de dag in de min...
463 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links