Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Uit de driehoek

In de Amerikaanse indices is nog geen vuiltje aan de lucht. De trends blijven onverminderd sterk en opwaarts gericht. De S&P 500 heeft recent de voormalige dubbele top bij 1850 al gebroken en hierna geregeld de all-time high aangescherpt tot een niveau van 1883.

Mijn doel voor de komende tijd ligt bij het Fibonacci-projectieniveau van 1920, waar ook een stijgende toppenlijn ligt. De kans is realistisch dat de S&P 500 tijdens de huidige stijgende trend dit doel zelfs zal doorbreken voordat de tweede correctie van dit jaar start. Belangrijkste steun ligt bij zone 1845 tot 1850.

Daggrafiek S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

Ook de Semiconductor Index SOX heeft na de eerste correctie van begin dit jaar (van 548 naar 512) alweer zijn jaartoppen aangescherpt en brak zelfs opwaarts door de zware horizontale toppenzone sinds 2003. Wel test de SOX alweer bijna de stijgende toppenlijn van het stijgende langere trendkanaal rond de 580.

Het volgende langetermijnkoersdoel ligt bij 650, maar voor de komende weken is het spannend of de SOX nog een verdere versteiling eruit weet te persen voordat de tweede correctie van dit jaar start.

Daggrafiek Semiconductor Index

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dezelfde soort bewegingen zien we in de Verenigde Staten ook in de Russell 2000 en de Nasdaq 100. In Europa zijn er ook een aantal indices die al opwaarts door het niveau van hun jaartoppen braken, zoals de CAC 40 en de Stoxx Europe 600.

Zuid-Europese indices hebben voor dit jaar mijn voorkeur zoals u eerder heeft kunnen lezen in mijn visie voor 2014. De MIB al door zijn stijgende toppenlijn en startte een volgende versteiling maar ook heeft de beurs van Athene een enorme rally met hogere jaartoppen achter de rug.

Hoe anders is de situatie op dit moment nog in de DAX en de AEX.

Daggrafiek CAC

Klik op de grafiek voor een grote versie

De AEX bevindt zich nog steeds in een symmetrische driehoek. Er is namelijk sprake van een dalende toppenlijn langs de toppen van 409 en 402,45. Aan de andere kant kunnen de dieptepunten van de eerste correctie van dit jaar en de recente mini-correctie, (respectievelijk bij 379,50 en 386,60) worden verbonden om een stijgende bodemlijn te verkrijgen.

Eind vorige week brak de AEX door de dalende toppenlijn waarvan eenmaal nipt op slotbasis. Deze doorbraak lijkt nu in eerste instantie een vals signaal te zijn geweest aangezien de koers dit niet wist door te zetten. We moeten de komende dagen dan ook de buitengrenzen van deze driehoek respecteren.

Zoals ik gisteren al vermeldde, ga ik er wel vanuit dat op zeer korte termijn een volgende hogere kortetermijnbodem wordt geplaatst. De kans is aanwezig dat die gisteren bij 392 al is geplaatst.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Bij een opwaartse visie liggen de risico’s aan de onderkant. Waar liggen de belangrijke steunpunten? De eerste kortetermijnsteunpunten werden gisteren gebroken. Het gaat daarbij om de 394,80 en 393.

De stijgende bodemlijn van de genoemde driehoek ligt nu bij 388,80. Een beweging daaronder creëert ruimte naar het dieptepunt van de recente mini-correctie van 386,60. Daaronder ligt er nog de cruciale steunzone van 379 tot 382.

Een beweging onder deze zone, zorgt ervoor dat het middellangetermijnbeeld kantelt en de top dan waarschijnlijk voor langere tijd op de borden is gezet. Dit is niet mijn voorkeursscenario. Ik verwacht dat de AEX binnen enkele dagen zal draaien (of het dieptepunt gisteren al heeft geplaatst) boven de 388,80.

Weerstanden liggen aan de andere kant als eerste bij de dalende toppenlijn van nu 399. Deze toppenlijn werd gisteren opnieuw getest. Daarboven liggen de recente toppen van 400,90 en 402,45. Zodra de 400,90 opwaarts wordt gebroken, lijkt deze kortstondige terugtest ook ten einde en wordt de doorbraak uit de symmetrische driehoek definitief bevestigd.

Dit blijft mijn voorkeursscenario waarna een verdere stijging naar minimaal de jaartop van 409 mag worden verwacht. Mijn uiteindelijke doel ligt nog steeds bij de zone 417,50 tot 428 voordat een volgende top wordt gevormd als startpunt van de tweede correctie van dit jaar.

Opvallend is verder dat een uitbraak uit deze driehoek waarschijnlijk samen zal vallen met een beweging van de RSI boven zijn dalende toppenlijn en een positieve crossing in de MACD. Deze indicatoren zitten namelijk tegen deze verbeteringen aan te drukken.

Nog een huishoudelijke mededeling: morgen (woensdag 12 maart) verschijnt er geen technische analyse van mijn kant. Mijn eerstvolgende publicatie is donderdag.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht