Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Verbetering

Na een aarzelend begin wist de AEX gisteren de opgaande kortetermijnweg verder te hervatten. De index sloot daarbij een klein deel van de recente forse neerwaartse gap tussen de 399 en 401,15. Met een intraday-topje van 399,30 is deze gap gereduceerd tot 399,30 tot 401,15.

Ik gaf gisteren al aan dat het opvullen van deze gap deze week op het menu zou kunnen staan en een volgende verbetering in het stijgende kortetermijnbeeld zou aangeven. Er is namelijk sprake van een krachtige ondertoon.

Recent lijkt de eerste belangrijke hogere kortetermijnbodem in het technische beeld te zijn geplaatst bij 391,30. In het technische beeld is er sinds begin dit jaar wel sprake van een tijdelijke zijwaartse trendontwikkeling tussen de 380 en 409.

Binnen de grenzen

Daarbij moeten we niet vergeten dat de 409 van begin dit jaar een verdere ophoging van de top over de afgelopen jaren inhield. Ook valt deze zijwaartse trendontwikkeling nog binnen de grenzen van de stijgende middellangetermijntrend.

Binnen de bodems van 2012 zijn twee stijgende bodemlijnen te zien die allebei in de zone 375 tot 385 vallen. De sinds eind 2012 stijgende bodemlijn werd tijdens de tweede correctie van dit jaar precies getest, gelijk met een test van het 200-daags gemiddelde.

De derde correctie van dit jaar zorgde voor de eerste hogere bodem bij 391,30. Deze terugval die net op de ondergrens lag van mijn definitie voor een normale correctie is overigens ook gewoon te zien als terugtest naar de voormalige sinds begin dit jaar en minst steil dalende toppenlijn.

Aanloopje

Ik verwacht dat deze terugval het aanloopje kan zijn voor de uiteindelijke doorbraak in de komende tijd door de dubbele en zware weerstand bij 409. Hierboven ontstaat ruimte naar de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende middellangetermijntrendkanaal van nu 422,50 tot het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de jaartop en de jaarbodem die nog steeds bij 428 ligt.

Een opwaartse doorbraak van de 409 zou tevens de start van de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend betekenen.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

De belangrijkste kortetermijnweerstanden liggen bij:

  • 399,50 (bodem van 8 april)
  •  401,15

Ik verwacht dat de opwaartse druk voor de sluiting van deze recente neerwaartse gap tot aan de 401,15 verder zal worden opgevoerd in de komende dagen. Hierboven ontstaat direct ruimte naar de jaartop.

Let op 391,30

Aan de onderkant brak de AEX voor het eerst sinds anderhalve week weer opwaarts door zijn 50-daags gemiddelde. Dit gemiddelde zorgde de afgelopen handelsdagen continu voor de vorming van de intraday-top. Dit is nu het eerste steunpunt.

Vlak daaronder ligt bij 394,60 de stijgende bodemlijn die is te trekken vanaf de 379,80 bodem en langs de recente eerste hogere kortetermijnbodem gaat van 391,30. Onder dit laatste niveau zal de huidige opgaande kortetermijnbeweging worden afgebroken en er weer meer neerwaartse druk ontstaan.

Dit is echter niet mijn voorkeursscenario en ik houd er rekening mee dat de jaartop van 409 wel eens eerder op de borden kan komen dan menigeen verwacht.

S&P nadert jaartop 

De S&P 500 rondde een week geleden zijn tweede correctie van dit jaar af met de doorbraak door de dalende toppenlijn. Ondertussen nadert de koers alweer zijn jaartop van 1897.

Ik verwacht dat na een kleine hapering deze jaartop verder zal worden verhoogd en de S&P 500 mogelijk naar de bovenkant van het huidige stijgende middellangetermijntrendkanaal kan oplopen dat boven de 1950 ligt. Steun ligt vooral in de zone 1846 tot 1854.

Daggrafiek S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX op weg naar dubbele top

De DAX brak vrijdag nipt door zijn dalende toppenlijn, die onderdeel uitmaakte van de derde correctie van dit jaar en ook van het derde vlagpatroon van dit jaar. De koers opende boven de 9440 en bleef hier ook boven wat betekende dat deze opwaartse gap precies gelijk ligt aan een eerdere neerwaartse gap.

Hierdoor is een island reversal-bodempatroon gevormd. Met een forse candlestick nam de DAX ook afscheid van de recente lagere top bij 9581 en nadert alweer de dubbele top van 9720.

Ook hier houd ik rekening met een verdere aanscherping van de jaartoppen in de komende weken, maar een kortstondige en beperkte terugval/onderbreking voordat deze doorbraak plaatsvindt, is nog wel reëel.

Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht