Word abonnee en neem Beursduivel Premium

TA: Bodem in de maak

De eerste versteiling in de AEX door de stijgende toppenlijn in het zeerkortetermijnbeeld (vanaf 22 april) is een vals signaal geweest. Die dag wist de AEX een topje te plaatsen bij 405,40. Er werd die dag overigens geen toppatroon gevormd. Deze uitbraak wist hij niet vast te houden waarna een terugval plaatsvond die gisteren uitmondde in een forse neerwaartse beweging.

Dit verandert het technische beeld voor de komende weken overigens niet. De stijgende kortetermijntrend is volledig intact, maar de doorbraak onder de voormalige top van 401,35 zorgt er wel voor dat de opwaartse snelheid iets is getemperd.

Zolang de stijgende trend sinds de test van de jaarbodem in maart intact blijft, verwacht ik dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de jaartop getest en uiteindelijk gebroken zal gaan worden.

Doorbraak 409 is noodzakelijk

De technische opzet voor de komende weken in de meeste indices is namelijk krachtig en opwaarts gericht waarbij correcties werden afgerond (zoals in de Russell 2000, Nasdaq 100 en SOX), patronen als stijgende driehoeksformaties werden geactiveerd (DAX en STOXX Europe 600) en all-time highs al werden gebroken (S&P 500 en DJ).

Het is uiteindelijk noodzakelijk dat de AEX de dubbele top van 409 binnenkort breekt anders verzandt deze stijging na de 3e correctie opnieuw in een hertest van deze top waarna deze weerstand steeds zwaarder zal worden. Zolang de 409 niet wordt gebroken, blijft de brede sinds begin dit jaar aanwezige zijwaartse zone intact.

Deze handelsbreedte valt overigens nog steeds binnen de grenzen van de stijgende trends in zowel het middellange als langetermijnbeeld. Dus vanuit die hoek is er ook niets aan de hand voor de komende langere periode. Pas boven de 409 wordt de volgende fase in deze trends gestart. We moeten daarbij niet vergeten dat de eerste test van de 409 begin dit jaar een hogere top betrof in de stijgende trend.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Snelle ommekeer

Hoe nu verder in het kortetermijnbeeld? Ik verwacht dat er snel een draai zal plaatsvinden en de volgende hogere kortetermijnbodem zal zijn geplaatst. Ook de technische indicatoren als de RSI zijn bezig met de vorming van de volgende hogere bodem.

Als ik overigens kijk naar de RSI en MACD op de daggrafiek dan bevinden beiden zich in een stijgende trend en hebben nog een aanzienlijk stijgingspotentieel voordat de toppen van het afgelopen jaar in zicht komen. In de AEX liggen buiten de gisteren gebroken voormalige top van 401,35 nog genoeg steunpunten die deze naar mijn mening deze kortstondige daling kunnen opvangen.

De 399,30 bood uiteindelijk wel genoeg steun, ondanks dat hij hier zeer kort enkele tienden onderschoot. Overige belangrijke niveaus liggen bij het 50-daags gemiddelde van 397,40 en bij de stijgende bodemlijn die startte bij de maartbodem van 379,80 en de 3e correctie (zone 391,30 – 394,70) als raakpunt heeft.

Let op de candlesticks

Deze stijgende bodemlijn ligt vandaag bij 396,30. Buiten het feit dat deze steunpunten nog zouden kunnen worden opgezocht, moeten we vooral alert zijn op omkeersignalen vanuit de candlesticks. Een omkeerpatroon boven deze steunniveaus zou het volgende bodemsignaal in het zeerkortetermijnbeeld kunnen betekenen.

Ik verwacht dat hierna (volgende week) de opgaande kortetermijntrend weer opwaarts wordt voortgezet en de AEX de druk richting de jaartop weer gaat opvoeren. Eerste belangrijke weerstand ligt bij 405,40. Hier ligt niet alleen de top van de afgelopen dagen, maar ook de eerder genoemde stijgende zeerkortetermijntoppenlijn.

Voor de komende periode verwacht ik een stijging tot ongeveer 425 – 428, waar belangrijke weerstandniveaus zijn te vinden. Zodra de stijgende kortetermijnbodemlijn (396,30) neerwaarts en op slotbasis wordt gebroken, treedt een eerste verzwakking op. Toch ligt hieronder nog de sterke steunzone tussen 391,30 en 394,70 als laatste vangnet van deze stijgende kortetermijntrend.

Kortom, voor de komende dagen (dag) moeten we zeer alert zijn op bodempatronen in het kortetermijnbeeld die de aanzet zullen zijn voor een hernieuwde opleving volgende week naar de 405,40 tot 409. 

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht