Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Tweede hogere bodem

Na een dagje afwezigheid heb ik vandaag mijn liniaal weer opgepakt. De hogere bodem waar ik vrijdag overschreef lijkt definitief te zijn geplaatst.

In het zeerkortetermijnbeeld beweegt de AEX in een smal stijgend trendkanaal. Dit komt door de sinds 22 april aanwezige stijgende toppenlijn. Buiten de kortstondige maar valse intraday-uitbraak is dit de bovenkant van de huidige handelsbreedte.

De meest recente top werd daarbij geplaatst bij 405,40 en de stijgende toppenlijn zelf ligt bij 405,90. Ik verwacht dat deze toppenlijn in de komende dagen kan worden opgezocht. Uiteindelijk blijf ik bij mijn mening dat de AEX de dubbele jaartop bij 409 kan gaan testen op korte termijn.

Toppatroon?

Zodra deze dubbele top wordt getest, moeten we bezien of hier opnieuw een toppatroon wordt gevormd als startpunt van een volgende terugval, of dat de brede zijwaartse handelsfase sinds begin dit jaar eindelijk aan de bovenkant zal worden verlaten.

Dit zou de volgende fase in de nog steeds intacte stijgende middellangetermijntrend sinds 2012 betekenen. Zolang deze dubbele jaartop niet opwaarts wordt gebroken, wordt deze weerstand steeds sterker.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

De kans op een doorbraak door de 409 acht ik steeds groter. In de situatie sinds maart is er een stijgende bodemlijn te zien. In maart werd nog de jaarbodem getest bij 379,80. Deze test viel gelijk met een test van:

  • het 200-daags gemiddelde
  • de sinds eind 2012 stijgende bodemlijn

Bodemzone

Na de hertest van de jaartop (408,50) vond de derde correctie van dit jaar plaatst die uiteindelijk uitmondde in een hogere kortetermijnbodem bij 391,30. In de zone 391,30 tot 394,70 ontstond toen een krachtige bodemzone met veel omkeerpatronen.

Langs de maartbodem en deze hogere bodemzone is dan een stijgende bodemlijn te trekken die vandaag bij 397,10 ligt, ongeveer gelijk aan het 50-daags gemiddelde.

In de afgelopen twee handelsdagen werd het 50-daags gemiddelde als de stijgende bodemlijn op minder dan een punt na getest. Vrijdag werd daarbij nog een hammer gevormd, samen met de candlestick van gisteren ontstaat opnieuw een mooie bullish engulfing die met de bijna-test van de stijgende bodemlijn de volgende hogere kortetermijnbodem lijkt te zijn.

Hierdoor liggen er in het kortetermijnbeeld dus steunpunten bij de onderkant van de bullish engulfing (397,70) en de genoemde stijgende bodemlijn bij 397,10.

Eerst naar 405

De MACD en de RSI hebben een hogere bodem gevormd waarbij een neerwaartse crossing in de MACD lijkt te worden afgewend. Voor de AEX zelf verwacht ik in de komende dagen een verdere stijging naar in eerste instantie de 405,40 (topje) tot 405,90 (stijgende toppenlijn).

Zodra deze niveaus worden gebroken, mag een snel vervolg worden verwacht naar 409 en daar moeten we opnieuw de situatie bekijken.

Voor de komende twee maanden acht ik de kans nog steeds groot dat de AEX een beweging zal maken naar de zone 426 tot 428 waar de bovenkant van het langere stijgende trendkanaal ligt en het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de huidige jaarbodem en jaartop.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht