Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Twijfeldagen

Ondanks dat de AEX intraday verder opliep naar een niveau van 402 lag de slotprijs van gisteren dichtbij de openingsprijs. Hiermee werd een doji gevormd, dat ook wel bekend staat als een twijfeldag. Dit kan één of twee dagen zorgen voor meer neerwaartse druk, maar ik verwacht dat dit beperkt zal blijven.

De ondertoon in het kortetermijnbeeld van de AEX is positief en het viel mij op dat gisteren weer geregeld werd geroepen "dit moet nu de top zijn bij 402, een lagere top". Ik zie juist een stijgende trend sinds de maartbodem van 379,80 en geen patroon van lagere toppen.

Sinds begin dit jaar werd eerst een hogere top gevormd bij 409, daarna ontstond een brede zijwaartse handelsfase van ongeveer 30 punten breed. Nadat in maart de onderkant opnieuw werd getest, ontstonden de contouren van een stijgende kortetermijntrend.

Deze bodem in maart viel samen met een test van het 200-daags gemiddelde en de sinds eind 2012 stijgende bodemlijn. Een klassieke test van de onderkant van een stijgend trendkanaal.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Omkeerpatronen

Ook alle belangrijke bodems vanaf deze maartbodem gingen gepaard met de vorming van omkeerpatronen. Bij de maartbodem van 379,80 werd een enorme hammer gevormd en tijdens de bodemvorming van de derde correctie van dit jaar (zone 391,30 tot 394,70):

  • hammers
  • een harami
  • een bullish engulfing

De korte terugval van vrijdag en maandag tot ongeveer 397,70 zorgde voor de vorming van opnieuw een bullish engulfing. Hiermee lijkt een volgende hogere bodem te zijn gevormd. Onder de 397,70 wordt deze bullish engulfing weer opgeheven, maar dat verwacht ik momenteel niet.

De stijgende bodemlijn vanaf de maartbodem ligt bij 397,50, net boven het 50-daags gemiddelde. Zolang deze steunzone intact blijft in de komende dagen, is er slechts sprake van een kortstondige hapering en mag snel een verdere stijging naar hogere niveaus worden verwacht.

Eerst richting 405,40

Pas met een slotkoers onder de 397,50 lijkt de steilheid uit deze stijgende kortetermijntrend te worden gehaald en mag een verdere terugval en hertest van de sterke steunzone 391,30 tot 394,70 worden verwacht.

Zolang de AEX boven de 397,50 weet te blijven in de komende dagen, verwacht ik dat de AEX in de komende week verder kan oplopen. De eerste weerstand ligt bij de recente top van 405,40. Daarboven ligt de sinds 22 april stijgende toppenlijn in het zeerkortetermijnbeeld van nu 406,10.

De belangrijkste weerstand blijft echter de dubbele jaartop bij 409. Ik verwacht dat deze jaartop binnenkort getest zal gaan worden, zolang de stijgende bodemlijn intact blijft.

Zodra deze top wordt getest, moeten we bekijken of hier opnieuw een neerwaartse draai zal plaatsvinden, of dat de AEX hier nu eindelijk doorheen weet te breken en zijn opwaartse middellangetermijntrend vervolgt richting mijn doelzone voor de komende twee maanden van 426 tot 428.

Positieve ondertoon

Ook in de meeste andere indices is niet veel aan de hand. Veel Amerikaanse indices maar ook de DAX wisten in de afgelopen weken hun jaartop iets verder aan te scherpen. De ondertoon blijft positief en de markt lijkt zich op de maken voor een volgende opwaartse beweging naar aanzienlijk hogere niveaus.

Voor de S&P 500 verwacht ik in de komende twee maanden een beweging naar de bovenkant van het stijgende middellangetermijntrendkanaal die nu gestaag richting de magische 2000 punten oploopt en de DAX zou richting de 10.500 moeten kunnen in hetzelfde tijdsbestek.

De belangrijkste ondergrens bij de DAX ligt bij 9445. Hier is zowel het 50-daags gemiddelde te vinden als de sinds het jaardieptepunt stijgende bodemlijn. Zolang de index hierboven weet te blijven, mag een dergelijke opwaartse beweging in de komende twee maanden worden verwacht.

Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht