Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

KPN Koninklijke NL0000009082

Laatste koers (eur)

3,414
  • Verschill

    -0,003 -0,09%
  • Volume

    3.826.428 Gem. (3M) 13,8M
  • Bied

    3,414  
  • Laat

    3,416  
+ Toevoegen aan watchlist

Nederland (KPN) versus Mexico (Slim) 30 juni - 5 juli

1.064 Posts
Pagina: «« 1 ... 32 33 34 35 36 ... 54 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. arreno 3 juli 2014 08:31
    bericht op de site van club 925;

    E-Plus verkocht: Wat doet KPN eigenlijk nog op de beurs?
    ongeveer 14 uur geleden 4 min leestijd 0 reacties
    Ja! KPN mag E-Plus aan Telefonica verkopen, voor €8,5 miljard. Dat is goed nieuws. Alleen, als we de jaarcijfers tot 13 jaar terug naast elkaar leggen komen we maar tot één conclusie. KPN moet dat geld wel gebruiken om schulden af te lossen. Dat blijft er een lokaal nutsbedrijf over, dat op de beurs eigenlijk niets te zoeken heeft.

    Buying spree

    Terug naar 1994, de tijd dat 2 Unlimited nog cool was en het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie een monopolie had op bellen. Onder leiding van Wim Dik worden KPN en PTT (TPG) geprivatiseerd, omdat we toen nog dachten dat marktwerking onder alle omstandigheden nuttig zou zijn. In Moskou, daar had je staatsbedrijven en kijk wat daarmee gebeurde. KPN kreeg een beursnotering en begon aan een onbezonnen buying spree. In de late jaren ’90 werd zo ook het Duitse E-Plus gekocht, een van de belangrijkste spelers op de lokale markt aldaar.

    Goed, een internetbubbel, Nina Brink en Mohammed Atta later kwamen we erachter dat dat allemaal geen goed idee was. Verder terug kunnen we niet, maar een klein jaar na de dotcom-crash werd duidelijk welk financieel slagveld er toen is aangericht bij KPN (bedragen in miljoen €)



    In 2003 werd er een verlies van bijna €10 miljard genoteerd, dat voor de overzichtelijkheid van de grafiek is afgeknipt. Dat bedrag had betrekking op eenmalige afboekingen wegens veel te optimistische investeringen in de voorgaande jaren. De operationele kasstroom (CFO) bleef redelijk op pijl, tot vandaag nog eigenlijk.

    Omslagpunt

    In 2007 begint de klad in de omzet te raken. Bellen wordt ouderwets, want er komen gratis alternatieven. KPN slaagt er gelukkig in om de kosten te drukken en zo blijft de winst op pijl, tenminste, tot 2011. Door de terugkerende tegenvallers begint de winst om te slaan in een licht verlies en dat kan de balans niet hebben.


    KPN heeft een minimaal eigen vermogen, bij een bankschuld die sinds de internetbubbel niet afgebouwd kon worden. De enige reden dat er in 2013 een plotselinge stijging te zien is in dat eigen vermogen komt door vers geld, ongeveer een miljard, die corporate raider Carlos Slim Helú in de agioreserve heeft gestort, om KPN overeind te houden. Hij maakte er geen geheim van dat hij KPN vooral wilde hebben omdat hij E-Plus er gratis bij zou krijgen.

    Daarna kwam de bizarre claimemissie, waarbij bestaande aandeelhouders praktisch gedwongen werden om nog eens €3 miljard in de reserves te storten. De Stichting Preferente Aandelen B KPN van Jacques Schraven wilde zo het belang van Helú afdoende verwateren om hem buiten de deur te kunnen houden. Dat is gelukt.

    Speculatief aandeel

    Sindsdien is KPN geen aandeel meer dat naar dividendrendement nog aantrekkelijk te noemen is. De koers beweegt enkel na overnamenieuws maar zal het oude niveau nooit meer halen.


    De aandeelhouders van KPN hebben in oktober 2013 hun voorkeur gegeven aan een verkoop van E-Plus aan het Spaanse Telefonica, voor €8,6 miljard. De vijandige overname van Slim moest die verkoop verhinderen, maar dat is dus mislukt. De Europese commissie onderzocht nog of Telefonica dan niet teveel marktmacht in Duitsland krijgt, maar dat is kennelijk niet het geval.

    Zonder E-Plus blijft er vooral een lokale speler over. Het is de vraag of die wel bloot moet staan aan de grillen van de beurs. Immers, om met de woorden van de Stichting KPN te spreken, vlak na de interventie:

    ’De Stichting is tot deze interventie gekomen om de belangen van KPN

    en de met haar verbonden stakeholders, waaronder aandeelhouders,

    werknemers, klanten, vakorganisaties en de Nederlandse samenleving

    als geheel veilig te stellen. De belangen van deze stakeholders staan op

    het spel door het zonder vooroverleg met de vennootschap

    aangekondigde bod op 9 augustus jl. van het Mexicaanse bedrijf América

    Móvil op de uitstaande aandelen KPN.’

    Stakeholders

    Als de infrastructuur van KPN zo essentieel is voor Nederland, moeten we er misschien maar weer een bv van maken. KPN zit nu zo vol schulden, zonder winstgevendheid, dat het aandeel een koopje is. Een volgende vijandige overnemer kan zich daarom morgen weer aandienen. De beursnotering is op een complete mislukking uitgelopen.

    Het leverde Nederland geen winst op, maar we riskeren wel dat essentiële Nederlandse belangen op het spel komen te staan, aldus Schraven. Verlies nemen en terug naar 1994 dan maar.
  2. Agatan 3 juli 2014 08:35
    Goedemorgen, weer een frisse KPN dag in het verschiet. Laat het maar eens gaan als het weer vandaag. ZONNIG.

  3. [verwijderd] 3 juli 2014 08:45
    Goede morgen. Dag2 na EPLUS. Wat gaat t worden? Koopjesjagers of verdere afbouw van scheve posities. Zie nog geen analisten die adviezen veranderen of zijn die er wel? Of wachten die op wat de koers gaat doen zoals gewoonlijk? We zullen zien. Succes.
  4. Erik9400 3 juli 2014 08:47
    quote:

    dagobert1 schreef op 2 juli 2014 22:55:

    waar ik me zorgen over maak is dat dhr Blok en zijn mede bestuurders ongelooflijk veel geld uitgeven aan het outsourcen van het al het werk naar derde lonen landen. Dit komt de kwaliteit van het werk en de beleving van de klant niet ten goede. Het is een zootje op z`n zachts uitgedrukt om zaken die vroegen binnen no time waren opgelost nu opgelost te krijgen in India. De kwaliteit hierover is dramatische, vraag maar eens aan het interne personeel (busines) die er nog zit. Het duurt langer en kost 3x zoveel. Dat is iets wat maar niet door wil dringen bij de top en daar gaat het bedrijf mede kapot aan. Een hoop bedrijven hebben ingezien dat het outsourcen van werk (ondanks dat het uurloon goedkoper is (korte termijn visie)) niet altijd de beste oplossing is en dat je zeker niet al je werk zomaar kunt outsourcen. Dit is helaas nog niet doorgedrongen tot de top van KPN. Het wordt hoog tijd dat tijdens een aandeel vergadering eens duidelijkheid wordt verschaft wat de winst hiervan is geweest en dan wel alle kosten hierin meenemen KPN.
    het hele beleid van kpn is gericht op korte termijn, onderdelen reorganiseren om de 1-2 jaar en werk wordt ook in Nederland uitbesteed aan goedkoopste partij...

    omdat de organisatie aan alle kanten rammelt lopen ook deze projecten in de soep...heel frustrerend
  5. [verwijderd] 3 juli 2014 08:54
    Hele gerust stelling,jos versteeg op rtlz vind Algemeen aandelen redelijk geprijsd en vind ook dat er geen alternatief is vanwege lage rente:-)
  6. [verwijderd] 3 juli 2014 09:06
    quote:

    SNSN schreef op 3 juli 2014 08:56:

    For today: PP=2.633
    Resistance: R1=2.704, R2=2.82
    Support: S1=2.517, S2=2.446
    Dat is een ruimere marge dan gebruikelijk........
  7. Agatan 3 juli 2014 09:07
    De supports liggen plots wel erg laag!!!!

    Zit veel meer ruimte tussen. Wat is de oorzaak hiervan?
  8. arreno 3 juli 2014 09:07
    quote:

    easy56 schreef op 3 juli 2014 08:54:

    Hele gerust stelling,jos versteeg op rtlz vind Algemeen aandelen redelijk geprijsd en vind ook dat er geen alternatief is vanwege lage rente:-)
    Volledigheidshalve wel even vermelden dat Jacob Schoenmaker een andere mening had, dat hij niet gerust is in een financiële bubble.

    Je moet niet vergeten dat Theodoor Gillissen een vermogensbeheerder is en er dus belang bij heeft dat de aandelen omhoog gaan.
  9. [verwijderd] 3 juli 2014 09:10
    quote:

    arreno schreef op 3 juli 2014 09:07:

    [...]

    Volledigheidshalve wel even vermelden dat Jacob Schoenmaker een andere mening had, dat hij niet gerust is in een financiële bubble.

    Je moet niet vergeten dat Theodoor Gillissen een vermogensbeheerder is en er dus belang bij heeft dat de aandelen omhoog gaan.
    Die schoenmaker heb ik ook al van alles horen roepen afgelopen jaren:-)
  10. arreno 3 juli 2014 09:12
    quote:

    easy56 schreef op 3 juli 2014 09:10:

    [...]Die schoenmaker heb ik ook al van alles horen roepen afgelopen jaren:-)
    Jos Versteeg toch ook? Niet dat ik van de ene meer of minder fan ben als de ander. Net zomin als de andere analisten
  11. [verwijderd] 3 juli 2014 09:15
    goede morgen allemaal,

    een ieder geval een groene start vandaag. Zit nog steeds met de vraag waarom wij gisteren zijn gedaald. op zich kijkend naar het volume valt het aantal wel mee(oke meer dan gemiddeld), denk eerder dat er iemand boos is weggelopen van de onderhandelingstafel!! en zijn frustraties heeft geuit via de beurs.
    maar goed een vreemde move voor een dag waar velen op hebben zitten wachten!
    Ik persoonlijk denk dat het wel weer bijtrekt en mijn koersdoel voor eind van het jaar is rond 3 euro.

    success allemaal.

  12. [verwijderd] 3 juli 2014 09:15
    quote:

    SNSN schreef op 3 juli 2014 08:56:

    For today: PP=2.633
    Resistance: R1=2.704, R2=2.82
    Support: S1=2.517, S2=2.446
    Is met het oprekken v/d marges tussen S en R het doel van de traders inmiddels bereikt of verwacht je nog meer vuurwerk?
  13. [verwijderd] 3 juli 2014 09:22
    quote:

    Fatcat schreef op 3 juli 2014 09:17:

    Welke klapperds verkopen nu nog voor deze bodemprijzen?
    Pure manipulatie.
    Ja, als aanloop naar een overnamebod !!!!!
  14. [verwijderd] 3 juli 2014 09:25
    quote:

    super-u schreef op 3 juli 2014 09:22:

    [...]

    Ja, als aanloop naar een overnamebod !!!!!
    Dan moet het een bod boven 3,= euro worden denk ik, anders gaan de heren van de stichting toch niet mee akkoord!!??? Of zal dat dit keer anders worden. Voornamelijk nu dat E-plus verkocht is en er geld in de la komt, met een interim dividend in augustus en de rest in 2014???? Wat mis ik?
  15. Adek 2001 3 juli 2014 09:52
    Dat die SNSN zich hier nog durft te vertonen getuigt van moed en een heeeel groot bord voor zijn harses! Goede morgen lui! ;)
1.064 Posts
Pagina: «« 1 ... 32 33 34 35 36 ... 54 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht