Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Voorlopig de laatste...

Dit is voorlopig mijn laatste analyse, de komende drie weken ben ik op vakantie en zal daarna mijn lineaal weer oppakken en de dagelijkse ochtendanalyses hervatten. Ik wil iedereen bedanken voor het lezen van en reageren onder mijn column en wens u allen een prettige vakantie.

Hoe staan de markten ervoor en wat lijkt het meest realistische scenario voor de komende paar weken? Om een goede indruk te krijgen moeten we eerst naar de weekgrafiek van de AEX kijken.

Weekgrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Richtpunt

Sinds eind 2012 beweegt de AEX (op de zomercorrectie van 13% in 2013 na) binnen de grenzen van een stijgend middellangetermijnkanaal. Op de logaritmische weekgrafiek heb ik deze buitengrenzen met de groene lijnen aangegeven.

Bijna elke correctie werd sinds eind 2012 hier opgevangen en deze stijgende bodemlijn ligt nu net boven de 398 en zal in de komende drie weken oplopen naar 401 tot 402. Opvallend is dat gelijk aan deze bodemlijn momenteel ook het oplopende 200-daags gemiddelde ligt.

Ik gaf in de afgelopen twee weken al aan dat dit een richtpunt was voor deze correctie. De AEX heeft dit niveau op ongeveer 3,5 punt na getest. Mocht de AEX hier toch onder schieten dan ligt er nog een belangrijk vangnet bij 391, een sinds begin 2012 stijgende bodemlijn.

Zolang de correctie niet wordt afgerond, lijken dit de maximale grenzen voor de komende weken. Uitgaande van de stijgende middellangetermijntrend lijkt het neerwaarts potentieel beperkt voor de komende tijd.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Weinig ruimte

Op de daggrafiek zijn de contouren zichtbaar van een dalende wig. Dit zijn klassieke correctiepatronen waarbij de toppen sneller dalen dan de bodems. Hierdoor wordt de handelsruimte steeds smaller.

De onderkant van dit patroon ligt nu ook rond de 397 tot 398 waardoor daar een krachtige steunzone is ontstaan. Toch acht ik de kans redelijk groot dat deze vierde correctie van dit jaar in de eindfase zit en de correctie mogelijk in de komende dagen al wordt afgerond.

Een eerste duidelijk signaal vanuit de grafiek zelf wordt daarvoor gegeven zodra de dalende toppenlijn wordt gebroken. Die startte bij de recente jaartop van 420 en heeft de vorige week gevormde lagere top bij 408,60 als raakpunt.

Mooie top

Ook hier was sprake van een technisch zeer mooi gevormde lagere top. De koers veerde destijds op tot precies mijn aangegeven niveau vanaf de 402-bodem. Bij 408,50 tot 409 lag:

  • de voormalige dubbele jaartop
  • het 50-daags gemiddelde
  • het 38,2% Fibonacci-retracementniveau tussen de 420 en 402

Definitieve bevestiging voor het einde van deze correctie zal dan ook worden gegeven zodra de AEX boven deze top terechtkomt.

De genoemde dalende toppenlijn ligt vandaag bij 405,40 en een opwaartse doorbraak in de komende dagen zal de eerste duidelijke verbetering aangeven en mogelijk al betekenen dat de bodem van deze correctie op de borden staat.

Bodempatroon

Er zijn sowieso al duidelijke uitbodemingssignalen gegeven in de AEX. In de afgelopen twee handelsdagen werden twee hammers gevormd. Deze bodempatronen zagen we in het afgelopen jaar geregeld ontstaan bij de bodems van de vele correcties.

In het zeerkortetermijnbeeld ligt de eerste steun dus in de zone 401,50 tot 402. Ook de technisch indicator RSI laat een positief signaal zien. Na de hogere jaartoppen tijdens de vorming van de top bij 420 in de AEX zelf, is de RSI ook fors teruggevallen.

De RSI bleef nog net boven de 30-puntengrens en testte daarmee vergelijkbare niveaus als tijdens de vorige correcties van dit jaar. De laatste week is er verder sprake van positieve divergentie. Dit betekent dat de RSI al hogere bodems maakt terwijl de AEX zijn bodems nog verder aanscherpt. Een teken dat de correctie op zijn laatste benen loopt.

Laatste fase

Kortom: ik acht de kans groot dat de laatste fase van deze correctie is gestart en de AEX mogelijk de bodem al op de borden heeft gezet. Toch is bevestiging nodig boven zowel de dalende toppenlijn als de vorige top om deze correctie definitief te beëindigen, maar dat kan in de komende week mogelijk al plaatsvinden.

Hierna houd ik rekening in mijn vakantieperiode met een verdere stijging tot mogelijk zelfs nieuwe hogere jaartoppen. Buiten de 420-top, liggen er belangrijke richtpunten bij het Fibonacci-projectieniveau van 428 en de bovenkant van het stijgende trendkanaal van nu 436.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht