Word abonnee en neem Beursduivel Premium

TA: Klein stapje terug

De AEX vormde gisteren een topje bij 409,50 en naderde daarmee op een punt na de vorige (lagere) top van eind juli bij 410,40. Dit is de bovenkant van de zone in het zeerkortetermijnbeeld die ik een week geleden aangaf als richtpunt voor deze week.

Vanaf het dieptepunt van anderhalve week geleden bij 393 is de AEX ongeveer 16 punten opgelopen in een rechte lijn. Ik acht de kans dan ook groot op een tegenreactie in de komende dagen of week. Een kleine en tijdelijke terugval voor de vorming van een eerste hogere bodem.

Mocht dit scenario uitkomen dan ontstaan ook de contouren van een omgekeerd hoofdschouderpatroon met een neklijn in de zone 409,50 tot 410,40 en een te berekenen koersdoel voor de komende maanden van 440 punten.

Krachtige markt

Met de opwaartse doorbraak van 408 werd ook het laatste Fibonacci-retracementniveau van de vierde correctie van dit jaar gebroken. Dit betekent dat de kans groot is dat uiteindelijk in de komende weken de jaartop bij 420 weer zal worden opgezocht.

Verder werd ook de recent gevormde dark cloud cover direct bij opening opgeheven. Als we kijken naar de herstelbeweging van de afgelopen tijd wijst dit opnieuw op een krachtige markt.

De herstelbeweging vond plaats in een aanzienlijk korter tijdsbestek dan de correctie duurde en dat zagen we vorig jaar ook geregeld waarna de jaartoppen vorig jaar steeds verder werden aangescherpt.

Verder omhoog

Ook voor de rest van dit jaar verwacht ik dat de opgaande trend wordt voortgezet naar hogere niveaus. Voor de komende maanden houd ik een koersdoelzone aan van 440 tot 450 punten. Hier liggen:

  • het te berekenen koersdoel van het hierboven genoemde bodempatroon
  • het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de vierde correctie van dit jaar
  • de sinds eind 2012 stijgende toppenlijn
  • een oude horizontale weerstand

Hiermee zou ook de onderkant van mijn koersdoel voor dit jaar (450 tot 470) worden behaald. Zover is het nu nog lang niet en de opgaande weg hiernaartoe zal waarschijnlijk gepaard gaan met nog één of meerdere correcties.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Terug naar het kortetermijnbeeld.

De bovenkant van mijn zeerkortetermijndoelzone werd dus op een haar na bereikt. Verder werd de openingsgap uiteindelijk precies opgevuld wat ook betekende dat het 50-daags gemiddelde (406,40) werd gebruikt als springplank voor hogere koersen.

Terug tot 400

Voor de komende dagen moeten we zeer alert zijn op topvormingsignalen die het startpunt kunnen zijn van een beperkte terugval. Ik houd de zone rond de 400 punten aan als richtniveau voor die terugval in de komende dagen (week).

Het precieze niveau is echter onmogelijk om aan te geven:

  • bij 400,20 tot 400,80 ligt de tweede opwaartse gap vanaf 388
  • Vlak daaronder ligt bij 400 het 200-daags gemiddelde
  • de voormalige dalende toppenlijn is ondertussen teruggezakt naar 400,20
  • hierboven ligt het genoemde 50-daags gemiddelde
  • de recente dubbele bodem bij 402,60

Zodra deze niveaus tijdens een terugval in zicht komen, moeten we alert zijn op een omkeer en een stijging hierna. Zodra de 410,40 opwaarts en structureel wordt gebroken, lijkt een terugval ten einde en mag een verdere stijging naar 420 worden verwacht.

Bij een directe opwaartse doorbraak in de komende dagen hiervan lijkt een tussentijdse terugval niet te gaan plaatsvinden. Maar voor dit moment lijkt het meest reële scenario; tijdelijke topvorming onder de 410,40 en een terugval naar 400 tot 402.

Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: richting jaartoppen

De DAX testte begin augustus nog zijn jaarbodem en zijn langere stijgende bodemlijn bij 8900. De correctie in deze index is fors geweest en pas gisteren brak de DAX met een gap de dalende toppenlijn van deze correctie.

Hiermee is de weg voor de komende weken geopend naar de jaartoppen van rond de 10.050. Maar ook hier geldt dat een beperkte terugtest voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem een normaal verschijnsel zou zijn nadat de koers in bijna een rechte lijn is opgelopen van 8900 naar nu ruim 9500.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht