Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Bodemzoeken

Eerst een huishoudelijke mededeling: morgen ben ik afwezig, mijn eerstvolgende technische analyse verschijnt donderdag weer.

Met een dieptepunt gisteren van 390,60 bedraagt deze vijfde correctie van dit jaar alweer 35 punten en is daarmee de zwaarste correctieve beweging van dit jaar. Een normale correctie bedraagt meestal tussen de 5 en 10% daling.

Deze daling gaat echter in een zeer snel tempo waardoor de deze correctie ook zeer steil is. Op de weekgrafiek komen de eerste belangrijke steunpunten alweer in zicht:

  • een eerste referentiepunt is de bodem van augustus bij 388
  • daaronder ligt bij 380 nog de stijgende bodemlijn langs de bodems van 2011 en 2012
  • bijna gelijk hieraan ligt de dubbele jaarbodem van 379
  • een laatste punt ligt bij 373, de voormalige top uit 2011

De opwaartse doorbraak hiervan vorig jaar betekende destijds de start van de volgende fase in de stijgende langetermijntrend. Een terugtest naar dit niveau zou in het langetermijnbeeld een normale beweging zijn en het stijgende langetermijnbeeld niet veranderen.

Bodemzoeken

Toch is het de vraag tot hoever de AEX in de komende tijd door zal zakken. Zolang er echter geen verbeteringen plaatsvinden, blijft het neerwaarts trend echter intact. In de komende tijd moeten we zeer alert zijn op bodemvormingsignalen en de dalende toppenlijn.

Dit geldt niet alleen voor de AEX maar ook voor een aantal belangrijke internationale aandelenindices. De markt zal naar mijn mening op zoek gaan naar een middellangetermijnbodem die het startpunt kan zijn van een nieuwe stijgende kortetermijntrend.

Hiermee zal ook een nieuwe modus in het stijgende middellangetermijnbeeld ontstaan. Mijn vorig jaar afgegeven doel voor dit jaar (zone 450 tot 470) is met deze correctie niet meer haalbaar dit jaar, maar blijft in het langeretermijnbeeld zeker als doel staan zolang de stijgende langetermijntrend intact blijft.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Signaal

Voor de komende dagen moeten we eerst maar eens bezien of de AEX weet te bodemen boven de 388-bodem. De eerste steun ligt voor vandaag bij de bodem van gisteren, 390,60. Daarbij moeten we zeer alert zijn op bodemsignalen vanuit de candlesticks.

Het belangrijkste punt is echter de steil dalende toppenlijn die vandaag alweer bij 402 ligt en zal eind deze week ruim onder de 400 punten noteren. Een opwaartse doorbraak hiervan is het eerste duidelijke signaal dat een bodem kan zijn gezet.

Opvallend is verder het aantal neerwaartse gaps dat tijdens deze correctie is geslagen. Er zijn er in totaal drie geslagen, waarvan er eentje al is opgevuld. De dichtstbijzijnde openstaande gap ligt tussen de 400,30 en 401,30.

De RSI noteert alweer bij de bodems van vorige correctieve bewegingen (over de afgelopen jaren) rond de 30-puntengrens. De kans op een omkeer is vanuit deze indicator dan ook realistisch.

Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: steun bij 8700

In de DAX liggen nog meer neerwaartse gaps, daar treedt de eerste verbetering pas op boven de horizontale weerstand van 8900 tot 8913. De vraag is of de laatste gap (met de neerwaartse doorbraak van de 8900) al een uitputtingsgap was.

Hiermee werd overigens wel een groot hoofd-schoudertoppatroon geactiveerd. De eerste verbetering treedt in de DAX dus op boven de 8900 tot 8913 wat ook de opheffing van dit toppatroon zou betekenen.

De te breken dalende toppenlijn ligt echter pas bij 9245, maar daalt dagelijks ongeveer 40 indexpunten. Het eerste steunpunt in de DAX ligt bij 8700. 

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht