Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Imtech Terug naar discussie overzicht

Imtech weekdraadje 20 t/m 24 oktober 2014 (De dood of de gladiolen?)

3.505 Posts
Pagina: «« 1 ... 105 106 107 108 109 ... 176 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. san marco 23 oktober 2014 11:26
    Even de geheugen voor een ieder opfrissen. Let wel: Versatel zat in een kabel markt (die ter zielen is gegaan - zie ook KPNQwest) en Imtech zit in een installatie techniek wereld met goede groei potentie naar een groene maatschappij.

    Imtech en Versatel als 2 druppels water...
    Gerard Jager

    Alle fundamentals en koerssignalen wijzen er op dat de koers van de aandelen Royal Imtech na de komende aandelenemissie hetzelfde patroon laat zien als de aandelen Versatel in 2003. Deze laatste stegen toen van € 0,14 op 9 oktober 2002 na een forse uitbreiding aandelenkapitaal naar ruim €2 anderhalf jaar later. Welke overeenkomsten zijn er?

    Jarenlang was Royal Imtech een van de paradepaardjes op de Amsterdamse beurs. Beleggers zagen dit aandeel als een groeifonds, mede dankzij de vele overnames in binnen- en buitenland. De vorig jaar aan het licht gekomen fraude bedreigt opeens de continuïteit van deze onderneming met 26.000 medewerkers, € 5 mrd omzet en actief in innovatieve producten en dienstverlening in de sfeer technische dienstverlening.

    Afgelopen dinsdag een opvallend bericht van Imtech.

    De banken geven Imtech alle ruimte om orde op zaken te stellen. Opnieuw een aandelenemissie, gegarandeerd door de banken. Voorts herstructurering. Omvang emissie plus verkoopopbrengst ICT divisie totaal € 855 mln. Voor Imtech een bedrag waarmee haar huidige schuldpositie van ruim 1 miljard fors omlaag kan worden gebracht. Zonder de huidige zeer hoge jaarlijkse rentelast zou Imtech weer in staat moeten zijn weer winstgevend te zijn en zou er zelfs weer dividend kunnen worden uitgekeerd.

    De aandeelhouders betalen het gelag in de vorm van een enorme kapitaalverwatering.

    Op grond van de dinsdag aangekondigde aandelenemissie zou een flinke koersdaling van het aandeel voor de hand hebben gelegen. Echter, de koers steeg aanvankelijk met 21% om uiteindelijk per saldo iets lager te sluiten. Gisteren bleef de koers onveranderd.

    Deze situatie lijkt als twee druppels water op hetgeen de aandeelhouders van Versatel in 2003 is overkomen.

    In 1999 is Versatel naar de beurs gegaan tegen 10 euro om vervolgens een jaar later te stijgen naar 80 euro. Twee jaar later was het aandeel Versatel een dubbeltjes aandeel geworden vanwege een schuldenberg van € 180 mln. Versatel kon de rente niet meer betalen en er volgde surseance van betaling.

    In 2002 was internet/glasvezelkabel nog een groeimarkt. Banken geloofden in het bedrijf en onder protest van de obligatiehouders heeft Versatel alle obligaties omgezet in aandelen. Ook hier een enorme kapitaalverwatering.

    Maar wat is er toen gebeurd met het aandeel Versatel? Theoretisch had dit aandeel een fikse daling moeten laten zien. Het tegendeel is gebeurd. Direct na de aandelenuitbreiding is de koers gestegen van € 0,14 in oktober 2002 tot ruim € 2,- anderhalf jaar later. Zelfs John de Mol heeft met zijn investeringsfonds Talpa een fraaie koersrit gemaakt in 2003. Mijn beleggers zijn mij nog steeds dankbaar voor mijn koopadvies in dit fonds in dat jaar.
  2. pieren 23 oktober 2014 11:27
    Snsn, wat bedoel je dat de risico op default van imtech nu bijna nul is?
    De banken staan niet garant voor de schulden van imtech, slechts voor afbetalen van hun eigen vorderingen.
  3. [verwijderd] 23 oktober 2014 11:29
    Vraag: Denk jij dat de RS doorgaat of is het best reëel dat het niet door gaat?

    quote:

    pieren schreef op 23 oktober 2014 11:27:

    Snsn, wat bedoel je dat de risico op default van imtech nu bijna nul is?
    De banken staan niet garant voor de schulden van imtech, slechts voor afbetalen van hun eigen vorderingen.
  4. pieren 23 oktober 2014 11:30
    quote:

    SNSN schreef op 23 oktober 2014 11:24:

    As a matter of fact, Imtech got “scenario 3” (see last week post). But anyway, it does NOT matter for Imtech financials, although essentially decreases its default risk.

    Indeed, if banks would become main shareholders (even for < 30%), this would mean that:

    1. A large part of former debts became “convertible”, i.e. would be converted into the shares owned by former debts-holders. It’s actually a good (well known) alternative to “rights issue”, and a good option for Imtech strongly reducing its debts anyway.

    2. Default probability would be strongly reduced, as main shareholders - big banks - having much high credit rating (~AA) would "guaranty" almost “zero credit-default-risk” for Imtech (in structural credit risk models it's reflected by the change (reduction) of debts & structure).

    3. Potentials for stock to rise, as i) in normal circumstances banks would not like to make losses selling at/under 0.01 (conditional on rational behavior, and a good ax-ante risk management), and ii) reduced debts would allow Imtech to make a reasonable profit (theoretically even at slightly decreasing revenue)

    So, it’s good for Imtech anyway....

    Ik ben benieuwd wie dit heeft geschreven. De auteur haalt kredietwaardigheid van onderneming en aandeelhouders door elkaar. Verder praat hij alsof hij er verstand van heeft (wat hij dus niet heeft). Is dit misschien Jos Versteeg? ;)
  5. pieren 23 oktober 2014 11:31
    quote:

    Sverbeek schreef op 23 oktober 2014 11:29:

    Vraag: Denk jij dat de RS doorgaat of is het best reëel dat het niet door gaat?

    [...]
    Waarom zou het niet doorgaan?
  6. san marco 23 oktober 2014 11:31

    Dat het noodlijdende Imtech een claimemissie zou doen van €600 miljoen was al bekend, maar dat het daarvoor zo'n 60 miljard aandelen á €0,01 zou uitgeven hadden maar weinigen voorspeld. Iedereen die na het slot van vandaag Imtech in de portefeuille heeft krijgt een claimrecht toegewezen om per aandeel 131 aandelen tegen €0,01 bij te kopen. Dat komt neer op 60.082.154.924 nieuwe aandelen, een verwatering van 99,24%. De uitgiftekoers van €0,01 is een korting van 21,73% ten opzichte van de theoretische slotkoers van gisteren van €0,0128. Vanaf morgen worden de aandelen en de claim apart verhandeld. De claims zullen tot het sluiten van de markt op 21 oktober verhandelbaar zijn. Tot en met 22 oktober, 17.40 uur kunnen de claims worden uitgeoefend. Mocht de emissie niet helemaal volgetekend zijn dan zullen de begeleidende banken de rest van de nieuwe aandelen tegen minimaal de uitgiftekoers proberen te verkopen aan institutionele partijen ('Rump Offering') en nemen eventuele overblijvende aandelen op eigen boek.

    De verwachte netto opbrengst is €567 miljoen. Wat daarmee gebeurt is afhankelijk van wat in het prospectus (pdf) de 'Market Take Up' heet. Daarmee wordt bedoeld het percentage aandelen dat wordt geplaatst in de claimemissie en in de 'Rump Offering'. Als zo meer dan 50% van de nieuwe aandelen wordt geplaatst, dan gaat €100 miljoen naar Imtech als liquiditeitsbuffer, maximaal €350 miljoen wordt gebruikt om de schulden af te bouwen naar de banken die de emissie begeleiden (naar rato van hun aandeel in de emissie) en tot €120 miljoen wordt gebruikt om schulden onder de marktwaarde terug te kopen van crediteuren via een veilingproces. De opbrengst van de verkoop van de ICT-groep wordt dan aangewend om bestaande schuldarrangementen af te lossen.

    Mocht de 'Market Take Up' minder dan 50%, maar meer dan 25% zijn dan gaat €110 miljoen van de opbrengst van de verkoop van de ICT-groep naar de liquiditeitsbuffer en wordt de rest van die opbrengst (verwacht wordt €70-80 miljoen meer) gebruikt om de eerder genoemde schuld via een veiling terug te kopen. De opbrengst van de emissie wordt dan aangewend om eerst pro rata schuld te reduceren bij de begeleidende banken en de rest gaat naar reductie van bestaande schuldarrangementen.

    Als de 'Market Take Up' minder dan 25% bedraagt gaat de hele opbrengst van de verkoop van de ICT-groep naar de liquiditeitsbuffer en wordt de opbrengst van de emissie gebruikt om eerst pro rata de schuld bij de begeleidende banken te reduceren en gaat de rest naar de reductie van bestaande schuldarrangementen.
  7. bdj 23 oktober 2014 11:32
    De Banken zetten hem nu even flink lager lijkt het wel ;)
  8. Horoz1970 23 oktober 2014 11:32
    quote:

    Robeke schreef op 23 oktober 2014 11:31:

    nieuw record, zijn er ooit 1 mlrd aandelen op 1 dag in 1 fonds verhandeld?
    Kassaaaa voor de bookmakers :)
  9. san marco 23 oktober 2014 11:34

    Mocht de 'Market Take Up' minder dan 50%....en na 1 dag heeft Imtech al meer dan 50% gerealiseerd. Het is maar hoe de berichten gekopt en gebracht worden. Het glas is halfvol
  10. weveka 23 oktober 2014 11:38
    De koers zal vandaag geen positieve impuls meer krijgen.
    Het wachten is op het bericht van Imtech ( nabeurs of morgenvroeg ) hoeveel % men nog heeft onderhands heeft kunnen plaatsen.
    Daaruit zal blijken of de markt er nog in gelooft.
  11. Cybres 23 oktober 2014 11:39
    quote:

    pieren schreef op 23 oktober 2014 11:02:

    [...]

    Ha carisol, klopt niet, de nieuwe aandelen zijn vandaag al te handelen. Settlement is maandag en een trade wordt altijd 2 dagen na executie gesetteld. Oftewel: de handel van vandaag wordt op maandag afgerekend op hetzelfde moment als de nieuwe aandelen worden geleverd. Je kunt dus vandaag je nieuwe "claim" aandelen verkopen.
    Of je broker dat toestaat is een tweede, de meeste leven nog in de steentijd.. (Degiro staat het wel toe, hulde daarvoor)
    Een trade (algemene term) wordt natuurlijk niet ALTIJD T+2 gesetteld, maar in dit geval, stukken op Euronext, wel idd. (Ik begrijp dat jij dat wel weet, meer een algemene opmerking). Sterker er wordt volgens mij nog steeds in de wereld meer T3 dan T2 of T1 gesetteld wat natuurlijk in deze moderne tijd redelijk idioot is.

    Staat de Giro het willens en wetens toe of hebben ze weer eens de zaakjes que risk niet op orde. Indien bewust zeker hulde.

    Waar heb je zekerheid gekregen over de lever datum?
  12. [verwijderd] 23 oktober 2014 11:39
    quote:

    SNSN schreef op 23 oktober 2014 11:24:

    As a matter of fact, Imtech got “scenario 3” (see last week post). But anyway, it does NOT matter for Imtech financials, although essentially decreases its default risk.

    Indeed, if banks would become main shareholders (even for < 30%), this would mean that:

    1. A large part of former debts became “convertible”, i.e. would be converted into the shares owned by former debts-holders. It’s actually a good (well known) alternative to “rights issue”, and a good option for Imtech strongly reducing its debts anyway.

    2. Default probability would be strongly reduced, as main shareholders - big banks - having much high credit rating (~AA) would "guaranty" almost “zero credit-default-risk” for Imtech (in structural credit risk models it's reflected by the change (reduction) of debts & structure).

    3. Potentials for stock to rise, as i) in normal circumstances banks would not like to make losses selling at/under 0.01 (conditional on rational behavior, and a good ax-ante risk management), and ii) reduced debts would allow Imtech to make a reasonable profit (theoretically even at slightly decreasing revenue)

    So, it’s good for Imtech anyway....

    Mmmmh. ok SNSN, thanks for sharing.
  13. ch@rter 23 oktober 2014 11:39
    quote:

    Horoz1970 schreef op 23 oktober 2014 11:26:

    [...]

    Pessimist.

    Ik ben een optimist, ik hou ze!!
    bij deze van harte gefeliciteerd!
  14. forum rang 6 !@#$!@! 23 oktober 2014 11:40
    quote:

    san marco schreef op 23 oktober 2014 11:26:

    Maar wat is er toen gebeurd met het aandeel Versatel? Theoretisch had dit aandeel een fikse daling moeten laten zien. Het tegendeel is gebeurd. Direct na de aandelenuitbreiding is de koers gestegen van € 0,14 in oktober 2002 tot ruim € 2,- anderhalf jaar later. Zelfs John de Mol heeft met zijn investeringsfonds Talpa een fraaie koersrit gemaakt in 2003. Mijn beleggers zijn mij nog steeds dankbaar voor mijn koopadvies in dit fonds in dat jaar.
    HAHAHA, wat een onzin. Voor de duidelijkheid, versatel is mijn beste trade ooit geweest gekocht op 0,22 en verkocht op 2,20. Dus ik zou dat heel graag! willen herhalen.
    Maar versatel was een winstgevende en schuldvrije ondernemening na de omruil En die lage koers op ,014 en 0,22 was door het dumpen van aandelen door de ex-obligatiehouders. Toen die klaar waren begon de koers pas te stijgen.
    Imtech is een verlieslatende onderneming waar de schulden per direct weer zullen groeien.
  15. [verwijderd] 23 oktober 2014 11:41
    quote:

    Robeke schreef op 23 oktober 2014 11:31:

    nieuw record, zijn er ooit 1 mlrd aandelen op 1 dag in 1 fonds verhandeld?
    Ik heb al geschreven naar het guinness book of loser records.
3.505 Posts
Pagina: «« 1 ... 105 106 107 108 109 ... 176 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.285
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.579 46.200
ABO-Group 1 18
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.876
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.152
Aedifica 2 829
Aegon 3.257 320.024
AFC Ajax 537 7.013
Affimed NV 2 5.744
ageas 5.843 109.777
Agfa-Gevaert 13 1.856
Ahold 3.536 73.978
Air France - KLM 1.024 34.305
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.742
Alfen 12 16.128
Allfunds Group 3 1.142
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.246
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 326
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.757
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.819 240.212
AMG 965 125.611
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.513
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.108
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.613
Arcelor Mittal 2.023 318.586
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.099
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.254
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.593
ASML 1.762 76.723
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 322
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.639
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.660