Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Onze rentes: +488% en -360%?!

Onze rentes: +488% en -360%?!

 

Tweetje van gisteravond aan mijn adres. Lieve help, heb ik groot nieuws gemist?

 

 

Wat heet! Vergeleken met nog kortere rentes is die +25% zelfs peanuts. Screendumpje van de rentes op onze staatsobligaties ook van gisteravond. Wat zijn dit voor krankzinnige percentages?!

 

 

Gelijk maar verhaal gehaald bij Arne Petimezas, een rentespecialist van broker AFS. Die reageert snel, uitgebreid, maar verblikt of verbloost hier niet van. Citaat uit zijn mail:

Valt reuze mee, geloof me. Kijk maar es wat de Duitse 10-jaars sinds 15 oktober heeft gedaan. Of uberhaupt dit jaar.

Laten we daar maar eens kijken dan. Eerst over de afgelopen drie maanden. Jee, alsof het Fugro of Imtech is. Nee, niet echt bewegingen die u van die überdegelijke Duitse Bund zou verwachten, toch? 

 

 

En dit jaar. U hoeft geen hogere technische analyse gestudeerd te hebben om hier een downtrend aan af te lezen. Zeg maar gerust een Fallrückzieher-trend:

 

 

Terug naar Arne, die hier enerzijds heel laconiek over is, maar anderzijds klip en klaar duidelijk maakt hoe het werkt en hoe er wordt gedacht op de staatsobligatiemarkten, Nog in één zinnetje ook!

Kijk vooral naar de verschillen in basipunten, niet de percentages. Fixed income beleggers kijken naar yield, yield en yield. En als inflatieverwachtingen weer dalen, kunnen yields niet veel omhoog.

Inderdaad, kijk nog maar eens naar het bovenste plaatje: allemaal vier à vijf basipunten. Arne vervolgt:

Laatste polls van traders die ik heb gezien is dat QE door de ECB kans 50-50 is. Dus niemand weet het. En zolang die onzekerheid boven de markt hangt, kan je best stevige schommelingen in de rente gaan zien. Omdat rente stijgt en inflatieverwachtingen dalen, kan je nu wel raden wat dit betekent.

Dankjewel Arne, weer wat geleerd. Want ik wist dit ook niet en schrok van die percentages. Ik realiseer me nu dat ik eigenlijk nooit verder kijk dan de tienjarige rentes, die als benchmark gelden. Foei! Tot slot heeft Arne nog wat grafiekjes meegestuurd hierover. Klikken voor groot.

 

 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht