Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Versatel Terug naar discussie overzicht

Versatel alleen populair bij particuliere beleggers, een mythe.

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. atitlan 26 januari 2004 13:47
    Ten aanzien van Versatel wordt vaak gesuggereerd dat het vooral populair is bij kleine speculatief ingestelde particuliere beleggers.
    Toevallig stuitte ik op een groot belang in Versatel dat door Driehaus Capital Management uit de VS wordt aangehouden en ben eens verder gaan zoeken.
    Het blijkt dat diverse buitenlandse beleggingsfondsen ongemerkt aardige belangen in Versatel hebben opgebouwd, enkel waarvan (vermoedelijk zijn er meer) Versatel zelfs in de top 10 aanhouden van belangrijkste deelneemingen.

    Dit zijn achtereenvolgens:
    Julius Bär Gruppe (Zwitserland) / Special Europe Stock Fund B (296 miljoen euro / 66% rendement over 2003)

    Topholdings (per 30/11/2003)
    1. Freenet, 8,95%
    2. Versatel, 6,61%
    3. Stork, 6,20%
    4. T-online, 4,64%
    5. Medidep SA, 3,52%

    bron: jbgroup.jbfundnet.com/funds/nav.asp?o...

    Driehaus Capital Management (VS) / International Discovery Fund (1779 miljoen dollar / 62% rendement over 2003)

    Topholdings (per 30/09/2003)
    1. Rakuten, 2,9%
    2. WestJet Airlines Ltd, 2,7%
    3. AO VimpelCom, 2,6%
    4. ATI Technologies, 2,4%
    5. Versatel Telecom, 2,3%

    bron: www.driehaus.com/Mutual/International...

    Metzler Investment GmbH (Duitsland) / Euro Small Cap fund (120 miljoen euro / 42% rendement 2003)

    Anteil am Fondsvolumen (per 31/12/2003)
    1. Nedlloyd, 2,19%
    2. Konink. Bam Groep, 2,12%
    3. Fimalac Inh, 1,95%
    4. Versatel Tel. Intl, 1,86%
    5. Sonae SGPS, 1,85%

    Opvallend dat bij Metzler zelfs meerdere Nederlandse fondsen in de top tien staan, met Versatel als belangrijkste participatie in de telecomsector.

    bron: www.metzler.com/metzler/generator/www...,property=fundprospect.pdf

    Quest for Growth NV (België) (54 miljoen euro)

    Dit bescheiden fonds heeft in de tweede helft van 2003 een belang genomen in Versatel, goed voor 2,25% van het fondstotaal per ultimo 2003.
    Quest for Growth maakt een selectie uit alle bedrijven, groot en klein. Bij haar is Versatel na Option en Ericsson de belangrijkste telecomparticipatie.

    bron: www.questforgrowth.com/english/report...

    Dit kleine onderzoek levert dus zomaar vier internationale fondsen op bij wie Versatel tot de top favorieten blijkt te behoren.
    De aanstaande opname van Versatel in de AEX zal het bedrijf zeker extra onder de aandacht brengen van buitenlandse investeerders. Dat Versatel alleen populair zou zijn bij particuliere beleggers blijkt een mythe.
  2. [verwijderd] 26 januari 2004 15:01
    Je weet alleen niet of deze belangen per vandaag groter of kleiner zijn dan genoemd.

    Weet je ook zeker dat de Canadese Versatel hier nergens in voorkomt?
  3. Hans_U 26 januari 2004 15:35
    Andre,
    Goed werk. Dit soort berichten zal anderen (zoals daar zijn pensioenfondsen, beleggingsfondsen, particulieren) ongetwijfeld een zetje in de rug geven.
    Vraag blijft natuurlijk hoe ‘vast’ de fondsen zijn die je gevonden hebt. Ze lijken zich te richten op kleinere, ondergewaarderde ondernemingen met groot potenrieel.
    Zodra de aperte onderwaardering/grote potentieel verdwenen is, zoeken ze ergens anders weer groener gras op. Onderwaardering is ook door John de Mol als enige motivatie voor z’n Versatel beleggingen gegeven.
    Geen korte termijn beleggers, maar ook geen lange termijn beleggers die ‘genoegen nemen’ met een gemiddelde koersstijging en/of dividend.
    Ergo, als de duidelijke onderwaardering en/of groei er uit zijn, stappen dit soort jongens weer uit. Wanneer dat is? Kan ik niet inschatten, maar naarmate de koers omhoog gaat, wordt het steeds verleidelijker om winst te pakken en met andere fondsen hetzelfde trucje te proberen.

    Is voor mezelf ook een vraag. Als de ontwikkelingen volgens verwachting blijven verlopen, zie ik mezelf nog jaren m’n ‘ijzeren’ pakket Versatel in bezit houden zonder me gek te laten maken door de nodige dips.

    Ik twijfel met de stukken die ik de laatste maanden bijgekocht heb (op vbr basis).
    Was eigenlijk helemaal niet geplanned, maar ik vond de kansen te mooi om te laten liggen (heel prettig dat koersen soms flink naar beneden gaan).
    Ik ben geneigd hier wat eerder weer afscheid van te nemen, maar ja, heel rationeel is het niet, zolang het (LT) rendement maar hoger is dan ik op VBR betaal (zo’n 6%) en ik het (LT) neerwaartse risico kleiner inschat dan het (LT) potentieel naar boven, zou ik ze ook gewoon aan moeten houden.

    Het past niet zo erg in de (m.i. overigens terecht) overwegend positieve ‘koop-Versatel’ stemming op het forum, maar het zou ook wel eens leuk zijn om te filosoferen over/rekenen aan uitstapmomenten voor (een deel van) je portefeuille.
    Maar eigenlijk weet ik je antwoord al: hangt vooral van je beleggingsdoelstelling/horizon af.

    Goed, leuke post. Kom je ook wel eens minder gunstig nieuws/risico’s tegen?

    Success, groeten, Hans.

  4. [verwijderd] 26 januari 2004 15:46
    Dit is tenminste info waar je wat aan hebt. Als Versatelbelegger met weing inzicht in de materie krijg je tenminste het gevoel dat er niet alleen zomaar wat gelult wordt.
    Nogmaals dank.

    Versatelfan

  5. atitlan 26 januari 2004 15:53
    Ik vind het ook geweldig om te constateren dat Versatel zo prominent gekozen wordt door buitenlandse professionele instellingen.
    Het illustreert hoe absurd de taxatie van Iris is. Maar de “deskundighied” van Iris blijkt al afdoende uit de resultaten van het gelieeerde Robeco fonds.
    Verder alle hulde voor onafhankelijke instellingen als PeterCam en Kempen & Co die wel vroeg zagen hoeveel onderwaarding er in Versatel zit.
  6. atitlan 26 januari 2004 16:06
    Beste Hans_U, hoezo Andre?
    Of fondsen uitstappen weet je nooit maar dat hebben ze in elk geval niet gedaan tijdens de laatste maanden van 2003 toen Versatel in een licht dalende trend zat. Dat is toch zeer positief.
    Interessant is dat Quest for Growth Philips bijvoorbeeld wel heeft afgebouwd (dat zie je wanneer je hun belangen per eind september 2003) er op naleest).
    Vrgr, Atitlan
  7. Hans_U 26 januari 2004 16:23
    Atitlan,
    oeps, naam fout, pardon. Wordt weer tijd voor een x-euro feestje om aliassen/echte namen/gezichten (weer) op een rijtje te krijgen.
    Inderdaad een positief punt dat de belangen bij de recente dip aangehouden zijn, en misschien wel uitgebreid, wie weet.

    Mijn voorlopige conclusie uit je posting is dat er een vrij grote groep beleggers is die op een gegeven moment winst zal gaan nemen, zonder dat daar objectief/logischerwijs aanleiding toe is. Het zal nog steeds goed gaan met Versatel, met goede vooruitzichten en goede rendementen, en toch stappen dit soort clubs uit omdat ze gefocussed zijn op bedrijven waar ze hogere rendementen denken te behalen.
    Niets mis mee, maar wel goed om in je achterhoofd te houden.
    Is misschien ook een oorzaak van de recente koersdaling geweest.

    Dank, weer een ingredient erbij voor m'n Versatel cocktail.

    succes, groeten, Hans.
  8. atitlan 26 januari 2004 16:28
    Waarom zouden ze de neiging hebben uit te stappen, als ze veel potentieel zien? Sowieso hebben fondsen de neiging lang te blijven zitten en geleidelijke bij te kopen. Zie ook de koersgrafieken van 1999/2000. Zijn ze ook all the way gegaan.
  9. Hans_U 26 januari 2004 16:59
    yep,
    mee eens, zolang het potentieel van minimaal xx (20 of zo?) % per jaar er is, blijf je echt wel zitten. Zodra dit er niet meer is, of er misschien risico aan de horizon opdoemt dat behaalde rendementen verloren zouden kunnen gaan, zullen dergelijke fondsen m.i. geneigd zijn uit te stappen.
    Hun bestaansrecht is het vinden en exploiteren van 'pareltjes', niet het aanhouden van beleggingen die een 'normaal' rendement opleveren.

    Op termijn zullen verwachtingen/risico's ingeprijsd raken en tenderen naar 'normale' rendementen en koersen.
    Dit gebeurt nu al met Versatel: risico neemt af, rendement zal over 2004 procentueel naar verwachting lager zijn dan in 2003.

    In eerdere postings hebben we het al eens gehad over de onbekendheid van doelstellingen/horizon van Versatel beleggers. Je speurwerk geeft hier m.i. een stuk invulling aan, als we JdM hier ook onder scharen, lijkt het dat er een redelijk groot gedeelte aandeelhouders is die op MT opereren en er weer uitstappen (op zoek naar groener gras) als de verwachtingen redelijk ingeprijsd lijken.
    Nogmaals, niets mis mee, en eigenlijk ook geen verrassing, maar wel iets om rekening mee te houden, tegen de tijd dat je zelf inschat dat de verwachtingen aardig ingeprijsd zijn.
    En wanneer dat is? Geen idee, maar zou nog jaren kunnen duren. Wie het weet mag het zeggen, maar reken er op dat 'we' in een goede tak van sport zitten waar nog veel gaat gebeuren. Versatel zal over een paar jaar geld verdienen met/aan toepassingen die nu nog verzonnen moeten worden!

    succes, groeten, Hans.
  10. [verwijderd] 26 januari 2004 23:39
    Beste Atitlan,

    Ik heb het al eens eerder gezegd, dus het is een beetje oud nieuws: Beleggers kunnen ook uit Versatel stappen, juist omdat de koers zo aanmerkelijk is gestegen. Als ik naar mijn eigen portefeuille kijk, ik ben ooit begonnen met Versatel 50% en overigen 50%. Die verhouding is nu 85% om 15% geworden. Voor mij maakt dat niet uit, maar beleggers, met name de instituten zijn vaak gebonden aan een stringent beleggingsbeleid. Als Versatel, al is het maar omdat het fonds exorbitant gestegen is, een te groot gewicht krijgt in de portefeuille dan moet er gewoon wat worden verkocht.
    In 1999/2000 hadden de grote beleggers daar minder last van. Volgens mij om twee redenen:

    1. Destijds stegen vrijwel alle aandelen tot grote hoogte, waardoor een enkel aandeel door stijging geen uitzonderlijke positie in de portefeuille verwierf.

    2. In 1999/2000 waren de beleggingen in mindere mate ingekaderd. Ik denk dat juist het imploderen van de luchtbel voor velen aanleiding is geweest om meer te spreiden.

    Dat dus met als gevolg dat sommigen nu gedwongen verkopen. Op die wijze keert het succes zich eigenlijk tegen het aandeel.

    Vriendelijke groet,
    J99
  11. [verwijderd] 26 januari 2004 23:40
    Beste Atitlan,

    Ik heb het al eens eerder gezegd, dus het is een beetje oud nieuws: Beleggers kunnen ook uit Versatel stappen, juist omdat de koers zo aanmerkelijk is gestegen. Als ik naar mijn eigen portefeuille kijk, ik ben ooit begonnen met Versatel 50% en overigen 50%. Die verhouding is nu 85% om 15% geworden. Voor mij maakt dat niet uit, maar beleggers, met name de instituten zijn vaak gebonden aan een stringent beleggingsbeleid. Als Versatel, al is het maar omdat het fonds exorbitant gestegen is, een te groot gewicht krijgt in de portefeuille dan moet er gewoon wat worden verkocht.
    In 1999/2000 hadden de grote beleggers daar minder last van. Volgens mij om twee redenen:

    1. Destijds stegen vrijwel alle aandelen tot grote hoogte, waardoor een enkel aandeel door stijging geen uitzonderlijke positie in de portefeuille verwierf.

    2. In 1999/2000 waren de beleggingen in mindere mate ingekaderd. Ik denk dat juist het imploderen van de luchtbel voor velen aanleiding is geweest om meer te spreiden.

    Dat dus met als gevolg dat sommigen nu gedwongen verkopen. Op die wijze keert het succes zich eigenlijk tegen het aandeel.

    Vriendelijke groet,
    J99
35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.285
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.579 46.163
ABO-Group 1 18
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.876
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.151
Aedifica 2 829
Aegon 3.257 320.022
AFC Ajax 537 7.013
Affimed NV 2 5.740
ageas 5.843 109.775
Agfa-Gevaert 13 1.854
Ahold 3.536 73.978
Air France - KLM 1.024 34.304
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.689
Alfen 12 16.078
Allfunds Group 3 1.129
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.246
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 326
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.757
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.819 240.204
AMG 965 125.599
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.512
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.107
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.613
Arcelor Mittal 2.023 318.580
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.097
Aroundtown SA 1 175
Arrowhead Research 5 9.252
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.540
ASML 1.762 76.637
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 322
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.638
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.660

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht