Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
2015: crisis

2015: crisis

Laat ik ermee beginnen dat de beurs veel weg heeft van de Postcodeloterij. Los dat de beurs door inmenging van de overheid meer te maken heeft met een kansspel vind ik het apart te zien hoe de winnaars eruit gepikt worden en iedereen die niet meespeelt een slecht gevoel gegeven wordt.

Ik heb zelf meegedaan met de Staatsloterij, maar daar heb ik nog nooit iemand op de televisie gezien die geïnterviewd werd omdat hij geen prijs had gewonnen. Met een postcodeloterij hebben mensen het gevoel dat ze het erg vinden om niet mee te doen. Want wat is er erger dan dat je buurman ineens miljonair is terwijl jij dat niet bent.

Maar gauw verder... Het is weer rijtjes- en tiptijd. Hoewel ik van mijn grote meester ooit heb geleerd dat tips alleen voor de obers en de portiers zijn, wil iedereen altijd tips voor het volgend jaar krijgen.

Ik zie het niet echt als een concreet advies maar meer als een denktrend, die ik wil delen met anderen en waar iedereen zijn eigen conclusies aan moet verbinden.

 

Voor de komende tijd heb ik wat twijfels of de markt wel doorgaat omhoog. Zo staan vele indices ook voor korte termijn dichtbij verkoopsignalen. Zo hoeft de Dow Jones slechts door de 17.721 en we hebben een verkoopsignaal in de Twindicator.

Ook hebben we in de candle’s een doji net als in de S&P 500. Een doji is nu twijfel maar met een lagere dag er achteraan krijgen we een verkoop.

 

Op langere termijn ziet u ook dat het minimaal optimistisch is om te denken dat we nu nog een bijzonder mooie bullmarkt krijgen in de Amerikaanse indices. In 2008 stond de S&P op 700 punten nu op 2100. Dus wellicht hebben we die bullmarkt gewoon achter de rug...

 

Voor ik verder ga met wat rijtjes en voorspellingen. Even een paar putjes die ik vorige week kocht. Ik kocht onder andere op Apple een putje.

 

Bij Apple hebben we bijna een verkoopsignaal in de Twindicator en ik loop even als gokje vooruit op dit eventuele signaal. In de candle’s hadden we al een verkoopsignaal.

Amazon heeft in de Twindicator al een verkoopsignaal gegeven en dreigt door de langetermijnlijn te zaken.

 

GoPro is helaas niet te shorten via de aandelen. Ze zijn niet te lenen. Door deze rare situatie in de leenmarkt zijn puts schreeuwend duur en heeft het zelfs geen zin spreads op te zetten. CommerzBank heeft een paar speeder short en daar heb ik er dan een van gekozen.

Polaroid kwam met een nieuwe camera  die veel goedkoper is dan de GoPro-modellen ook denk ik dat Polaroid meer ervaring heeft in fotografie. Technisch staan ze op een koop.

 

JP Morgan Chase heeft wel een duidelijker verkoopsignaal gegeven en dus vond ik het leuk om een gokje te wagen.

 

Bank of America heeft ook mooi verkoopsignalen gegeven. Ik zie in de grafiek enorm veel potentie omlaag. In theorie kan het zo naar de 100. Maar dat is dan even technisch…

 

Mijn grote meester leerde me ook dat een mijn een gat in de grond is met een leugenaar erbovenop. Mijn collega van het FT neutraal balans fonds wees me op een Canadees fonds Rubicon Minerals, hier kunt u het zelf lezen. 

 

Goud zelf is heftig een bodem aan het vinden en voor het einde jaar hou ik rekening met een niveau van 1550 dollar. Dat brengt me weer even terug naar de voorspellingen voor 2015.

 

 

Voorspellingen: Cees Smit Op 31 december 2015
AEX 250
Dow Jones 9800
Euro-dollar 1,05
Goud (dollar per ounce) 1550 dollar
Olie (WTI, per vat) 60 dollar
ECB-rente 1,0%
Fed-rente 0,75%
Tienjarige NL-obligatierente 2,0%
Top-aandelen Aandelen die in de recovery komen:
  • SBM Offshore
  • Fugro
  • Philips
  • BAM
Flop-aandelen
  • Imtech
  • WKL
  • ING
  • Aegon
  • ASML
  • Gemalto
2015 wordt het jaar van... de grote correctie en de terugkomst van de crisis
De verrassing van 2015... FT actief offensief fonds
De tegenvallers van 2015...
  • Griekenland gaat uit de euro en daarmee is de obligatiemarkt in rep en roer
  • Frankrijk raakt in de problemen

 

Opvallend, er stond dit weekend een verhaal in Duitsland in Der Spiegel over een Griekse uitgang.

Dé grafiek van 2015 wordt de Bitcoin die weer fors lager gaat.

En de lage olieprijs heeft grote gevolgen voor investeringen in hernieuwbare energie projecten. Kortom het wordt tijd dat er een herdruk komt van Willems Peak Olie-boek.

 

Kortom 2015 wordt een volatiel jaar en met de juiste ideeën zijn er genoeg mogelijkheden om meer te verdienen dan op een deposito.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht