Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Nu weer omkeren!

De daguitslagen blijven groot dit jaar. De krachtige opwaartse beweging van donderdag werd vrijdag voor een groot deel ongedaan gemaakt. Toch werd de eerste correctie van dit jaar afgelopen donderdag beëindigd en is deze terugval naar mijn mening slechts tijdelijk en niet voor een bodem onder de 406,30 zorgen.

Afgelopen vrijdag gaf ik aan dat na de zeer forse opgaande dagbeweging van donderdag een tijdelijke consolidatie mocht worden verwacht. Ik had daarbij echter wel verwacht dat de donderdag gevormde opwaartse gap voor genoeg steun zou zorgen.

Uiteindelijk werd deze gap tussen de 414 en 415,45 volledige gesloten. Ook werd een nieuwe weerstand bij 424,20 ontwikkeld in het zeerkortetermijnbeeld. Rond dit niveau werd donderdag en vrijdag de intraday-top gevormd, wat uiteindelijk zorgde voor een tweezers top.

In het kortetermijnbeeld is dit nu de eerste belangrijke weerstand.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Voor de komende weken houd ik nog steeds rekening met een beweging naar de toppen bij 428,30 en 432,20. Bij 428,30 ligt het beginpunt van de eerste correctie van dit jaar. Dit niveau werd eind december op de borden gezet.

Nieuwe weerstand

Al eerder gaf ik aan dat rond de voormalige gap (424,40 tot 427,30) een tijdelijk topje mocht worden verwacht voor een volgende terugval. Bij 432,20 ligt de jaartop van vorig jaar en de top van de huidige sinds begin 2009 stijgende langetermijntrend.

De enige belangrijke onderliggende weerstand ligt dus bij de eind vorige week gevormde dubbele top van 424,20. Waar liggen dan de steunpunten in het kortetermijnbeeld? Door de forse daguitslagen van de afgelopen twee weken zijn de afstanden tot zowel de weerstanden als de steunpunten aanzienlijk.

Het eerste punt ligt bij de bodem van afgelopen vrijdag: de 412,75. Daaronder lag mijn doel voor de recente eerste terugtest van dit jaar, de zone 408 tot 409. In deze zone liggen meerdere horizontale en vorig jaar vaak geteste steun- en weerstandniveaus en het 200-daags gemiddelde.

Uitbodemen

Ik verwacht echter dat we zeer alert moeten zijn op nieuwe positieve omkeerpatronen en dat de AEX na uitbodeming in de komende paar dagen weer de aanval kan inzetten op de 424,20. Dit niveau zou richting het einde van deze week tot volgende week weer op de borden kunnen verschijnen.

Voor de komende maanden verwacht ik nog steeds een verdere stijging naar mijn uiteindelijk doelzone van het eerste kwartaal van dit jaar. Dit is de zone 450 tot 462. De weg hiernaartoe zal echter nog wel gepaard gaan met een tot enkele tussentijdse terugtests.

Opvallend is verder dat vorige week opnieuw een hammer op de weekgrafiek werd gevormd als bodempatroon. Dit zagen we ook geregeld tijdens eerdere correctieve bewegingen in de afgelopen twee jaar.

Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De DAX testte tijdens de eerste correctie van dit jaar de sinds oktober stijgende kortetermijnbodemlijn.

Boven 10.000

Eind vorige week werd verder een golden cross gemaakt tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde tijdens de forse stijging vanaf de bodem van 9383 (begin vorige week) naar een dubbele top rond de 9855 (eind vorige week).

De daguitslagen van donderdag en vrijdag waren ongeveer even groot. Hierdoor ligt de eerste weerstand nu bij 9855 en het eerste steunpunt bij 9601. Vlak daaronder liggen verder nog het 50-daags en 200-daags gemiddelde als belangrijke vangnetten.

Ook hier geldt dat ik verwacht dat in de komende dagen weer een forse opwaartse draai kan plaatsvinden voor een beweging tot boven de 10.000.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht