Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Apple, noblesse oblige

Dezer dagen spreekt iedereen vol verbazing over Apple. Drie maanden tijd, 74 miljoen iPhones, 75 miljard dollar omzet, 18 miljard dollar winst.

Als ik dat soort cijfers tegenkom, probeer ik het voor mezelf behapbaar te maken: het gaat om gemiddeld 34.000 iPhones per uur (!) over een duur van drie maanden, om een omzet van 830 miljoen dollar met een winst van bijna 200 miljoen dollar per dag

Dat is inderdaad lastig te bevatten, zoals CEO Tim Cook zelf ook toegaf. Apple kent een brutomarge van rond de 40%. De consument heeft het ervoor over. Nou vraag ik me af of Apple voor haar leveranciers en hun medewerkers ook wat over heeft?

60 uur per week werken

Dat Apple mede-oprichter Steve Jobs van hard werken hield, dat weten we. Kennelijk is die lijn doorgezet. Apple meldt met trots dat haar leveranciers aan een maximum van een 60-urige werkweek voldoen en dat mensen gegarandeerd één dag rust per week krijgen. Hard werken dus. 

Het lijkt er wel op dat Apple voor goede omstandigheden in de achttien assemblagelijnen zorgt. Haar programma voor controles van die fabrieken is omvangrijk en er wordt uitgebreid verslag over gedaan.

Spannender zijn echter de talloze leveranciers die grondstoffen aan die fabrieken leveren. Om een mobiele telefoon te maken heb je allerlei grondstoffen nodig. In een iPhone 6 Plus zit 33g Aluminium, 28g staal, 22g glas (waarvoor je vooral zand nodig hebt) en nog een heleboel andere dingen.

Apple zet details hierover op de website en biedt een lijst van de top 200 leveranciers. Dat is lovenswaardig.

Lastige onderwerpen

Informatie over de echt nare onderwerpen is lastiger te vinden. Waar komen de edelmetalen, vooral goud, tantalum en cobalt voor de elektronische onderdelen vandaan? En hoe gaat het er aan toe op de plek waar dat spul uit de grond wordt gehaald?

Het is geen geheim dat de misstanden in de mijnbouw soms schrijnend zijn. Zozeer, dat de VS aparte wetgeving heeft gemaakt om bedrijven te dwingen te rapporteren dat hun productie-input conflictvrij is.

Dat wil zeggen, dat rebellen in Afrika hun wapens en misdrijven tegen de menselijkheid die ze ermee begaan, niet met de handel in die grondstoffen mogen financieren. Hoe urgent dit is, zien we nu met Boko Haram in Nigeria.

Sinds januari 2014, zo lees ik na een hele zoektocht op de website, weet Apple zeker dat alle relevante tantalumsmelters conflictvrij zijn. Een derde onafhankelijke partij heeft dat bevestigd.

Er is zelfs een lijst van smelters die aan fabrieken leveren die voor Apple werken. Ook voor andere edelmetalen kijkt Apple diep in de productieketens om orde op zaken te stellen. Dit allemaal verrast me positief, moet ik eerlijk toegeven.

Toch ga ik geen iPhone kopen

Een iPhone heb ik niet en ga ik vooralsnog ook niet aanschaffen. Nog niet. Ik ben geen socialist, maar als een onderneming zulke ontzagwekkende winsten maakt dan moet het bewijzen dat die niet door uitbuiting van de meest kwetsbaren in de wereld tot stand zijn gekomen.

Waarom laat Apple niet zien hoe veel van haar vette marge zij gunt aan hen helemaal onderaan de productieladder? Hebben zij een loon waarvan je – na een 60-urige werkweek – zonder armoede kunt leven? Noblesse oblige.

 

NB: Manuel Adamini adviseert ACTIAM als SRI-adviseur. ACTIAM houdt op moment van schrijven (29 januari 2015) namens klanten aandelen in Apple.


Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM.. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Manuel Adamini

Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM (voorheen bekend als SNS Asset Management), waar hij eerder Hoofd Verantwoord Beleggen was. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meer over Manuel Adamini

Recente artikelen van Manuel Adamini

  1. mei '15 Bloeddiamanten 1
  2. mrt '15 Het kán verantwoord
  3. dec '14 2015: olie en klimaat 4

Gerelateerd

Reacties

206 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Met Effekt 30 januari 2015 11:34
    Ik neem aan dat de genoemde metalen ook worden geleverd aan andere electronica gebruikers dan Apple. Ga je dan al je elektronische apparaten afschaffen?

    De winsten zijn niet ontstaan dmv uitbuiting maar door het maken van aantrekkelijke producten en met name software. Die metalen zijn een fractie van de totale kostprijs.

    Ik zou juist verwachten dat bedrijven die weinig winst maken uitbuiting overwegen om hun winstmarges te verbeteren (Vendex met hun loonoffer)
  2. Lyss 1 februari 2015 21:45
    quote:

    niettezuinig schreef op 1 februari 2015 16:12:

    is er ook nog een plaatsje aex?
    of doet u daar echt niet aan??
    Volgens mij doet Dmmsch geen AEX. Deze zie ik vaak parallel aan DAX bewegen. M.a.w. met een DAX boven 10.971 kun je wellicht ook long op AEX.
    En onder 10599 zou je short kunnen gaan, aldus Cleopatra op vorige draadje: De regel is: Met een stop op de low van de dag vóór de Inside Day. Die low was 10599. Die zie ik wel vrij snel breken maandagnacht/ochtend. Regel is eigenlijk dat je pas positie neemt na uitbraak en in de richting van die uitbraak. In 75% van de gevallen is de richting die van de dag voorafgaand aan de ID. Dat zou hier dus naar boven betekenen. Maar 25% dus niet. Maandagochtend weten we meer ;)

    Wie immer ohne Gewähr ...
206 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links