Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Donkere wolken

Gisteren werd voor het eerst in een week tijd de intraday-top van de handelsdag ervoor niet meer doorbroken. Ook was het alweer even geleden dat een grotere rode candlestick op de borden werd gezet. Bij een dergelijke candlestick ligt de slotprijs een stuk lager dan de openingsprijs.

Als laatste werd een tweedaags toppatroon gevormd, een dark cloud cover. Dit toppatroon werd op een haar na geen bearish engulfing, wat een van de betrouwbaarste toppatronen is.

Of hiermee de top voor de komende tijd op de borden staat, is nu nog niet te zeggen. Daarvoor is meer bevestiging nodig. Feit blijft wel dat na de doorbraak boven de voormalige jaartop bij 459,45 (eind vorige week) er opwaartse ruimte was ontstaan naar de zware weerstandszone tussen de 466 en 471. 

470 wordt 471

Het 470-niveau is veranderd naar 471 omdat hier een langzaam stijgende toppenlijn is te vinden. In de afgelopen dagen testte de AEX de onderkant van deze doelzone bij 466.

Buiten een stijgende toppenlijn sinds 2012 op de logaritmische weekgrafiek, liggen hier ook meerdere bodems en toppen uit de jaren 2006 tot 2008. Een structureel slot boven deze zone zou in principe de weg vrijmaken naar de 495 punten.

Dit zou dan wel gepaard moeten gaan met soortgelijke doorbraken in andere belangrijke indices.

Daggrafiek AEX
Grafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De vraag blijft of de komende terugval daadwerkelijk de tweede correctie van dit jaar zal gaan worden of opnieuw blijft steken bij een kleinere terugtest zoals we in de afgelopen weken zagen. 

Terugtest realistisch

Na de forse blow off-beweging waarbij de AEX in anderhalve week tijd opliep van 411,45 naar 459,45 gaf ik aan de tweede correctie van dit jaar te verwachten. Het werd slechts een correctie in de tijd waarbij een bodem op de borden werd gezet bij 446,45.

Na de vorming van het toppatroon van gisteren en de test van de zware weerstandszone lijkt een nieuwe terugtest dus realistisch. Het eerste steunpunt ligt bij de voormalige jaartop van 459,45. Daaronder ligt nog een topje bij 457,65.

Onder deze steunpunten ontstaat ruimte naar de bodems van de afgelopen weken,bij 447,25 en 446,45. Het is belangrijk voor de volgende terugtest dat de AEX weer onder de voormalige top terech komt van 459,45. Dat zou namelijk een neerwaartse versnelling kunnen starten richting de eerdere bodems.

Buitenlandse bevestiging

De tijd lijkt ook nog steeds rijp voor een correctieve beweging. Veel indices zijn namelijk zware weerstandszones genaderd. Vooral het verloop vandaag in de Verenigde Staten kan daarbij van belang zijn.

Een daling tot onder de voormalige toppen zou namelijk betekenen dat de zeer minieme doorbraak van afgelopen vrijdag slechts een vals signaal was.

AEX-indicatoren
Grafiek AEX-indicatoren
Klik op de grafiek voor een grote versie

Ook de technische indicatoren geven nog steeds rode seinen af.

  • In de RSI is duidelijk negatieve divergentie te zien. Dit betekent dat de AEX zelf wel hogere toppen maakt, maar de RSI juist een lagere top. Hierdoor droogt de koopdruk op.
  • Ook de negatieve crossing in de MACD werd niet opgeheven in de afgelopen twee dagen. Deze dreiging was er wel.

Nog steeds noteren deze indicatoren op relatief zeer hoge niveaus maar vormden wel lagere toppen.

Tweede correctie

Kortom: een volgend topje lijkt voorlopig te zijn gezet waarbij precies de onderkant van de zware weerstandszone (466 tot 471) werd getest. Voor de komende dagen liggen de eerste richtpunten bij 459,45 en 457,65.

Het is echter nog onduidelijk of dit de top voor de komende weken zal zijn waarna de AEX alsnog de tweede correctie zal starten, of dat er opnieuw slechts sprake zal zijn van een beperkte terugtest.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht