Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Experts verwachten AEX-daling in maart

Experts opnieuw terughoudend

De experts zaten er de afgelopen maand finaal naast. Een maand geleden dachten de meeste experts nog dat de beurs zou gaan dalen, maar niets van dat alles. Sterker nog de AEX ging met maar liefst 7,4% omhoog.

Daarmee haalde februari 2015 net niet de top-10% van beste maanden sinds de AEX werd geïntroduceerd. En dat ondanks dat er een aantal bedrijven ex dividend gingen. Met dividend erbij sloot de AEX zelfs 7,8% hoger.

Het Griekse drama bleek achteraf een toneelspel te zijn. En beleggers reageren duidelijk op de verwachte activiteiten van Helikopter Mario, zoals een van de experts ECB-president Mario Draghi omschreef.

 
Voorspelling maart  
optimistisch 35%
neutraal 24%
pessimistisch 40%
per saldo -5%
 

Door deze extreem snelle stijging, zijn de experts voor de komende maand opnieuw terughoudend, zij het wat minder dan vorige maand. De meeste professionals gaan van een tijdelijke correctie uit, want qua fundamentals is er niet zoveel veranderd.

Expertsentiment maart
Expertvoorspelling maart 2015
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ook voorzichtig op langere termijn

Ook voor de langere termijn zijn de experts voorzichtig. Dat was overigens vorige maand niet het geval. Toen dachten de experts dat op langere termijn QE de aandelen omhoog zou trekken.

 
Voorspelling halfjaar  
optimistisch 35%
neutraal 32%
pessimistisch 32%
per saldo 3%
 

Nu is er in een maand tijd al zoveel ingeprijsd, dat de profs voorzichtig zijn geworden. Dat is consequent gedrag. Zoals u in de grafiek hieronder kunt zien, gebeurt het niet zo vaak dat de experts op de lange termijn zo terughoudend zijn.

Expertsentiment komende halfjaar
Expertvoorspelling komende halfjaar 2015
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Goede aandelenkeuzes

Hoe slecht de AEX-voorspelling was, hoe goed de aandelenkeuzes waren. Vrijwel alle topaandelen op DSM na deden het beter dan de AEX. ING ging zelfs met meer dan 20% omhoog.

Ook bij de floppers zaten de experts goed. Een opmerkelijk goede keuze was Unilever. Vorige maand werd het aandeel nog tot QE-aandeel uitgeroepen, maar in februari was alle fut er uit. Unilever kwam niet van zijn plaats en dat in een explosief stijgende markt, maakt het tot een flopper. 

 
Toppers februari Stemmen Rendement Floppers februari Stemmen Rendement
Arcelor Mittal +6 +15,4% Philips -5 +0,1%
ING +3 +20,1% Unilever -5 +0,8%
KPN +3 +11,1% Heineken -5 +5,4%
DSM +3 +5,7% Royal Dutch Shell -5 +8,7%
Aegon +3 +9,1%      
Gemiddeld   +12,3% Gemiddeld   +6,0%
AEX   +7,4%      

 

De maartporfolio

Wat zeggen de experts voor maart? Arcelor Mittal staat fier bovenaan. De experts verwachten dat de vraag naar staal toch eens zal aantrekken. Fugro staat op plaats nummer twee. Na de onverwachte goede cijfers zal Boskalis haast gaan maken om het bedrijf over te nemen, denken de experts.

Daarna volgen DSM, KPN en TNT Express.

Bij de floppers staat OCI duidelijk bovenaan. Er was geen enkele voorstemmer voor dit aandeel, alleen tegenstemmen. Sommige profs noemden als reden dat de koersstijging weer tenietgedaan zal worden.

Anderen stemden tegen omdat de koers onder druk zal komen door aandeelhouders die hun aandeel gaan verkopen om de administratieve ellende te voorkomen bij de verkoop van hun Osream-aandelen.

Daarna volgen gebroederlijk Altice, Boskalis, Delta Lloyd en SBM Offshore.

 
Toppers Stemmen Floppers Stemmen
Arcelor Mittal +7 OCI -9
Fugro +4 Altice -3
DSM +3 Boskalis -3
KPN +3 Delta Lloyd -3
TNT Express +3 SBM Offshore -3
 

Deze maand deden er 62 experts aan de enquête mee.

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht