Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Laatste stierenbewegingen?

Opnieuw wist de AEX zijn jaartop verder op te hogen naar een niveau van 489,35. Hiermee is de index nog ongeveer zes punten verwijderd van de belangrijke top bij 495.

De vraag is of de AEX deze belangrijke top uit 2008 zal weten te bereiken en te doorbreken in de komende dagen of dat dit de laatste stierenbewegingen zijn in een zeer krachtige en te steile opgaande markt.

Nadat de zone 470 – 474 opwaarts werd gebroken, ontstond ruimte naar de 495. Ik gaf aan dat dit mijn jaardoel voor 2015 was en dat leek toen een onmogelijke opgave volgens velen.

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Signalen op rood

Ondertussen is dit niveau bijna bereikt en is de euforie op de markten tot zeer hoge niveaus gestegen. Er ontstaan vragen als ‘komt er ooit nog een correctie?’. Tuurlijk.

Ik had de start van de tweede correctie echter al verwacht. Met het bereiken van mijn doelzone voor het eerste kwartaal eind januari stonden de meeste signalen op rood.

De consolidatie die in de daaropvolgende drie weken optrad zorgde echter voor een correctie in de tijd en niet in punten. Hierdoor ontstonden de contouren van een vlagpatroon.

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Correcties zijn nodig

Dit patroon werd geactiveerd met de doorbraak door de 459,45-top. Er kwam toen ruimte vrij richting de 470. Hier lag destijds de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek en een oude en vaak geteste horizontale weerstand.

De stijgende toppenlijn werd uiteindelijk doorbroken bij een niveau van 474. De belangrijkste conclusie daaruit was dat er een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend was gestart.

Correcties zijn echter nodig om de contouren van een dergelijke trend aan te geven. Vanaf de jaarbodem bij 406,45 is de AEX ondertussen ruim 82 punten opgelopen (20%) zonder een duidelijke correctie voor de vorming van een hogere bodem.

Negatieve divergentie

Alleen in 2009 en in 2012 vonden ook dergelijke forse opgaande bewegingen plaats zonder tussentijdse correcties. Met het bijna behalen van mijn voormalige jaardoel moeten we dus alert blijven op topvormingsignalen. Dit jaardoel heb ik door de versteiling van de stijgende trend verder opgehoogd naar een niveau van 564 voor de komende negen tot twaalf maanden.

De eerder deze week gevormde toppatronen (bearish engulfing en tweezers top) werden alweer opgeheven met de beweging van gisteren. Wel is er sprake van  in de RSI en brak de RSI ook al zijn stijgende bodemlijn.

De MACD consolideert op een hoog niveau en daar is het wachten op een neerwaartse crossing bij de huidige zeer hoge standen. Waar en wanneer de top precies gevormd gaat worden, is niet te zeggen.

Oplopende bodemlijn

Een structurele doorbraak door de 495 zou zelfs meer ruimte tot ruim boven de 500 vrij maken in het kortetermijnbeeld, maar daar ga ik niet vanuit. We moeten dus zeer alert zijn op de vorming van nieuwe toppatronen, maar vooral ook de stijgende kortetermijnbodemlijn in de gaten houden.

Pas onder deze bodemlijn die bij de 447,25 startte, wordt een duidelijke verslechtering in het stijgende kortetermijnbeeld bewerkstelligd. Deze stijgende bodemlijn ligt vandaag bij 480 en loopt dagelijks ruim anderhalve punt op.

Opvallend is ook dat gisteren alweer de vierde opwaartse gap sinds de bodem bij 447,25 werd gevormd. Deze ligt tussen de 483,60 en 484,80. Dit is nu het eerste steunpunt. Zodra deze wordt gesloten, treedt verzwakking op.

Afstand tot gemiddelde

In dat scenario zou deze vierde gap een exhausting gap kunnen zijn, het einde van een krachtige opgaande kortetermijnbeweging. Maar het is nog te vroeg om daar antwoord op te geven. Een ander opvallend punt is de afstand tot het 200-daags gemiddelde (de gefilterde koersbeweging).

Deze afstand tussen de huidige koers en het 200-daags gemiddelde is de laatste jaren niet zo groot geweest. Vaak zien we als de afstand te groot wordt dat er een forse tegenreactie plaatsvindt.

De risico’s blijven dus groot. Belangrijk is dat een eventuele verslechtering ongeveer gelijktijdig plaatsvindt in meerdere indices.

Andere indices

Zowel de STOXX Europe 600 als de S&P 500 braken al door hun scherp stijgende bodemlijnen waarna de S&P 500 al een neerwaartse beweging is gestart.

De DAX drukt met een hogere top opnieuw tegen de sinds eind vorig jaar oplopende bodemlijn van een breed stijgend trendkanaal. Deze weerstand wint aan kracht maar loopt dagelijks ook verder op.

Ook indices als de MIB en de IBEX drukken tegen zware horizontale weerstanden aan en wisten gisteren hun toppen niet verder op te hogen.

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Het is dus spannend in de komende dagen of de indices rond deze belangrijke weerstanden weten te toppen of een volgende krachtige opwaartse voorzetting starten.

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

866 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 44 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 maart 2015 09:11
    Bladzijde 500 zoveel Jim Cramers boek.

    What matters and what not?

    The key number is the friday jobs report, released the first friday of every month.

    Study has shown that the stock market can rally for weeks even months if this number is great.

    So if the numbers are good you have to buy buy buy.

    (hij heeft het overigens niet over eerdere of latere rente verhoging door dit cijfer)
  2. [verwijderd] 6 maart 2015 09:13
    quote:

    Voorkennis schreef op 6 maart 2015 09:10:

    Nadat de zone 470 – 474 opwaarts werd gebroken, ontstond ruimte naar de 495. Ik gaf aan dat dit mijn jaardoel voor 2015 was en dat leek toen een onmogelijke opgave volgens velen.

    Ik lees dit nu dagelijks vanaf januari, ik kan hem niet meer serieus nemen
    Het komt inderdaad een beetje triest over om iedere dag te benoemen dat je jaardoel van 495 bijna is gehaald. We weten nu wel dat dit je jaardoel is en dat het bijna is gehaald... manmanman.
  3. kolenboer 6 maart 2015 09:19
    Alweer de laatste beweging? Als hij het vol blijft houden krijgt die vanzelf een keer gelijk.

    Bas snapt er nog steeds niks van, De Nikkei steeg na de QE elke maand met minimaal 5% en dat 6 maanden op rij. Maar lieft een stijging van 70%. Daar profiteerde wij ook van mee. Nu is het Japan en Europa samen.

    Wij hebben pas een procent of 10 a 15 gehad. Kortom, volgens mij hebben we nog 55% tegoed van de 420 ergens. Dan zitten we tussen de 600 en 700. VS telt helemaal niet meer mee, als het daar 2% daalt dan dalen we hier 0,1%
  4. [verwijderd] 6 maart 2015 09:21
    quote:

    US Trader schreef op 6 maart 2015 09:11:

    Bladzijde 500 zoveel Jim Cramers boek.

    What matters and what not?

    The key number is the friday jobs report, released the first friday of every month.

    Study has shown that the stock market can rally for weeks even months if this number is great.

    So if the numbers are good you have to buy buy buy.

    (hij heeft het overigens niet over eerdere of latere rente verhoging door dit cijfer)
    Us,
    Ik zag je melding van Ebay calls en heb er ook een paar gekocht. Enig idee waar die ongeveer naartoe gaan ? Of waarom er zoveel van gekocht is en die er boven staat was zelfs nog meer....
  5. Adas 6 maart 2015 09:23
    quote:

    _/bart\_ schreef op 6 maart 2015 09:16:

    @ Bas Heijink

    Zou je ook weer eens de eur/usd in je analyse mee kunnen nemen. Ik ben benieuwd wat je kijk daarop is. Veel aandelen stijgen ook op euro zwakte lijkt me.

    gr,
    Bart
    Munt op het 61,8% niveau

    Door: Ad Nooten
    Ad Nooten is een van de bekendste zelfstandige traders, die ons land rijk is.
    MEER VAN AD NOOTEN.

    IN: EUR/USD, VALUTA: AMERIKA — 2015-02-27 14:25:06

    De euro staat opnieuw bij het 61,8% Fibonacci niveau. De markt moet kiezen tussen bodemvorming of een voortzetting naar beneden.
    Voordat ik aan mijn analyse van de euro tegen de dollar begin eerst een algemene opmerking. Vanaf vandaag schrijf ik deze analyse iedere vrijdag, in plaats van op woensdag. Op deze manier kan ik beter aansluiten bij de actualiteit. Centrale banken ondernemen namelijk veelal op woensdagavond of donderdagmiddag actie, op vrijdag kan ik dan de reactie meenemen in mijn analyse.

    Daggrafiek euro/dollar do 26 feb 2015

    De euro ondervond de afgelopen weken weerstand ter hoogte van het 23,6% Fibonacci niveau rond $1,145 in de grafiek. Deze hindernis werd niet blijvend uitgenomen. Kopende partijen gaven de moed zoals u aan de laatste candle kunt zien gisteren vooralsnog op, want er volgde een rode candle. Ik gebruikte in de vorige zin het woord vooralsnog met opzet. Onze munt staat namelijk op de stippellijn rond €1,121 en dat is een belangrijk potentieel steunniveau. Waarom het een steunniveau is wil ik u aan de hand van de kwartaalgrafiek laten zien.

    Kwartaalgrafiek euro/dollar do 26 feb 2015

    De stippellijn rond €1,121 is het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging €0,823 - €1,602 en als zodanig een belangrijk potentieel steunniveau. Zou het blijvend doorbroken worden dan maakt dat een daling naar het 100% niveau waarschijnlijk. Eerder koos ik op grond van het grote hoofd en schouders patroon de bodems tussen €0,82 en €0,85 als mogelijke doelen, die zou ik aan kunnen houden in het geval de euro permanent door het 61,8% niveau breekt. Ik zou het 76,4% niveau rond €1,01 overigens als eerste richtpunt nemen, ten eerste omdat ik grote bewegingen graag in verifieerbare stukken deel en ten tweede omdat het pariteit tussen euro en dollar zou betekenen. Pariteit zou voor steun kunnen zorgen, vanwege het psychologische aspect ervan.

    Het 61,8% niveau is echter nog niet doorbroken, dat is pas definitief als er aan het einde van het lopende kwartaal een slotstand onder €1,121 tot stand komt. We zullen dus nog even moeten aankijken wat de ontwikkeling ten opzichte van deze grens wordt, voordat we ons zeker kunnen wanen van een daling naar €1,01 of wellicht lager.

    -Ad Nooten-

  6. ILikeFood 6 maart 2015 09:30
    Wat een pretentie van sommigen hier om te zeggen dat Bas er niets van kent. Bas is een technisch analist die zen werk in mijn ogen goed doet. En al degenen, en dit zijn er toch verschillenden, die maar liggen roepen dat hij er niets van kent, zitten zelf alleen maar wat te roepen en te tieren in het wilde weg, zonder enige technische onderbouwing. Wat een pretentie van deze "zelfverklaarde beursgoeroe's".
866 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 44 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links