Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Smalle handelsruimte

Wat een enorme kracht zit er nog steeds in het zeerkortetermijnbeeld van de Europese indices. Dit in tegenstelling tot de Amerikaanse indices waar al sprake is van een minicorrectie (daling van 3% tot 5%).

In Europa is de DAX een van de weinige indices die nog een verdere versteiling wist te starten gisteren. Andere indices als de AEX en de STOXX Europe 600 drukken nog steeds tegen belangrijke en zware weerstanden aan.

De vraag is nu of ook deze indices een verdere opwaartse versteiling starten of dat topvorming nog steeds realistisch is. Ik gaf al aan dat de handelsruimte steeds smaller wordt in de AEX en hij zeer binnenkort een vervolgrichting moet gaan kiezen.

Belangrijke top

In dat proces zit de AEX nog steeds gevangen. Dinsdag werd de stijgende bodemlijn in het kortetermijnbeeld nog onder druk gezet. Deze werd intraday zelfs even gebroken, maar niet op slotbasis.

Ondertussen is deze bodemlijn alweer verder opgelopen naar een niveau van net boven de 486. Begin volgende week noteert deze oplopende steunlijn al boven de 490 punten. Aan de bovenkant ligt nog steeds de belangrijke top uit 2008 bij 495.

Nog maar drie maanden geleden gaf ik dit doel op als richtpunt voor heel 2015, maar door de versteiling van de stijgende middellangetermijntrend heb ik dit doel voor 2015 verder verhoogd naar een niveau van 564, de dubbele top uit 2007.

Opwaarts potentieel

Zodra de AEX structureel (enkele dagen) boven de 495 weet te sluiten en dit ook in andere indices als de STOXX Europe 600 plaatsvindt (vergelijkbaar niveau ligt daar bij 400 punten), dan ontstaat meer opwaarts potentieel naar 521.

Hier ligt een dubbele top van eind 2007 maar ook het 261,8%-Fibonacci-projectieniveau van de forse correctie die in september-oktober vorig jaar plaatsvond. Weet u hem nog? De terugval destijds van 426 naar 366 (ruim 13% daling).

Een eventuele doorbraak door de 495 zou dus een volgende versteiling betekenen en opnieuw geen startpunt inhouden van de tweede correctie van dit jaar.

 

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Tijdelijke onderbreking

Eind januari werd bij 459,45 nog een tijdelijke onderbreking gestart. Ik verwachte destijds de start van deze correctie, maar dit bleef beperkt tot slechts een correctie in de tijd en niet in punten. Na de vorming van een bodemzone bij 446,45 – 447,25, werd de huidige opgaande kortetermijnbeweging gestart.

Boven de 459,45 ontstond ruimte naar de zone 470 – 474 waar onder andere de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek was te vinden.

Ook hier werd geen correctie gestart en de doorbraak hierboven zorgde voor een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend en verhoging van mijn koersdoel voor dit jaar. De 495 is dus de top uit 2008 maar ook het te berekenen koersdoel vanuit het afgeronde vlagpatroon tussen de 446,45 en 459,45.

Euforie

De euforie is nog steeds zeer hoog en ik acht de kans nog steeds het grootst dat de indices rond de huidige niveaus kunnen toppen en een correctieve beweging kunnen starten. Hiervoor zijn meerdere redenen.

Buiten de extreem euforische beleggingswereld momenteel en de zware weerstand bij 495 is er ook sprake van negatieve divergentie. De RSI vormde eind februari al zijn top rond de 80, een niveau dat we de afgelopen jaren niet meer hebben gezien.

Hierna werd de stijgende bodemlijn in de RSI gebroken en is een patroon van lagere toppen te zien, terwijl de AEX zelf nog hogere toppen vormt. Dit betekent een vermindering van de koopdruk. Ook de MACD gaf twee dagen geleden al een negatieve crossing op een zeer hoog niveau.

Forse tegenreactie

Als we overigens kijken naar het 200-daags gemiddelde (bij 420 punten) dan is de afstand tussen de huidige AEX-stand en dit gemiddelde de afgelopen jaren niet meer zo groot geweest.

Vaak zien we dan een forse tegenreactie. Het belangrijkste blijft echter de stijgende kortetermijnbodemlijn vanaf de 447,25. Deze bij 486 liggende steunlijn moet structureel en neerwaarts worden gebroken, om een duidelijke verzwakking in de AEX zelf te geven.

En pas een structurele beweging boven de 495 start een volgende versteiling. De handelsruimte wordt dus smaller en de vraag is welke vervolgrichting de AEX in de komende dagen zal kiezen.

De kans wordt steeds groter dat de AEX in een proces van topvorming zit. We moeten dan ook alert zijn op nieuwe topvormingsignalen rond de huidige niveaus in de AEX.

 

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

  


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

414 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 maart 2015 09:11
    Opwaarts potentieel

    Zodra de AEX structureel (enkele dagen) boven de 495 weet te sluiten en dit ook in andere indices als de STOXX Europe 600 plaatsvindt (vergelijkbaar niveau ligt daar bij 400 punten), dan ontstaat meer opwaarts potentieel naar 521.

    Hier ligt een dubbele top van eind 2007 maar ook het 261,8%-Fibonacci-projectieniveau van de forse correctie die in september-oktober vorig jaar plaatsvond. Weet u hem nog? De terugval destijds van 426 naar 366 (ruim 13% daling).

    Ik weet het nog als de dag van Gisteren Bas..

    met dien verstande dat we toen (nog) GEEN failliete Euro hadden en QE!!

    As simple as that!

    Voor de rest.. blijf Zoo doorgaan Bas een tegen geluid is altijd welkom.
414 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links