Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Middenklasse en MKB: de lonen stijgen al 30 jaar niet

Dit is de crisis

 

Vergeet banken, vergeet graaiers, vergeet de VVD, vergeet Gerrit Zalm en vergeet Zwarte Piet. Dit is de crisis. Amerikaanse grafieken, maar hier in Europa zijn de trends hetzelfde. Ze komen uit een betoog van Business Insider boegbeeld Henry Blodget die zich hier Echt Enorm Op Windt. Terecht! Goed, eerst de bedrijfswinsten:

 

 

Daarna de loonontwikkeling van het klootjesvolk, plebs, grouw, krapuul, Jan Modaal of hoe wij ook maar heten:

 

 

Geen centje pijn voor topinkomens en multinationals - ik vertel u niets nieuws - maar dan, daaronder. De middenklasse en het midden- en kleinebdrijf (MKB). Daar gaat het fout. Al een jaar of dertig. De lonen stijgen niet, maar overheden en reguleren belasten wel steeds meer. Zo is de boel volkomen vastgelopen.

Fed en ECB kunnen doen wat ze willen en hun valuta drukken, maar zolang de middenklasse en MKB geen lucht krijgen, slaat de economie niet meer aan. Bijvoorbeeld ECB-printpresident Mario Draghi weet dat maar al te goed. Daarom zegt hij bij iedere gelegenheid dat Europa moet hervormen. Dovemansoren.

Kom maar op met én een drastische loonsverhoging - ja, lekker ten koste van de winst en dus wij aandeelhouders - en met die enorme belastingverlaging voor werk én risico. Moet u eens kijken hoe hard we dan weer gaan boomen, daar ben ik van overtuigd.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht