Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Let op 500,65

Ondanks het feit dat de meeste aandelenindices aanzienlijk verzwakten in de afgelopen tijd en de seinen op rood staan, wil de neerwaartse beweging niet doorzetten. Vandaag is de kans groot dat de AEX met een opwaartse gap boven de zone 495 tot 496 zal openen.

Hiermee is de lagere top van vorige week alweer opgeheven. Vorige week testte de AEX driemaal de zone 495 tot 496 en werd ook op de daggrafiek een toppatroon gevormd. De belangrijkste niveaus die boven de markt liggen zijn bij de Europese indices te vinden bij de recente jaartoppen.

In de AEX ligt dit niveau bij 500,65. Een structurele (slot)beweging hierboven, zorgt voor opheffing van een aantal rode seinen en creëert meer opwaarts potentieel. Wel moeten daarbij ook andere indices dergelijke bewegingen laten zien, anders zou er nog sprake kunnen zijn van een valse doorbraak.

Toch een mini-correctie?

In dat scenario lijkt een voortzetting van de correctieve beweging opnieuw te worden uitgesteld. Er was dan slechts sprake van een mini-correctie van ongeveer 4% (daling van 500,65 naar 481). Ruimte ontstaat er dan naar de horizontale weerstand van ongeveer 521 punten.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Tegenreactie

Toch blijft dit niet mijn voorkeursscenario, na een krachtige beweging vanaf de 406 (januari-bodem) blijft het elastiek namelijk zeer strak gespannen. De afstand tot aan het 200-daags gemiddelde blijft zeer groot, terwijl meestal een tegenreactie plaatsvindt als deze afstand is opgelopen tot ongeveer 10%.

Een dergelijke afstand tussen de koers en dit gemiddelde hebben we in de afgelopen jaren niet meer gezien. Buiten de mini-correctie tot aan de 481 heeft er verder nog geen enkele tegenreactie plaatsgevonden vanaf de januari-bodem.

Dit terwijl de AEX in februari een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend liet zien. De index brak destijds namelijk door de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek. Deze toppenlijn lag toen bij 474 punten.

Toch omlaag

Deze doorbraak betekende verder ook dat ik mijn koersdoel voor de rest van dit jaar verhoogde van 495 naar 564 punten. Toch zal een opgaande beweging in golven plaatsvinden. Correcties zijn namelijk nodig om de buitengrenzen van een trend aan te geven en vanaf de 406 heeft nog geen enkele normale correctie plaatsgevonden.

Als we kijken naar de verschillende signalen die de afgelopen tijd optraden dan blijft de meest waarschijnlijke richting ook neerwaarts voor de komende weken.

  • Op de weekgrafiek werd een dubbel toppatroon gevormd, zowel een tweezers-top als een bearish engulfing. Vooral het engulfing-patroon op de weekgrafiek is normaal gesproken een betrouwbaar toppatroon.
  • De technische indicatoren gaven al enkele weken geleden verkoopsignalen en de indicatoren zijn verder verzwakt in de afgelopen anderhalve week.

Ook op de daggrafiek vond een belangrijke verzwakking plaats vanuit het zeerkortetermijntrendkanaal. Vanaf de 447,25 was namelijk een steil en smal oplopend trendkanaal te zien.

Vermoeidheidsverschijnselen

Sinds medio maart waren er al vermoeidheidsverschijnselen te zien doordat de bovenkant van dit trendkanaal niet meer werd getest. Een verzwakking trad op 23 maart op met de neerwaartse doorbraak van de stijgende bodemlijn. Hierna volgde dus de mini-correctie naar 481.

Een belangrijk punt in het kortetermijnbeeld blijft dus de 500,65. Een structureel slot hierboven zorgt voor een nieuwe situatie en creëert meer opwaartse ruimte. Wel moeten andere indices ook een dergelijke doorbraak laten zien om niet te kunnen spreken van een eventuele vals doorbraak.

Zolang de AEX hieronder blijft (op slotbasis) blijft de voorzetting van topvorming het meest reële scenario. De kans op de vorming van een dubbele of iets lagere top blijft hierbij realistisch. Een zeer korte stijgende bodemlijn vanaf 481 ligt vandaag bij 490,30 en loopt dagelijks ruim 1 indexpunt op.

Volgend topje

Een opvulling van de vanochtend te openen gap (tot aan de 493,14) zou ook een teken kunnen zijn dat het volgende topje is gevormd. Steunniveaus liggen dus bij:

  • de zone 495 tot 496
  • 493
  • de oplopende zeerkortetermijnbodemlijn van 490,30

We moeten in de komende dagen dan ook zeer alert zijn op nieuwe topvormingsignalen die de volgende (lagere of dubbele) top kunnen aangeven. Voor de rest van april verwacht ik op dit moment een voorzetting van de correctieve beweging tot ruim onder de 481 punten.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.