Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Euforische euforie

De euforie begint steeds verder op te lopen naar ongekend hoge niveaus. Waren er eerst nog analisten die riepen dat de AEX in de loop van dit jaar naar de 600 punten kan oplopen, nu hoor en zie je in de media al voorzichtig niveaus van 700 punten tevoorschijn komen.

Vanaf de januaribodem bij 406 is de AEX inmiddels ruim 100 punten opgelopen, ofwel 25%. De koersdoelen lijken nog veel harder op te lopen, procentueel gezien. Maar ook dat hoort bij beleggersgedrag ten tijde van een periode van ongebreidelde euforie in de markt.

De markt kan en zal niet meer corrigeren, lijkt het standaard uitgangspunt in de beleggerswereld. Het mooie is dat als er een correctie van rond de 10% plaatsvindt, deze opinie draait naar de top is voor de komende jaren gezet en die zullen we niet meer zien. Kijk maar eens naar de reacties van vorig jaar oktober.

Stijging van 40% 

Ik heb mijn koersdoel voor de rest van dit jaar ook verhoogd. Eind vorig jaar ging ik uit van een doel van 495 voor 2015. Richting het einde van dit jaar zou daar namelijk de sinds 2012 stijgende toppenlijn komen te liggen. Hier ligt ook de voormalige top uit 2008.

Met de versteiling van de stijgende middellangetermijntrend die in februari plaatsvond boven de 474 heb ik mijn doel aangepast naar de belangrijke en zware weerstand bij de dubbele jaartop uit 2007 bij 564 punten. Dit lijkt mij het maximaal haalbare voor dit jaar.

De langetermijntrend blijft ondertussen gewoon intact en opwaarts gericht. Mocht dit niveau in de loop van 2015 worden behaald dan heeft er toch een stijging plaatsgevonden van ongeveer 40% vanaf de januaribodem.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nieuwe trendmatigheid

Een trend gaat echter nooit in een rechte steile lijn omhoog. Met de nieuwe situatie in het middellangetermijnbeeld die in februari is ontstaan (boven de 474) behoort ook een nieuwe trendmatigheid. Een patroon van hogere bodems en hogere toppen. En daar ligt nu net het probleem in het middellangetermijnbeeld.

Vanaf de 406 of zelfs vanaf de 389 (decemberbodem) zijn er nog geen duidelijke nieuwe contouren te zien van een nieuwe stijgende middellangetermijntrend. Daarvoor zijn correcties noodzakelijk. Die zullen zeker gaan plaatsvinden.

Maar de huidige opgaande kracht in de markt heeft ervoor gezorgd dat eventuele correcties een aantal keren werd uitgesteld. Alleen in februari vond een zeer kleine consolidatiefase plaats (tussen de 447 en 459) en recentelijk een mini-correctie van 4% (van 500 naar 481).

Ruimte tot 513

Dit terwijl beide keren alle seinen op rood stonden voor een normale tot forsere correctie. Hoe nu verder in het kortetermijnbeeld. Met de beweging boven de jaartop van afgelopen vrijdag is er in principe ruimte vrijgekomen voor een beweging naar de 513 tot 521:

  • bij 513 ligt het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de recente mini-correctie
  • bij 521 ligt de dubbele top van eind 2007

Tot op heden staat de jaartop (sinds gisteren) bij 510,37. Waar en wanneer de top precies geplaats zal worden, is natuurlijk onmogelijk te zeggen. We moeten dan ook vooral de onderkant in de gaten houden. Vanaf de 406-bodem is een nieuwe stijgende bodemlijn (zeer steil) te trekken die langs de 481-bodem loopt.

Koopdruk droogt op

Dagelijks loopt deze lijn bijna 1,5 punt op en vandaag ligt deze opgaande steunlijn alweer bij 497,50. Een structurele doorbraak hieronder zal een duidelijke verzwakking aangeven en mogelijk het startpunt van een correctieve beweging. Belangrijk is dan wel dat deze bewegingen ook in andere indices plaatsvinden.

Vanuit de RSI is er recent negatieve divergentie ontstaan op de weekgrafiek. Op de daggrafiek van de RSI is al langere tijd sprake van een dalende trend en deze trend is nog steeds intact. Dit wijst naar mijn mening op een verder opdrogende koopdruk in de markt.

Het eerste steunniveau ligt bij de tweede opwaartse gap vanaf de 481-bodem. Deze gap ligt tussen de 502 en 503,25. Een sluiting van deze gap zou een eerste verzwakking betekenen.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX-gap open

Ook in de DAX was ruimte ontstaan naar de stijgende langere toppenlijn die rond de 12.650 ligt. Sinds afgelopen vrijdag werd een tweezers-top gevormd bij 12.390 en gisteren werd al een deel van de uitbraak-gap gedicht. Er staat nu nog een deel open tussen de 12.166 en 12.181.

Ook werd gisteren de sinds begin februari stijgende bodemlijn alweer getest. Die is vandaag verder opgelopen naar een niveau van 12.200. Een structurele neerwaartse doorbraak hiervan zou een duidelijke verzwakking in het technische beeld betekenen en het mogelijke startpunt van een forsere correctieve beweging.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht