Word abonnee en neem Beursduivel Premium

Een grote grap

Het voelt een beetje als de mop van die Belg die naar Parijs ging... hij ging niet. Zo ook: kent u die mop van de Griekse oplossing voor de Griekse schulden? Ik heb ze de afgelopen week gewoon meegemaakt, dit soort slechte grappen.

Er komt een bericht op Bloomberg en CNBC dat de Grieken een oplossing zeggen te hebben, zonder dat er verder enig detail bekend wordt gemaakt. De Duitsers houden zich opmerkelijk stil en ontkennen niet dat er geen deal is en een half uur later komt Mario Draghi er nog een keer overheen, met de mededeling dat hij de inkoop van de zomermaanden naar voren haalt en dat de ECB de komende tijd extra gaat inkopen.

Uiteindelijk sta je binnen no time intraday 2% hoger in de diverse aandelenindices en niemand weet waarom. Hoe kun je dit vak nog serieus nemen? Hoe kunnen we dit wetenschappelijk verklaren, er van uitgaande dat economie een wetenschap is?

DAX-index

Compleet gestoord

En ja, ik zat short en ben weer gekilled door de politiek die de beurzen bepalen. Maar wat moet je dan? Niet meer luisteren naar je indicatoren? Niet meer kijken naar patronen? Ook gewoon domweg met de meute meehollen en dom roepen dat Draghi ons allemaal zal redden?

Mij niet gezien. Ik vind deze bewegingen compleet gestoord. Het is een manisch-depressief geheel. Iedereen die een beetje nadenkt over de situatie weet dat dit niet klopt, want er is geen vrolijke of grappige oplossing voor het schuldenprobleem in Griekenland. Alleen harde pijnlijke oplossingen voor ons en/of voor hen en daar zit klaarblijkelijk niemand op te wachten.

Wel worden we door dit theater en het mediacircus erbij helemaal murw gebeukt met alle info rond Griekenland en kan iedere maatregel er binnenkort alsnog doorheen geduwd worden omdat het dan lijkt of er echt niet anders meer mogelijk was en dit dan de enige oplossing is.

Bunds en Eurobonds

Los van het hele spel rond Griekenland is er ook even rust in de tienjarige rente. We hebben dus een herstel in de Bund maar dit was gewoon volgens plan. Het herstel is niet zo groot en zo heftig dat we er in de aandelen enthousiast van moeten worden.

Bund-future

De Euro werd dit weekend op de voorpagina van het FD door Alan Greenspan als een dure fout omschreven die niet zonder kleerscheuren teruggedraaid kan worden. Nu heb ik al jaren geroepen dat we naar Eurobonds moeten en dus naar het Amerikaanse model, maar wellicht hebben we eerst een echte crisis nodig om dit er politiek doorheen te krijgen.

Eurodollar

Koopsignalen AEX?

Hoewel ik nog geloof in het Hoofd-Schouderpatroon moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat we koopsignalen in de AEX in de Twindicator hebben. Ik doe er nog even niks mee, want ik zat te wachten op een herstel tot 500 en nu het iets doorschiet omhoog is dit nog geen reden tot paniek.

AEX-index

Het leven is immers nooit perfect. Toch wordt het leven van een beer zwaar beproefd want ook de EB indicator geeft een koopsignaal. Ook als we kijken naar de EB indicator op de Eurostoxx50 lijkt dit een koop te geven.

Eurostoxx50-index

Nu is het leuke van indicatoren met voortschrijdende gemiddelden dat als het onverhoopt wel naar beneden gaat je ineens geen koopsignaal hebt gehad in de latere grafiek. Wat we ons moeten beseffen is dat een Black Swan event ook een grote stijging kan zijn. En dat we nu in zo'n soort Black Swan event zitten.

DAX-index

Beren gaan nog even vissen

We moeten dus niet denken dat het normaal is dat we zolang en zo hard stijgen zonder een echte reden. De Amerikaanse markten zijn los van de Dow Jones Transport index nog steeds niet stuk te krijgen en dus moeten de beren geduld blijven houden en maar lekker een zalmpje vangen in de rivier.

Dow Jones

De Dow Jones Index staat dus nog op een koop. En de Transport index is echt extreem zwak. Dat is normaal gesproken een indicator dat het weer gaat omslaan.

Dow Jones Transport-index

Per saldo: Ik hou nog even vast aan mijn patronen, pas als het niet anders meer kan, draai ik mijn short dicht. Long durf ik niet en laat ik over aan de echte helden.

Lucky fools often don’t know that they are Lucky fools.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht