Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Correctie nummer drie?

Na de opwaartse doorbraak van de zone 494 tot 495 op 19 mei, is de AEX in de dagen daarna bijna stilgevallen. De laatste vier handelsdagen beweegt de AEX in een zeer smalle bandbreedte net boven de 500 punten. Gisteren werd een klein toppatroontje gevormd op de daggrafiek, een hanging man.

Toch zullen we in de komende dagen moeten bekijken of de stijgende zeerkortetermijnbodemlijn neerwaarts wordt gebroken als startpunt van een volgende terugval. Ik acht de kans nog steeds groot dat binnenkort de derde correctie van dit jaar kan starten.

In de afgelopen dagen is een nieuwe weerstand ontstaan bij de 503 punten. Dit is een van de weinige punten tot aan de meervoudig geteste jaartop in de zone 510,30 tot 510,50. Zolang deze jaartoppenzone niet wordt gebroken, blijft de kans op een volgende verslechtering op zeer korte termijn op de loer liggen.

Er zijn genoeg indicaties die aangeven dat een volgende correctieve beweging kan starten in de komende dagen.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Stijgende wig

Het belangrijkste te breken punt ligt bij de stijgende zeerkortetermijnbodemlijn. Deze bodemlijn startte bij het dieptepunt van de tweede correctie bij 470 punten en loopt langs de recente hogere bodem van 481. Vandaag ligt deze lijn bij 499 en zal door zijn steilheid morgen boven de 500 puntengrens zijn te vinden.

Een structurele neerwaartse slotdoorbraak hiervan betekent de eerste duidelijke verslechtering in het kortetermijnbeeld.

Als we kijken naar de technische situatie sinds de bodem bij 470 in mei dan zijn ook de buitengrenzen te zien van een stijgende wig. De bodemlijn is de ondergrens van dit potentieel negatieve patroon. De bovenkant van deze stijgende wig ligt inmiddels bij 508.

Groter toppatroon

De stijgende bodemlijn maakt overigens ook deel uit van een groter toppatroon dat in de maak is. Sinds begin maart zijn namelijk de contouren zichtbaar van een diamantformatie. Bij een dergelijk patroon is er eerst sprake van een broadening-formatie die wordt opgevolgd door een symmetrische driehoek.

Belangrijk is daarbij wel dat een lagere top wordt gevormd en de genoemde stijgende bodemlijn wordt gebroken. Zodra de 499 neerwaarts wordt gebroken, lijkt de lagere top te staan en kan dat het startsignaal van de diamantformatie zijn.

Ook is er sinds begin maart een hoofd-schoudertoppatroon in de maak. Daarbij zou de AEX nu bezig moeten zijn met de tweede schouder. De neklijn van dit patroon ligt echter pas bij 481, dus het duurt nog wel even voordat dit patroon kan worden geactiveerd.

Versnelling omlaag

Onder de stijgende bodemlijn ligt verder nog steun bij 495 tot 496. Daar liggen:

  • de recente toppen
  • het 50-daags gemiddelde

Een beweging hieronder zou meer bevestiging geven van de vorming van een lagere top. Ook zou dat de trigger kunnen zijn voor een neerwaartse versnelling naar de eerstvolgende belangrijke steun die dan pas bij 481 ligt.

Tijdens de tweede correctie van dit jaar wist de AEX op 5 punten na mijn eerste doel voor die correctie te behalen: het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de decemberbodem (389) bij 465. De belangrijkste richtzone was destijds de zone 440 tot 450.

Richtzone 443 tot 450

Ook bij een volgende correctieve beweging blijft de zone rond de 443 tot 450 een belangrijke richtzone. Hier liggen:

  • de sinds oktober stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek
  • het 200-daags gemiddelde
  • het 50%-Fibonacci-retracementniveau.

Dow-theorie
Dow-theorie
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Draai in de markt?

Een belangrijk plaatje dat ik u nogmaals wil tonen is die van de Dow Theorie. De DJ Industrials moet namelijk dezelfde bewegingen laten zien als de DJ Transport Index. Als dat niet het geval is, is de kans groot op een draai in de markt. In het langetermijnbeeld bewegen zij in dezelfde richting, een stijgende trend.

Kijken we naar het kortetermijnbeeld dan bevindt de DJ Transport index zich al enige tijd in een correctiemodus. Vanaf een top bij 9200 is de index een flink stuk teruggevallen. Vorige week vond een doorbraak onder de meervoudig geteste steun van 8600 plaats.

Dit was de trigger voor een volgende fase van de correctie. De DJ Transport is geregeld een leading index qua bewegingsrichting. De kans is dan ook groot vanuit deze theorie dat de DJ Industrials binnenkort zal volgen. Ook is in de DJ Industrials een grote stijgende wig te zien (een negatief patroon).

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht