Word abonnee en neem Beursduivel Premium

TA: Doorbraak bodemlijn

Een opmerking die ik geregeld in de reacties langs zie komen is dat technische analyse in deze markt niet zou werken en alleen toegevoegde waarde zou hebben als het wordt gecombineerd met de macro-economische situatie en de huidige politieke spanningen, zoals de Griekse situatie.

Ik ben het daar absoluut niet mee eens.

Als eerste hebt u waarschijnlijk niets aan mijn hersenspinsels over deze items en daar zal ik u ook niet mee lastig vallen. Ten tweede gaat technische analyse er vanuit dat alles verwerkt zit in de koersen. U bepaald de vraag- en aanbodkant in de markt, waarbij u uw gedrag mede baseert op uw verwachtingen en de verwachtingen van anderen over deze situaties en spanningen.

Geen rechte lijn

Al deze verwachtingen komen terug in de beurskoers die ik dan weer grafisch bekijk. Vanuit deze koersen en dit beleggersgedrag probeer ik de verschillende trends en omkeerpatronen te ontdekken en geef daarbij het naar mijn mening meest waarschijnlijke (technische) scenario aan voor de komende tijd.

  • En ja mijn langetermijnopinie is al sinds 2009 opwaarts gericht.
  • En ja mijn koersdoel voor dit jaar werd al behaald (495) en dit heb ik verder opgehoogd naar de dubbele top uit 2007 bij 564.
  • En ja een trend wordt bepaald door de hogere bodems.
  • En ja ik ga er vanuit dat een derde correctie kan worden gestart om deze contouren duidelijker aan te geven.

Het zou mij verbazen, zo niet onmogelijk lijken als de AEX in een rechte lijn doorzet naar de 564 zonder correctieve tussentijdse bewegingen. De recente bewegingen in het eerste kwartaal (stijging van 25%) waren al aanzienlijk sterker dan ik had verwacht.

Begin januari gaf ik aan dat een beweging mogelijk was naar de 450 tot 462 en het werd uiteindelijk veel krachtiger. Opvallend was dat toen de algemene opinie uitging van een verdere verzwakking en zeker geen beweging boven de top van destijds bij 430 punten.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Grote toppatronen

Nu over naar de technische situatie in het korteretermijnbeeld. Ik ben zeker niet positief voor de komende tijd. Na de recente tweede correctie in de Europese aandelenmarkten van 8% tot 10%, werd deze correctie in een snel tempo weer opgeheven.

Toch zijn er grotere toppatronen in vorming die voor de komende weken kunnen zorgen voor een volgende forse daling. Een stijging tot boven de eerdere jaartoppen in de meeste Europese markten verwacht ik pas in de loop van de tweede helft van dit jaar. Dit is mijn favoriete scenario.

Sinds begin maart zijn er twee grotere toppatronen in vorming. Een diamantformatie, een patroon dat niet heel veel voorkomt. Bij een dergelijk patroon is er eerst een broadening-formatie te zien (dalende bodems en stijgende toppen) en daarna een symmetrische driehoek (dalende toppen en stijgende bodems).

Nieuwe weerstand

Bij dit patroon was het belangrijk dat een lagere top onder de 510,30 tot 510,50 zou worden gevormd. In eerste instantie had ik verwacht dat de zone 494 tot 495 te sterk zou zijn, maar de recente opwaartse doorbraak zorgde voor meer stijgingspotentieel.

Toch is de stijgende bodemlijn van dit patroon gisteren op slotbasis doorbroken. Deze stijgende bodemlijn startte bij 470 (dieptepunt tweede correctie) en liep langs de hogere bodem van 481. Hiermee lijkt een signaal te zijn gegeven dat een lagere top is gevormd bij de nieuwe weerstand van 503.

Deze nieuwe weerstand ontstond in de afgelopen handelsdagen, waarbij er een stilte voor de storm leek te zijn aangebroken. Er was sprake van weinig beweeglijkheid en smalle candlesticks.

Wig geactiveerd

Een ander patroon dat sinds maart in vorming is, is een hoofd-schouderpatroon. De neklijn van dit patroon zou rond de 481 liggen en hij lijkt nu bezig te zijn met de vorming van de tweede schouder. Als we korter inzoomen dan is sinds begin mei (vanaf de 470-bodem) ook nog een stijgende wig te zien.

Bij een dergelijk patroon stijgen de bodems sneller dan de toppen. Deze bodemlijn werd gisteren dus gebroken (rond de 499), waarmee de wig is geactiveerd. Weerstand ligt er nu bij:

  • 501 (voormalige stijgende kortetermijnbodemlijn)
  • de meervoudige lagere top bij 503

Lagere top bevestigd

Toch zou pas een structureel slot boven de 510,50 zorgen voor een verbetering en opheffing van de genoemde patronen. In dat scenario wordt een volgende correctie uitgesteld. Steun ligt nu bij de zone 495 tot 496, waar onder andere eerdere toppen zijn te vinden en het 50-daags gemiddelde.

Hieronder wordt meer bevestiging gegeven dat een lagere top is gevormd en staat de weg open voor een snel vervolg naar de 481.

Op dit moment ga ik er nog steeds vanuit dat in de komende tijd een beweging tot onder de vorige bodem bij 470 realistisch is voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodem. De langere trend blijft opwaarts, maar hogere bodems zijn noodzakelijk om de buitengrenzen aan te geven.

Voor de komende dagen is een herstelbeweging tot de zone 501 tot 503 niet uit te sluiten, maar de druk op de zone 495 –tot 496 neemt toe en een slotbeweging hieronder lijkt in de komende handelsdagen kansrijk.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht