Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Breed draagvlak AEX

Er is consolidatie in de AEX na de krachtige stijging eerder deze week. Vanaf het dieptepunt van de langere correctieve periode eind vorige week bij 464,60 is de AEX in slechts enkele dagen met 33 punten opgelopen.

Hierbij werd de dalende toppenlijn in het kortetermijnbeeld van de derde correctie van dit jaar opwaarts gebroken met een gap. Dit betekende het einde van deze derde correctie en ook het einde van de correctieve periode sinds eind maart.

Als we namelijk kijken naar de logaritmische weekgrafiek dan heeft de AEX op een paar punten na de sinds oktober stijgende bodemlijn getest. Deze startte bij 366 en liep langs de decemberbodem van 389.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Eerste steunniveau's

Deze bodemlijn gold als de bovenkant van mijn doelzone voor de gehele correctieve periode. Met de doorbraak door de dalende toppenlijn en de bijbehorende gap van afgelopen maandag keerde de trend in het kortetermijnbeeld.

Deze gap staat nog steeds open tussen de 479,80 en 484,35. We mogen de kans niet uitsluiten dat de AEX in de komende dagen tijdens het huidige consolidatieproces een poging zal ondernemen om deze gap te testen danwel deels te sluiten.

De eerste steunniveaus in het kortetermijnbeeld werden al getest. Zo werd de tweede opwaartse gap tussen de 490,15 en 492,50 gisteren volledig gesloten en testte de AEX ook de eerdere top van begin juni bij 489,30 terug.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Nog meer correcties

Ook de seinen vanuit de technische indicatoren staan op groen. Na een maandenlange (sinds maart) dalende trend in de RSI en de MACD hebben beiden indicatoren hun dalende toppenlijn gebroken. De MACD gaf enkele dagen geleden ook al een positieve crossing.

Vanaf de lage niveaus waarbij de RSI zelfs bijna de 30-puntengrens testte, is het opwaarts potentieel in deze indicatoren fors. Voor de komende tijd houd ik rekening met een vervolg van de stijgende trend in alle tijdstermijnen naar hogere jaartoppen.

Het eerste belangrijke doel ligt bij 521. Dit is de dubbele top van eind 2007. Zodra dit niveau in zicht komt, moeten we opnieuw bezien op een volgende correctie kansrijk zal zijn. Er zullen nog wel enkele correcties dit jaar kunnen plaatsvinden (5% tot 10%) om de verdere contouren van de stijgende trend te bepalen.

Bodempje vormen

In het kortetermijnbeeld liggen de steunpunten bij het 50-daags gemiddelde van 490,40 en de zone 488,70 – 489,30. Hier liggen een top van eerder deze maand en het dieptepunt van gisteren. Onder deze zone kan de AEX de aanval inzetten op de maandag gevormde gap waarvan de bovenkant ligt bij 484,35.

De vraag is waar en wanneer dit bodempje gevormd wordt tijdens deze consolidatie. Weerstand ligt bij de oude bekende 495 en de dubbele top van de afgelopen handelsdagen in de zone 497,20 – 497,30.

Daarboven houd ik rekening met een snel verder vervolg naar de eerdere top van 504,80 tot mogelijk zelfs al de 510,50 in de komende weken.

Unilever, Shell, Akzo Nobel en Unibail Rodamco

Als laatste wil ik u nog een aantal grafieken tonen van verschillende aandelen uit de AEX. Deze aandelen hebben in de afgelopen maanden correcties laten zien van 15% tot 20% waarbij een duidelijke dalende toppenlijn aanwezig was.

Deze toppenlijnen werden gebroken wat het einde betekende van de correctieve bewegingen. Veel van deze aandelen hebben in de afgelopen week belangrijke koesdoelen/steunzones opgezocht voor deze correctieve bewegingen en dit zorgde uiteindelijk voor de vorming van hogere bodems in het middellangetermijnbeeld.

Het betreft hier Unilever, Shell, Akzo Nobel en Unibail Rodamco. Maar ook andere aandelen die zoals Wolters, Heineken, Aegon, Elsevier hebben vergelijkbare doorbraken laten zien. Dit betekent dat de omkeer in de AEX breed wordt gedragen door veel aandelen die vergelijkbare koopsignalen gaven in het kortetermijnbeeld.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

1.462 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 74 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. kwingraag 26 juni 2015 09:15
    quote:

    mc1979 schreef op 26 juni 2015 09:07:

    Uiteraard weer goed gezien door Bas...Het kan vriezen maar het kan ook dooien...Waanzinnig scherp...
    Ik zie dat jij je alle dag ergert aan wat Bas schrijft. Dat heeft geen zin. TA is een mooi instrument als de economie normaal draait, er geen politieke strubbelingen zijn, er geen rampen gebeuren... Momenteel is TA al weken waardeloos! De Grieken en de Eurolanden bepalen elk moment de richting van de beurzen.
  2. [verwijderd] 26 juni 2015 09:19
    quote:

    kwingraag schreef op 26 juni 2015 09:15:

    [...]

    Ik zie dat jij je alle dag ergert aan wat Bas schrijft. Dat heeft geen zin. TA is een mooi instrument als de economie normaal draait, er geen politieke strubbelingen zijn, er geen rampen gebeuren... Momenteel is TA al weken waardeloos! De Grieken en de Eurolanden bepalen elk moment de richting van de beurzen.
    helemaal met je eens.

    TA heeft totaal geen nut nu. Alles valt en staat met een Grieks akkoord. Er is al maanden geen normale marktwerking.
  3. [verwijderd] 26 juni 2015 09:21
    Mogge. Ik geloof dat je beter voetbal analist kunt zijn dan (als?) technisch analist op de beurs. Neem bijv R. vd Gijp en J.Derksen.
    iedereen luister vol bewondering naar hun analytisch gebabbel.
    Toch worden ze niet afgebrand als ze weer niet alle 13 goed hebben in de voetbaltoto of wanneer ze niet goed voorspeld hebben wie er kampioen wordt. En ik heb het idee dat ze meer verdienen dan Bas.
1.462 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 74 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links