Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Buy the dip?!

Buy the dip?!

 

Buy the dip? Zeg het maar:

 

 

Buy the dip, wat is dat? Dit is vooral een spelletje voor uiteraard de wat korte spelende (zeg op week- of maandbasis), maar ook echte lange termijn beleggers, als ik zelf ook ben. Het principe is heel simpel.

  • Beurskoersen bewegen altijd met golfjes of haaientanden in een trend
  • Een heurse correctie (op die trend) is volgens de boekjes -10% (in een neergaande markt) of +10% in een bearmarket
  • Kopen of bijkopen in een bullmarket zoals nu (full disclosure, dat deed dik zelf twee weekjes terug) doet u als die -10% op het bord staat
  • Dan maar hopen dat de koers de uptrend weer oppakt, een nieuw top neerzet et cetera en zo begint het spel wellicht opnieuw

Gerekend vanaf de top op 27 april op 510,55 (collega Nick Bakker was toen jarig, vandaar :-) levert de AEX op bodem 460,53 vandaag (de laagste stand sinds februari) al 9,8% in. U kunt nog even wachten tot die -10% echt op het bord heeft gestaan, als het er al van komt, of nu uw buy the dip aankopen doen.

Ja maar ho eeens even, roept u nu. Griekenland, China, Iran, de volgende Nederlander die uit de Tour valt, de beurs kan toch nog veel verder dalen? Ja, dat kan en er kan zelfs een bearmarkt ontstaan. Nobody's knows. Het is geheel aan u of u dit spelletje ook speelt en hoe u het uiteindelijk precies u invult.

Zelf beleg ik in fondsen en trackers en kan ik nooit exact timen, maar dat vind ik niet zo belangrijk. Het is bij mij ook maar een extra maandinleg, niet zoveel geld. Gaat voooral om het spel! Oh ja, daalt de markt verder, dan koop ik op -20%, -30% en -40% weer bij. Daarvoor ben ik lange termijnbelegger.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht