Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Contraire Russische kansen

Kansen in Rusland

Nu de onderhandelingen tussen Griekenland en de ECB allesbehalve soepel lopen (ondanks het Griekse voorstel van vandaag), wordt er door beleggers gespeculeerd over een mogelijk scenario waarin Rusland in zal stappen om Griekenland te redden.

Russische toenadering naar Griekenland zal druk op de ketel zetten richting het Westen en hierdoor dalen nu veel Russische aandelen. Bovenop de dalende olieprijs, ontstaat er nu enorme onderwaardering in Russische fondsen.

Belang van de Verenigde Staten

Het is zo dat Griekenland redelijk dichtbij verschillende politiek belangrijke of gevoelige landen ligt. Zo grenst Griekenland aan dezelfde zee als Syrië, Egypte en Libië. Griekenland heeft de NAVO laten weten dat het graag het gastland zou willen zijn voor nog een vliegbasis.

Dit zou de NAVO weer dichterbij bepaalde conflictgebieden brengen, zoals IS. De Verenigde Staten heeft ook veel belangstelling voor positionering in de Middellandse Zee. Hierdoor zal het Rusland hier hoogstwaarschijnlijk niet mee laten bemoeien.

Griekenland kan echter niet gered worden met een éénmalige betaling. Het heeft miljarden euro's per jaar nodig om er weer helemaal bovenop te komen. Het is alleen daarom al erg onwaarschijnlijk dat Rusland dit zou willen doen. Zelfs met alle geopolitieke voordelen is het simpelweg te duur.

Sterke euro

Naast de bovengenoemde redenen, is het ook belangrijk voor de Verenigde Staten dat Europa stabiel blijft om economische redenen. Dit betekent namelijk een sterkere euro, wat voor een zwakkere dollar zal zorgen tegenover deze euro.

Dit creëert een betere marktpositie voor de Amerikaanse bedrijven in Europa. De Verenigde Staten heeft er dus profijt bij dat er een uitstel komt.

Begin 2014 ging het erg goed met de Russische beurs. Kort daarna ontstond het conflict in Oekraïne. Vanwege beschuldigingen van bemoeienis van Rusland werden er allerlei sancties aan het land opgelegd, die overigens nog steeds lopen.

Daar kwam ook nog eens bij dat de olieprijzen vanaf de zomer van vorig jaar in elkaar zakten. Hieronder ziet u het effect op de Russische beurs:

Grafiek Russische beurs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ik smul ervan

Voor Rusland was dit een opeenstapeling van slechte omstandigheden wat zorgde voor veel problemen in de Russische economie, die natuurlijk erg afhankelijk is van de olieprijzen. Deze opeenstapeling van omstandigheden leidt nu tot sterke onderwaardering van bepaalde aandelen.

Contraire beleggers als ik smullen van dit soort kansen. Laat heel de wereld maar focussen op de AEX en de standaard aandelen, de echte krenten worden ergens anders uit de pap gevist!.

De invloed van de Griekse tragedie en de impact van China op de olieprijs is enorm goed voelbaar in Russische kwaliteitsfondsen. Ik vang ze graag één voor één op!

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht