Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: De bodem staat

In het zeerkortetermijnbeeld lijkt de bodem te zijn gezet. De meeste Europese indices braken gisteren door hun dalende toppenlijnen die de afgelopen twee weken boven de markt hingen. Of de definitieve bodem van deze ruim drie maanden durende correctiefase ook al is geplaatst, is nog niet te zeggen.

Maar de kans hierop acht ik wel realistisch. Ook heeft de AEX tijdens deze correctiefase mijn uiteindelijke doel alsnog behaald. Drie weken geleden had ik deze laatste verdieping van de bodem niet meer verwacht, maar het heeft toch nog plaatsgevonden.

De AEX viel in twee weken tijd terug vanaf een top bij 497 naar een recent dieptepunt eerder deze week van 454,85, een daling van 42 punten. Hiermee was de vierde correctie van dit jaar een feit. Het was inmiddels ook al de derde correctie sinds de langere correctiefase in maart-april startte.

Prachtig draaimoment

Een forsere correctiefase was ook nodig na de enorme stijging van 25% in de eerste maanden van dit jaar. Een dergelijke correctie is nodig om de buitengrenzen van een trend te bepalen, vooral nadat in februari een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend werd gestart.

Als doelzone gaf ik in maart-april de zone 450 tot 460 opgegeven. Belangrijke richtpunten in deze zone waren het te berekenen koersdoel vanuit een afgerond hoofd-schouderpatroon, het 200-daags gemiddelde en het 50%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de decemberbodem.

Het startpunt van deze nieuwe stijgende middellangetermijntrend lag bij 456, het 38,2%-niveau vanaf de 366-oktoberbodem. In de afgelopen dagen werd deze steun van 456 en het 200-daags gemiddelde precies getest. Een technisch gezien prachtige terugtest en draaimoment.

Pas een structureel slot onder de zone 450 tot 456 zou een verdere en diepere correctie opstarten. Ik gaf in de afgelopen dagen al aan dat met het bereiken van deze belangrijke steunpunten we zeer alert moesten zijn op een krachtige omkeer en verbetering in de indices.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

465 wordt steun

Vanaf de 497-top was een scherp dalende toppenlijn te trekken die dagelijks 3 punten daalde. Deze lijn lag gisteren bij 468 en werd uiteindelijk in de middag met een forse opwaartse candlestick gebroken. Dit betekent dat de bodem van deze correctie is gezet en de correctie is beëindigd.

Vandaag ligt deze toppenlijn bij 465 en geldt als nieuw steunpunt. Ook werd met deze doorbraak een grotere dalende wig opwaarts gebroken. Voor de komende week liggen de richtpunten een aanzienlijk stuk hoger.

Het eerste punt ligt bij 481, maar een verder opwaarts vervolg richting de nog openstaande gap tussen de 486,30 en 488,30 zou ook al mogelijk zijn. Verder is bij 485 nog het 50-daags gemiddelde te behalen.

Groene signalen

Een ander duidelijke bodemsignaal is onder andere het feit dat er sprake was van positieve divergentie in de technische indicatoren. Zowel de RSI als de MACD braken al hun maandenlange dalende toppenlijnen en vormden deze week gelijke tot iets hogere bodems.

Verder is de kans aanwezig dat de AEX vandaag op de weekgrafiek een enorme hammer-candlestick afrondt, wat een krachtig bodempatroon is.

Kortom: de meeste signalen staan op groen en de doorbraak door de dalende toppenlijn van gisteren zorgt voor de afronding van deze correctie en bevestiging dat een bodem is gezet.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: Nog één horde

De DAX brak gisteren ook opwaarts door de korte dalende toppenlijn bij 10.850. Dit vond plaats nadat de DAX zijn 200-daags gemiddelde had getest, dat net boven de 10.600 lag. De doorbraak van de dalende toppenlijn betekent ook dat de bodem in de DAX is gezet.

Wel ligt er nog één belangrijke te breken weerstand boven de markt. Dit is de oranje dalende toppenlijn in de grafiek, die startte bij de jaartop in april. De DAX is tijdens deze langere correctieve periode teruggevallen vanaf de 12.390 naar de 10.650, een daling van ongeveer 1.750 punten.

Deze oranje dalende toppenlijn ligt vandaag bij 11.390 en is een laatste te nemen horde in deze maandenlange correctieve fase. Toch acht ik de kans groot dat de bodem van deze totale dalingsfase is geplaats en een hogere middellangetermijnbodem is gevormd bij 10.650.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht