Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goud verliest glans II

Goud verliest glans II

Met de rake klappen die goud heeft moeten incasseren, stellen velen de vraag of goud haar glans verloren heeft. Gematigde meningen zijn schaarser dan goud, als het over goud gaat.

Het ene kamp zegt dat goud naar 700 dollar zal gaan, terwijl het andere kamp stug blijft volhouden dat goud aan de vooravond staat van een fenomenale stijging.

Vorige week heb ik enkele van de argumenten van de goudsceptici beschreven. Vandaag komen de argumenten van het progoud kamp aan bod. Het eerste argument is niet zozeer een argument maar een vaststelling.

Voor de goudbeleggers in euroland is de val in de goudprijs namelijk niet zo extreem geweest. Door het aansterken van de dollar (goud wordt in dollars genoteerd), werd een deel van de prijsdaling gecompenseerd in euro. De grafieken hieronder laten duidelijk het verschil zien.

Goud in euro

Goud in euro


Goud in dollar

Goud in dollar

 

Cijfers kloppen niet

China kent nu een uiterst woelige beursperiode kennen waardoor vele particuliere Chinese beleggers in de problemen zijn geraakt. Veel van deze beleggers zaten ook nog eens met geleend geld te beleggen, waardoor zij confronteert worden met margin calls (cash bijstorten dus).

Na het verkopen van de schoonmoeder, zijn deze beleggers vaak genoodzaakt hun goudposities (Chinese overheid moedigt al jaren het bezit van goud aan onder haar burgers) te liquideren.

Dit zou de goudvraag vanuit de Chinese particulierenhoek een tijdje buitenspel kunnen zetten. Intussen zijn er wel weer wat cijfers gepubliceerd waarin weer duidelijk is dat China flink goud ingekocht heeft.

De toename van de Chinese goudreserves vielen analisten een beetje tegen, maar zoals zowat alle officiële statistieken uit China, klopt er maar weinig van. Analisten die wat zijn gaan doorspitten, zijn enorme verschillen tegengekomen tussen het gerapporteerde cijfer en andere cijfers die vaak een goede indicatie zijn van de daadwerkelijke geïmporteerde hoeveelheid goud.

Andere verhoudingen

Zij stellen dan ook dat China, wederom, maar een fractie van het door haar aangekochte goud rapporteert (met het oog op IMF/SDR). Hoe dan ook, China en onze andere geconstrueerde geopolitieke vijand, Rusland, blijven groot kopers in goud.

Verder krijgt China een steeds belangrijkere rol in de internationale valutawereld. Met zijn Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), probeert China het IMF, ADB en andere soortgelijke instituties de loef af te steken.

Veel transacties gebeuren nu niet meer in dollars, maar in yuan. Het heeft er dus iedere schijn van dat China zich voorbereidt op andere monetaire verhoudingen, dan wel een compleet nieuw monetair stelsel. Omstandigheden die goud, uiteindelijk, in de kaart zouden moeten spelen.

Barbarse onzin

Dat goud vaak wordt weggezet als een barbaarse relikwie is natuurlijk een gotspe. Het fiat geldsysteem bestaat nog maar net en heeft al vele enorme mislukkingen op haar naam staan. Goud daarentegen wordt al meer dan 6000 jaar gebruikt als geld of een geldproxy.

Dat je nu moeilijk met goud kunt betalen bij de Albert Heijn klopt, maar het klopt ook dat het erg moeilijk is om fiatgeld zoals de euro, als oppotmiddel te gebruiken, gezien de ontwaarding.

Toch komen er nooit positieve geluiden vanuit de overheid dan wel de pers. Om de zoveel tijd vallen ze over elkaar heen om goud weg te zetten als een speeltje, een pet rock, iets voor samenzweringsclubjes en zo verder.

Het is dan frappant dat Duitsland en Nederland haar fysieke goudvoorraad aan het repatriëren zijn dan wel repatrieert heeft. België, Frankrijk en anderen landen denken er ook over na. Als goud zo onbelangrijk is, waarom al die moeite doen? Lijkt mij heel veel op een kwestie van don’t do what they say, but do as they do. De negatieve uitlatingen over goud uit die hoek bekijk ik dan ook in dat licht.

Griekse herhaling en Turkse Raki

Verder kan goud, uiteindelijk, goede resultaten boeken als overheden failleren. Zo is Griekenland nog lang niet gered en is de kans op een herhaling van de afgelopen maanden uitdrukkelijk aanwezig.

Het Midden-Oosten bewijst verder dat het een onuitputtelijke bron is van conflicten. Nu Turkije ineens meedoet met het bombarderen van ISIS-stellingen in Syrië, gaat het conflict aldaar een nieuwe onzekere fase in.

Turkije heeft waarschijnlijk onderhandeld met de Amerikanen dat in ruil voor gebruik van de Turkse luchtmachtbasis door de Amerikaanse luchtmacht, Turkije de Koerden mag platwalsen (onder het mom van ISIS-aanvallen). Mocht dit conflict daadwerkelijk verder ontsporen, dan zou goud kunnen profiteren (klassiek toevluchtsoord voor beleggers).

Goud is een verzekering

Gezien de bovenstaande punten, dan wordt ook duidelijk dat goud anders gezien moet worden dan een speculatief speeltje. Sterker nog, het zou gezien moeten worden als een verzekering. Dekt deze verzekering dan alles?

Nee, natuurlijk niet, maar het zou wel tegen faillerende overheden, escalerende geopolitieke conflicten en monetair mismanagement/verval kunnen verzekeren.

Met een hefboomproduct, zoals turbo’s op goud, kan dus met een relatief kleine inleg een goede verzekering opgezet worden tegen dit soort gebeurtenissen.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Beate 30 juli 2015 16:22
    Goed verhaal. Erg clever om goud dan maar als verzekering te beschouwen. Veel mensen krijgen van een verzekering een beter gevoel, terwijl uiteindelijk niets buiten de 'kleine lettertjes' gegarandeerd is. Het vervelende van goud is dan echter, dat er geen kleine lettertjes bij bestaan. De suggestie om in plaats van letterloos fysiek goud turbo's goud te kopen is in die context brillant. Daar horen ook de begeerde kleine lettertjes bij, zodat een authentiek verzekeringsgevoel gewaarborgd kan worden.
  2. [verwijderd] 31 juli 2015 00:38
    Chinezen zijn met een hoop en ze kopen zilver zoals NL'ers Mediamarkt leeg kopen. De Partij raadt het mensen aan, mensen luisteren. Er blijft weinig over voor de People's Bank. Vast meer dan ze nu toegeven, maar toch.

    Ik vermoed dat ze een berg uitgeleasd hebben, en dat nu gaat terugvragen. Dan steeds een berg erbij elke korte periode. En de verklaring is dan het erug draaien van leasing, omdat je goud dat je niet feitelijk hebt ook niet als reserve aan IMF of dergelijk systeem kunt geven.
    Andere landen zal dan door burgers gevraagd worden hoeveel zij uitgeleasd hebben, en eisen dat het ook teruggevraagd wordt. En dan gaan er wat megabanks onderuit. Oh, oh. En waar is het goud nu? In China. Eerlijk gekocht van een megabank wellicht. Alleen handig geadministreerd.
  3. Orca 31 juli 2015 08:43
    Goud is helemaal niet bedoeld om tijdens een transitie-periode mee te betalen, goud is bedoeld om een transitie-periode (reset) heelhuids door te komen.
    De euro-periode is zo'n transitie-periode, en als je kijkt naar de prijs (niet de waarde) sinds 1998-2002 (ontstaan en implementatie van de euro) vervult dat spul die taak uitstekend.
    Als goldbug hoop ik op lagere prijzen maar ik zie het niet gebeuren. Elk niveau is bijkoop hier, in de volle overtuiging dat goud één van de weinige assets is die op termijn mijn vermogen intact zal houden.
  4. knax63 31 juli 2015 09:32
    De beweringen van overheden moet je in het licht zien van hun belangen en die hoeven niet in het belang van het volk te zijn. Kijk maar naar de grieken ze stemmen nee en krijgen ja.
    Volksverlakkerij en ze zijn volksgevaarlijk. Tuurlijk ligt goud nu in de goot, maar dat zegt niets over de komende jaren. In 2008 dachten we tijdelijk ook dat alle aandelen niet meer goed kwamen. Goud is ook indicator voor waardevast heid van materieele zaken uit gedrukt in valuta.
  5. [verwijderd] 31 juli 2015 09:59
    dat goud als ruilmiddel te gebruiken is, is wel heel duidelijk. Dat men daarvan voorraden aanlegt wil alleen maar zeggen dat men altijd iets achter de hand heeft. Olie kan bijvoorbeeld in de fik gestoken worden maar goud omsmelten naar iets anders heeft geen zin. Met goud zijn er ook altijd problemen geweest en internet bestond toen nog niet. Internet heeft wereldwijd de goklust aangewakkerd omdat het aan toezicht te onttrekken is. Overigens, de organisatie IS, het is een organisatie met een volledig uitgewerkt businessplan, schijnt onthoofdingen op de planken uit te voeren zodat reclame spotjes ervan gemaakt kunnen worden. Wacht maar op de bodemprijs van goud want het zou me niets verbazen als dat samen zal vallen met wantrouwen in regeringen wereldwijd waardoor goud opeens weer duurder wordt.
  6. forum rang 5 theo1 31 juli 2015 10:17
    Chinezen zouden wat minder naar de beleggingsadviezen van de Chinese overheid moeten luisteren. Die zijn namelijk een recept voor rampen.

    De Chinese overheid moedigt aan om in onroerend goed te beleggen. Onroerend goedmarkt stort in.
    De Chinese overheid moedigt aan om in aandelen te beleggen. Aandelenmarkt stort in.
    De Chinese overheid moedigt aan om in goud te beleggen. De goudprijs stort in.

    Heeft de Chinese overheid wel eens een advies gegeven waar de bevolking wél wat aan had?
  7. ch@rter 31 juli 2015 10:35
    Goud als valuta (ruilmiddel) is niet meer.
    Tegenwoordig kopen ze nwe drukpersen met reeds gedrukt papier om nw papier te drukken. Hiermee hebben ze een luchtbel gecreërd daar zeg je U tegen. Vroeger lagen ze een gouden munt op de weegschaal en een te kopen product aan de andere kant, bij evenwicht werd er handel gedreven.
    Nu leggen ze een pak feitelijk waardeloos papier op diezelfde weegschaal.
    Goud is laten we zeggen voor 20% nodig in de industrie als geleider, de overige 80% is enkel voor de sier.
    De miners houden hun voorraden vast mits zij dit financieel kunnen dragen degene die dit niet kunnen verkopen veelal nu onder daadwerkelijke kostprijs om het hoofd boven water te houden. Dit gaat nog een lange lijdensweg worden voor vele miners ben ik bang.
    Bij de 1e de beste renteverhoging stapt het meerendeel uit het goud en zoeken elders hun geluk, aangezien je voor goud an sich geen rente of dividend kunt verkrijgen.

    De wereld op zn kop.
  8. Twijfels 31 juli 2015 11:46
    quote:

    ch@rter schreef op 31 juli 2015 10:35:

    Goud als valuta (ruilmiddel) is niet meer.
    Tegenwoordig kopen ze nwe drukpersen met reeds gedrukt papier om nw papier te drukken. Hiermee hebben ze een luchtbel gecreërd daar zeg je U tegen. Vroeger lagen ze een gouden munt op de weegschaal en een te kopen product aan de andere kant, bij evenwicht werd er handel gedreven.
    Nu leggen ze een pak feitelijk waardeloos papier op diezelfde weegschaal.
    Goud is laten we zeggen voor 20% nodig in de industrie als geleider, de overige 80% is enkel voor de sier.
    De miners houden hun voorraden vast mits zij dit financieel kunnen dragen degene die dit niet kunnen verkopen veelal nu onder daadwerkelijke kostprijs om het hoofd boven water te houden. Dit gaat nog een lange lijdensweg worden voor vele miners ben ik bang.
    Bij de 1e de beste renteverhoging stapt het meerendeel uit het goud en zoeken elders hun geluk, aangezien je voor goud an sich geen rente of dividend kunt verkrijgen.

    De wereld op zn kop.
    Toch wel. Ik heb goud op mijn bank waarvan elke keer als ik mijn kaart ergens ter wereld in de meur stop er een paar gram afgeschaafd worden en ik $ of Euro's of wat dan ook krijg. Binnenkort zelfs mogelijk om eigen valuta (digitaal) te maken en het goud wordt dan niet meer eerst naar $ omgezet. Of direct mee te betalen. Dus absoluut geen andere papieren troep meer nodig. Van mij mogen links en recht ook best wat banken omvallen.

    p.s. het levert geen dividend, dat klopt maar je betaald ook geen 1,2% vermogensbelasting en niet zoals bij alle banken is er nog geen 8% van al jou geld aanwezig. Ik ga gewoon voor 100%.
  9. [verwijderd] 31 juli 2015 11:53
    Weinig overtuigend verhaal... Goud is al jaren geen betaalmiddel meer en zal dat naar alle waarschijnlijkheid ook niet worden. Waarom niet? Omdat op vertrouwen gebaseerd fiatgeld veel makkelijker werkt en omdat een koppeling aan goud altijd gedoemd is te mislukken. Geld is van nature krediet, terwijl goud van nature bezit is. Geldsystemen hebben van nature de neiging om zichzelf op te blazen, vanwege de toenemende rentelasten in het systeem door geldcreatie.

    Ieder geldsystemen heeft een bepaalde levensduur, terwijl goud een eeuwig karakter heeft. Daarom wil je goud ook altijd fysiek in bezit hebben. Termijncontracten en papieren claims op goud zijn enkel nuttig als je wilt speculeren op een prijsontwikkeling of als je een positie in fysiek goud wilt afdekken.

    Dit soort papieren afgeleiden, waaronder de aanbevolen sprinters en turbo's op goud, bieden deze bescherming niet. Je koopt niet meer goud voor je geld, je koopt vooral meer risico. Een uiterst merkwaardig slot van deze column.
  10. [verwijderd] 31 juli 2015 12:05
    Goud is alleen interessant als er wereldwijde paniek op de beurzen is, zie de periode 2008-2011.

    Ik moet altijd ook erg lachen als lieden die hun geld verdienen met goudprijsstijgingen (e.g. Middelkoop en consorten), de totale paniek en doemscenario's prediken, waardoor goud naar de 4000 zal gaan!

    ...in de tussentijd zij alle beleggingen in goud de laatste 4 jaar, waardelozer en waardelozer geworden, en gelukkig maar! want dat betekent dat WO3 nog even op zich laat wachten...
  11. ch@rter 31 juli 2015 13:26
    quote:

    Twijfels schreef op 31 juli 2015 11:46:

    [...]

    Toch wel. Ik heb goud op mijn bank waarvan elke keer als ik mijn kaart ergens ter wereld in de meur stop er een paar gram afgeschaafd worden en ik $ of Euro's of wat dan ook krijg. Binnenkort zelfs mogelijk om eigen valuta (digitaal) te maken en het goud wordt dan niet meer eerst naar $ omgezet. Of direct mee te betalen. Dus absoluut geen andere papieren troep meer nodig. Van mij mogen links en recht ook best wat banken omvallen.

    p.s. het levert geen dividend, dat klopt maar je betaald ook geen 1,2% vermogensbelasting en niet zoals bij alle banken is er nog geen 8% van al jou geld aanwezig. Ik ga gewoon voor 100%.
    pardon?

    Aangifte inkomstenbelasting uit edelmetalen

    Het bezit van goud en zilver wordt gezien als belegging en dient u bij de belastingdienst in box 3 op te geven als vermogen. In box 3 worden namelijk de inkomsten uit sparen en beleggen in Nederland belast. De waarde van uw bezittingen en schulden in box 3 worden nog maar op 1 peildatum bepaald, namelijk 1 januari. Dit bedrag wordt de grondslag sparen en beleggen genoemd.

    (en jij hebt t op de bank staan? .. kun je er beter een tuinmuurtje van metselen;)
  12. Twijfels 31 juli 2015 13:45
    quote:

    ch@rter schreef op 31 juli 2015 13:26:

    [...]

    pardon?

    Aangifte inkomstenbelasting uit edelmetalen

    Het bezit van goud en zilver wordt gezien als belegging en dient u bij de belastingdienst in box 3 op te geven als vermogen. In box 3 worden namelijk de inkomsten uit sparen en beleggen in Nederland belast. De waarde van uw bezittingen en schulden in box 3 worden nog maar op 1 peildatum bepaald, namelijk 1 januari. Dit bedrag wordt de grondslag sparen en beleggen genoemd.

    (en jij hebt t op de bank staan? .. kun je er beter een tuinmuurtje van metselen;)
    Nee, Fysiek.
  13. [verwijderd] 31 juli 2015 20:27
    We zitten midden in een periode, waarbij een machtwisseling plaatsvindt. De macht is aan het verschuiven, en wel van West naar Oost. De "oude Westerse" wereld, met Amerika aan top is aan het afbrokkelen. Duizenden productiebedrijven zijn van West naar Oost verhuisd en daarmee verdwijnen de banen en de goederen in Oosterse handen. Die Oosterse landen (lees China) verkopen hun goederen steeds minder aan het "Westen" ,daarom lopen de grondstofprijzen naar een dieptepunt. Als de afzet daalt, is minder productiecapaciteit nodig en dus minder grondstoffen. Deflatie zal zichtbaar blijven om dezelfde redenen.
    In het volgende hoofdstuk zullen we zien dat China zijn binnenlandse markt gaat stimuleren, zodat de Chinezen zelf hun eigen producten kunnen kopen. Als dit proces te snel verloopt is inflatie het volgende probleem, dan wil de Oosterse wereld geen producten meer aan het Westen verkopen. Tja, een simpel vraag en aanbod verhaal. in de toekomst komt zowel het aanbod als de vraag uit het Oosten en zal de Westerse wereld een minder grote rol spelen op het toneel.

    Wen daar maar aan. Het is hard maar eerlijk om te zeggen dat we zijn uitgespeeld, helaas realiseren de burgers dat nog niet. De klap kan hard aankomen als het kwartje op zijn plaats valt. Voor de toekomst kan ik met grote zekerheid het volgende voorspellen (voor het Westen).......meer gelukzoekers (dus meer kosten en uitkeringen), meer bejaarden, minder sociale voorzieningen (AOW (naar de 80), WW (naar 12 maanden), WAO (bijna nooit) etc. het kan nog lager en korter) en meer werkloosheid. Minder banen. Slechtere salarissen en geen enkele zekerheid. Tja, onze jeugd gaat een slechte tijd tegemoed.
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links