Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Lange uptrend AEX in tact

Boem, in een dag -3,5%, dat ging hard. Het regende dan ook reacties in mijn timeline dat die 563 nu wel voorgoed geschrapt kan worden. Gisteren aan het begin van de middag tijdens Tostrams-analistenoverleg, de AEX noteerde 481, concludeerden we dat de schade nog mee zou vallen met deze slotstand.

Maar bij een slotstand van de AEX onder de laatste bodem rond 481 zou het technische plaatje wel verzwakken. Eerst de feiten, waaruit bestaat die technische aderlating?

  1. De kortetermijnstijgingssteunlijn gebroken, de herstelfase is verlaten.
  2. De AEX is onder de laatste bodem rond 481 gezakt.
  3. Ook is de Nederlandse VIX index tegelijkertijd flink opgeveerd (gisteren +23%), wat aangeeft dat de onrust onder beleggers toeneemt.

Voorlopig blijft het daarbij, maar op korte termijn mag het positieve scenario wel even in de hoek. Als we wat meer afstand nemen van de waan van de dag, dan valt het mee en blijft de AEX in een zeer brede range hangen, met weerstand in de zone 506-510 en steun rond 455-464.

 

VIX

Geen olifant

Belangrijk is dat de lange uptrend nog 100% intact is. En als je objectief kijkt, dan hebben we gisteren de onderkant van het langetermijnstijgendetrendkanaal met succes getest. Dus, laten we van een mug geen olifant maken, belangrijke technische niveaus zijn niet gebroken, de uptrend is intact en ook noteert de AEX nog boven zijn 200-daags gemiddelde.

Tijdens ons analistenoverleg stonden twee items bovenaan de agenda; behalve de AEX was ook de eurodollar gisteren technisch aan het muiten. Versus de dollar is de euro gisteren door de dalende toppenlijn gebroken, waarmee de correctieve (dalende) fase van de afgelopen zes weken wordt verlaten.

Dit geeft aan dat de euro nu naar de bovenkant van de range kan, de toppen daarvan liggen rond 114-115. Is dit belangrijk? Ja, want het koersverloop van de euro valt de laatste jaren opvallend veel samen met die van de Europese aandelenmarkten.

 

AEX

 

Elke daling van de euro gaat gepaard met stijgende beurzen en vice versa. Maar ook bij de euro-dollar geldt dat het lange termijn technische plaatje nog altijd uitgaat van een verdere daling richting pariteit.

Concluderend stel ik vast dat nu de Nederlandse beurs hard is teruggevallen onder de voorlaatste bodem, er technische schade optreedt. Toch kunnen we nog niet spreken van een dramatische verzwakking, het langetermijnpatroon van hogere koersbodems en de 200-dagenlijn zijn nog intact.

AEX

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 61
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

511 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Han de Wit 13 augustus 2015 09:03
    Met een lagere top 504 vs 506 en een lager laag (als dit het laag was) 480 vs 475 is de kracht van de uptrend wel degelijk verzwakt.
    Grappig is wel dat , net als in dec 2014, het gap omhoog tot nu toe slechts gedeeltelijk is gevuld. En dus nog open staat.
    Maar aan de bovenkant ligt er wel weer een gap tussen 488 en 493 dat ook nog eens gesloten moet worden als we de 521 willen zien. Het fungeert wel als extra weerstand.
    En dan is er nog 504, 506 en 510.
    De uptrend is inderdaad nog niet voorbij, maar het is wel een stuk moeilijker geworden.
    De TA zegt dat.
    En als je fundamenteel ziet dat China en de rest van de wereld nog niet echt veel beter doen dan vorig jaar dan verklaard dat veel.
  2. Poundfoolish 13 augustus 2015 09:07
    Tostrams spoelt inderdaad nu al voorzichtig z'n mond met "technische verzwakking...."
    563?
    Vast wel ooit maar deze zomer,voor 20-9?
    Ammenooitniet.
    Volg zijn adviezen maar eens 'n tijdje, bij Alex kun je hem per fonds inzien,fantastiche contra-indicator,er is geen betere.
    Wil je rap van je geld af, dan moet je met hem meegaan.
    Wil je iets aan Tostrams verdienen...?
    Dan moet je er tegenin.

  3. [verwijderd] 13 augustus 2015 09:14
    quote:

    Poundfoolish schreef op 13 augustus 2015 09:07:

    Tostrams spoelt inderdaad nu al voorzichtig z'n mond met "technische verzwakking...."
    563?
    Vast wel ooit maar deze zomer,voor 20-9?
    Ammenooitniet.
    Volg zijn adviezen maar eens 'n tijdje, bij Alex kun je hem per fonds inzien,fantastiche contra-indicator,er is geen betere.
    Wil je rap van je geld af, dan moet je met hem meegaan.
    Wil je iets aan Tostrams verdienen...?
    Dan moet je er tegenin.


    Oke dus jij weet het allemaal fantastisch te voorspellen.

    Graag je voorspelling voor vandaag 17:30. Morgen 17:30. En volgende week maandag 17:30. Ben ik benieuwd of het jou ook lukt om 3x goed te voorspellen. Immers iemand die A zegt moet ook B zeggen. Succes!
  4. forum rang 7 handyman6 13 augustus 2015 09:15
    Alweer een devaluatie Renmimbi Yuan van 1,2%,de 3de op rij.Sinds jan.15 is dat nu -10%.En een enorme explosie bij Beying,2,4 op Richterschaal.
    Daar is wel wat aan de hand.Calamiteit en je hele mooie TA outlook kan de kast in.

    Wij herstellen hier wel in hot Europe:484/488.
    Maak me alleen zorgen over de Ami's:die presteren het vaker om 1 a 2 dagen met flinke herstelrally's te komen om dan toch ineens ook afte storten.Oppassen.

    Fijne dag iedereen en ga er in godsnaam op uit :laatste mooie dagen ,zegt Wetterdienst hierro.H6
511 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links