Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Nog geen bearmarkt

Vorige week maandag lag de aandelenbeurs er technisch bezien nog florissant bij en leek de laatste horde 506-510 slechts een formaliteit. Maar de markt gaat zijn eigen weg en binnen een week is de technische schade dermate, dat het korte termijn positieve scenario even in de kast kan.

Een aantal bedreigingen gooit roet in het eten. Ik loop de belangrijkste beurzen langs. De AEX heeft het korte termijn patroon met hogere koersbodems verlaten. Ook is de AEX onder de laatste bodem, die van medio juli rond 480,81, gebroken.

Deze signalen geven aan dat de markt een nieuwe aanloop nodig heeft. De korte termijn steun hiervoor ligt in de zone 454-470, waar diverse bodems liggen. Op de langetermijngrafiek van de AEX staat het stijgende trendkanaal onder druk, maar is nog net intact. Wel zien we een eerste potentiele lagere koerstop rond 506, die verkoopdruk suggereert.

Haarscheurtjes

De technische schade hiervan is niet dramatisch, maar mag niet veronachtzaamd worden. Positief is ook dat de 200-dagenlijn* van de AEX(rode doorlopende lijn) nog intact is. Deze signalen geven aan dat de Nederlandse beurs vanuit een stijgende fase langzaam in een meer neutraal koersverloop dreigt over te gaan. De steunzone hiervan ligt in de zone 454-464.

Ook op de overige Europese aandelenbeurzen komen haarscheurtjes aan het licht, waarvan de eerste potentiële lagere top op de lange termijn grafiek van de Eurostoxx50 index misschien we de meest opvallende is.

De lange uptrend, evenals de 200-dagenlijn zijn nog intact. Maar bij een eventuele verdere daling komen deze onder druk te staan.

Meer schade in New York

Op Wall Street is de technische schade veel significanter. De lange termijn uptrend van de Dow is al gesneuveld en bovendien noteert de Dow onder haar 200-dagenlijn*. Deze signalen geven aan dat op Wall Street de lange termijn uptrend langzaam maar zeker overgaat in een meer zijwaarts tenderend koersverloop.

De horizontale steun van de Dow ligt rond 17.067, waar de bodems van eind 2014 en begin 20115 liggen. Een bearmarket met verdere koersdalingen komt pas in het verschiet indien deze steun breekt.

Recapitulerend stel ik vast dat de Europese aandelenbeurzen een kruispunt zijn genaderd. De lange termijn uptrends zullen bij een eventuele verdere daling serieus onder druk komen te staan. Op Wall Street is de uptrend reeds gebroken.

Er zijn nog nergens signalen opgetreden die aangeven dat we in een bearmarket zijn aanbeland.

* - Uitleg 200-dagenlijn: Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, ook wel 200-dagenlijn genoemd, geeft door middel van één vloeiende lijn een goed beeld van de dominerende trend. Het 200-daags gemiddelde wordt vooral gebruikt bij de beoordeling van lange termijn trends. Het 200-daags gemiddelde wordt berekend door elke dag de laatste 200 slotkoersen bij elkaar op te tellen en de som daarvan te delen door 200. Positief is wanneer het 200-daags gemiddelde stijgt en de koers erboven beweegt. Het 200-daags gemiddelde wordt op de lange termijn grafieken weergegeven door middel van een rode doorlopende lijn.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Volg @roycetostrams op Twitter