Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Kansen?

Bloody Monday, Verloren beleggingsjaar, Bloedbad op de beurzen; de headlines liegen er niet om en veel beleggers vragen zich af of dit het eind is van het aandelentijdperk. "Moet ik alles verkopen?" was een van de meest concrete vragen die ik in de afgelopen dagen onder ogen kreeg.

Eerst de technische feiten van de Nederlandse beurs.

De steile uptrend van de AEX is verlaten, de AEX is onder de 200-dagenlijn gezakt en de cruciale steun rond 454 is gebroken. De eerste steun rond 432 heeft geen enkele rol van betekenis gespeeld, maar de cruciale steun rond 400 heeft de markt wel opgevangen.

Deze steun wordt zowel gevormd door het berekende koersdoel, als door de stijgende bodemlijn uit 2011. Deze steunlijn is maandag getest en heeft standgehouden.

Grafiek AEX Index

 

Geen paniek!

Laten we vooralsnog ervan uitgaan dat hiermee de pijn is geleden, welke strategie is dan verstandig? Om te beginnen is het van belang het hoofd koel te houden en niet in paniek te raken. Tostrams Vermogensbeheer zit al sinds 2011 redelijk overwogen in aandelen en ook deze dip brengt daarin geen verandering.

De enkele verkoopacties in de afgelopen dagen zijn alleen uitgevoerd bij aandelen die onder hun cruciale steun zijn gezakt. Op alle grote correcties in de afgelopen jaren heb ik aangegeven in te stappen of bij te kopen. De laatste keer was medio oktober 2014.

Ook nu denk ik dat beleggers, die nog onvoldoende in aandelen zijn belegd, prima van deze dip gebruik zouden kunnen maken. Technisch bezien ligt er een dus een dubbele steun rond 400 punten. Mijn langetermijnstrategie pas ik pas aan als deze steun overtuigend neerwaarts wordt gebroken.

Grafiek AEX Index

 

De alternatieven

Waar anders? Wie nu uitstapt en voorlopig niet meer in aandelen wenst te beleggen heeft te maken met de vraag waar dan in te beleggen. Zijn grondstoffen al uit het dal? Op basis van de Dow Jones-UBS Commodity Index, de wereldwijde grondstoffenindex, is de bodem nog lang niet bereikt.

Grafiek Dow Jones Commodity Index

 

Zijn staatsleningen een veilig alternatief? De koersval in Nederlandse staatleningen van begin van dit jaar, zit nog in menig geheugen. Het herstel van de afgelopen weken heeft nog niet eens de helft van het voorjaarsverlies goedgemaakt.

Staatleningen vormen een prima belegging, maar alleen voor een deel van de portefeuille, dus niet als kernbelegging.

Vastgoed dan? De MSCI World Real Estate Index beweegt in een langetermijnuptrend, maar laat al sinds begin van dit jaar zien dat van outperformance (boven andere beleggingcategorieën) geen sprake is.

Dus Vastgoed is wel interessant, maar puur voor de ideale mix, zeker niet als nieuw speerpunt.

Grafiek MSCI World Real Estate Index

 

De aandelenmarkt heeft rond 400 punten de ergste pijn verdisconteerd. Voorlopig blijven aandelen de hoeksteen van mijn beleggingsbeleid. Hoewel ook ik enkele verkoopacties heb uitgevoerd, blijft de langetermijnstrategie overwogen in aandelen.

Staatsleningen en Vastgoed vormen een ook een prima keuze, maar enkel voor de diversificatie en spreiding.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Volg @roycetostrams op Twitter

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht