Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Kansen en weerstand

De markt veert snoeihard op, waarbij opvalt dat enkele aandelen een perfect pullbackscenario laten zien. Een pullback is feitelijk de voltooiing van een koopsignaal. Een koopsignaal treedt op als de koers door een weerstand breekt, op onderstaande voorbeeldgrafiek is dat de horde 110.

Dit markeert het begin van een nieuwe opwaartse trend. Vervolgens is er eerst een stijging naar punt B, gevolgd door winstnemingen. Uit onderzoek weten we dat in 85% van alle gevallen de koers dan wordt opgevangen rond 110, de oude weerstand wordt nieuwe steun.

Dit scenario zien we onder andere bij Aalberts. Lees verder onder deze grafiek.

Wanneer krijgt u een koopsignaal?

 

Aalberts heeft het oude uitbraakniveau 25,90 (de top van begin 2014) met succes teruggetest. Aalberts heeft hiermee ruimte gekregen voor een herstel naar 30,50 (top van 10 april).

Het horizontale koersverloop van Aalberts biedt speculanten de mogelijkheid om te traden tussen 25,90 (gevormd op 10 april 2014) en weerstand 30,50 (gevormd op 10 april). Voor behoudende beleggers is deze strategie minder interessant.

Grafiek Aalberts

 

Langetermijngrafiek Aalberts

 

Tot hier en niet verder

Binnen anderhalve dag pakte de AEX ruim 40 punten terug, waarmee bijna de helft van het voorgaande verlies werd ingelopen. De vraag is nu tot waar dit herstel kan doorzetten. Technisch bezien zijn er diverse zones als weerstand aan te merken.

Het eerste referentiepunt is het 50% retracementniveau, dat rond 454 ligt. Het 50% retracementniveau is een herstel tot halverwege de voorgaande daling. Dit niveau vinden we door de daling te berekenen vanaf de top van 20 juli rond 506,05 naar de bodem van maandag op 401,87, dat zijn 104,18 indexpunten.

De helft daarvan (=52,09 punten), opgeteld bij de bodem geeft een 50%-retracementlevel van 453,96, afgerond is dat dus 454. Dat is geen weerstand, maar een eerste referentiepunt.

Grafiek AEX

 

Waar ligt de weerstand?

Een tweede manier die aangeeft tot waar de index kan herstellen wordt gevormd door voorgaande gaps (koershiaten) op de grafiek. Een gap is een niveau waar, meestal veroorzaakt door zeer dynamische marktomstandigheden, geen koersen tot stand zijn gekomen.

De laatste gap ligt tussen het low van vrijdag 21 augustus op 442,87 (was tevens de slotstand van die dag) en het high van maandag rond 431,75. De AEX is maandag op 427,22, dus ver onder het dieptepunt van vrijdag, geopend.

Vervolgens is de index tijdens de handel die dag hersteld tot 431,75, met een tussentijds dieptepunt op 401,87. Zo'n gap-gebied, deze ligt tussen 442,87 en 431,75, geeft doorgaans een eerste weerstand aan.

De terugkeer naar het gap-gebied biedt traders, die vaak door de zeer dynamische koersval ervoor (van vrijdag en maandag) niet in staat geweest zijn om uit te stappen, alsnog een kans om te verkopen. Een tweede gap ligt er overigens net boven, tussen het low van 20 augustus op 458,17 en het high van 21 augustus op 456,84.

De derde manier om het herstel af te bakenen wordt bepaald door de belangrijke bodem die is gebroken, op 454,86, te weten het niveau van de bodem van 8 juli.

Meerdere referentiepunten

Op de weg naar boven kunnen we voor de AEX dus meerdere referentiepunten vinden in het gebied tussen 442,87 en 454,86. Omdat de AEX daar nu is aanbeland kunnen traders binnenkort weer in actie komen. Wat mij betreft zouden speculanten en traders daar een AEX turbootje short kunnen kopen.

Indien u kort op de bal speelt, is een hefboom van 7 tot 10 mogelijk. BNP biedt een AEX turbo short met een hefboom van 7,8 (De ISIN daarvan is NL0011268685).

NB: morgen geef ik de aftrap voor mijn coachingssessie voor de Slimste Belegger 2015.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Volg @roycetostrams op Twitter