Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Drie scenario's AEX

Dit is alweer mijn laatste bijdrage als gastblogger voor IEX. Dat de markten zo wispelturig waren zullen we als toeval beschouwen, maar wat was het spannend. Ik wens Bas Heijink veel wijsheid in de komende tijd, dank eenieder voor de belangstelling en reacties en wens u veel succes met uw beleggingen.

De AEX zet het herstel met grote kracht voort. Er is veel dynamiek in de markt. Zoals gezegd ligt het eerste referentiepunt rond 450/454. Hier ligt de dalende toppenlijn en het 50%-retracement niveau. We zien overigens iets opmerkelijks in het beeld zoals de markt zich in de afgelopen twee weken gedraagt.

Eerst een felle en sterke daling, gevolgd door net zo'n krachtige beweging in tegenovergestelde richting. Wat dit achterlaat op de grafiek kennen we als de V-spike. Deze V-spike markeert doorgaans een sterke bodem. Als we de V-spike combineren met de lange termijn grafiek van de AEX, dan wordt deze thans gevormd op de onderkant van het stijgende trendkanaal uit 2009.

De bodemlijn daarvan is geldig, want deze verbindt vijf koersbodems van de AEX. Voor een geldige bodemlijn zijn minimaal drie bodems nodig. Op basis van het huidige technische beeld kan ik nu drie projecties maken, gebaseerd op de volgende waarnemingen.

Grafiek AEX

1 V-spike

Op ultrakorte termijn (horizon enkele beursdagen) koersen we dus naar het eerste referentiepunt 450-454. Dit is een uiterst felle beweging, we zagen in de afgelopen dagen al dat op een stijging van 401 naar 442, slechts een correctie van twaalf punten volgde.

Indien zich daadwerkelijk een V-spike ontwikkelt, dan zal de horde 450-454 niet of nauwelijks voor oponthoud zorgen. In dat geval zal de spurt vrijwel zonder onderbreking voortzetten. De korte steile dalende trend wordt dan gebroken en binnen no time staan we weer rond 500 punten.

Grafiek AEX

2 W-formatie

Op korte termijn (horizon enkele weken) zal de V-spike het beeld blijven domineren. Beleggers die op de daling naar 400 zijn uitgestapt, zullen op elke kleine correctie weer instappen. De V-spike komt in dit geval in de plaats van een W-patroon. Een W-patroon is doorgaans de gangbare manier waarop een echte bodem wordt gevormd.

Eerst een stevige daling, gevolgd door een herstel. Daarna een tweede daling, waarbij de eerste bodem wordt getest. Tenslotte een herstel tot boven de tussenliggende top, waarmee de W-formatie wordt voltooid. Hoe sterker het huidige herstel wordt, des te aannemelijker wordt dat we de gangbare W-bodem zullen overslaan.

Het verschil tussen de V-spike en de W-formatie is niet alleen de vorm, het verschil zit ook in de duur van de voltooiing van het patroon. Een V-spike neemt veel minder tijd in beslag.

3 Lange uptrend

Op lange termijn (horizon meerdere maanden) hebben we dus de bodemlijn uit 2009 met succes getest. Deze bodem heeft de koers aan het begin van deze week weten op te vangen. Wat een sterke bodem extra ondersteunt is dat we deze bodemlijn op vrijwel alle grote Europese beurzen tegenkomen

. De voortzetting van de lange termijn uptrend, zeker in combinatie met de V-spike, brengt op ultrakorte termijn de 500 punten weer binnen bereik, op lange termijn kunnen de koersdoelen 563 en 600 ook weer opgepoetst worden. De V-spike viert de overwinning vaan de bulls op de bears.

Uit de oude doos

In mijn loopbaan heb ik diverse V-spikes op aandelenbeurzen mogen meemaken, zoals in 1987, begin 90-er jaren, 1998, 2003 en 2009. Wat ik me elke keer opvalt is de totale paniek tijdens de daling, in combinatie met compleet doorgeslagen headlines in de media. Maar ook de kracht van het herstel daarna dat vrijwel iedereen op het verkeerde been zet.

Overigens geldt dat onder geen enkel beding de steun rond 400 punten neerwaarts gebroken mag worden. Dat zou desastreuze gevolgen hebben. Een laatste overweging die een bullmarkt in aandelen ondersteunt is het verloop van de euro/dollar. De uitbraak boven de toppen rond 114,50 is weer teruggegeven, waardoor er van een failure sprake is.

Ik heb in de praktijk geleerd dat als een uitbraak niet doorzet, de koers dan altijd de andere kant opgaat. In dit geval is de opwaarts uitbraak 'gefaild' en keert de euro weer terug binnen de vlakke range, met mogelijk zelfs een verdere daling onder de steun 108. Dat zou pas goed nieuws zijn, want de euro is een prima voorspeller voor de aandelenbeurs.

 

Grafiek euro-dollar

Conclusie

We zitten in een uiterst spannende fase van de markt en de strijd is nog lang niet gestreden. Voorlopig kijken we naar boven. In mijn achterhoofd houd in vast aan mijn eerste koersdoel 563. De timing heb ik aangepast naar de herfst.

Uiteraard blijf ik op Twitter  de markten actief voor u volgen. En volgende week donderdag, 3 september, op het IEX-BNP-webinar start ik mijn campagne als coach voor de Slimste Belegger 2015 (#slimstebelegger). Op dit webinar zal ik verder toelichten met elke strategieën ik op de recente koersontwikkeling reageer.

Een van deze strategieën, de Perfecte Pull Back heb ik gisteren al in mijn blog besproken. Al mijn strategieën zijn gebaseerd op het 10-stappenplan, een handleiding die ik zo'n 20 jaar geleden voor traders heb geschreven.

Ook dit 10-stappenplan zal ik tijdens het webinar bespreken. Deelname aan het webinar is gratis, u dient zich wel vooraf te registreren,

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 61
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

709 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 36 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Rayman007 28 augustus 2015 09:07
    quote:

    Bodemvondst schreef op 28 augustus 2015 08:57:

    Goedemorgen, het scenario stijgen en liefst doorversnellen is voor mij voldoende. Bij voorbaat dank hiervoor.
    Royce, dank voor het waarnemen. Ik vond het goede stukjes, jammer dat eerst gestelde doel net niet gehaald is ;-)
    Het scheelt inderdaad nog maar één punt: 5+6+3 = 14 en 4+4+5 = 13

    Ik doe niet aan voorspellingen maar 563 in 2015 behoort voor mij nog wel tot de mogelijkheden, maar zomer zal het niet meer worden ;)
  2. Rayman007 28 augustus 2015 09:10
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 28 augustus 2015 09:06:

    altijd maar hoger, waarom, dalen is ook leuker, en spannender.
    -4 -8 dagen zijn beter, kan je ook verdienen.

    vanavond met jimmy de slimste belegger.
    Dan heb je de laatste tijd toch een hoop leuke en spannende dagen gehad! Je kunt niet elke dag -4% of -8% op de borden hebben.

    p.s. theoretisch kan dat natuurlijk wel ;)
  3. Rayman007 28 augustus 2015 09:13
    quote:

    Diminhu schreef op 28 augustus 2015 09:11:

    Vanmiddag 450 idd (zo rond 12 a 13h) daarna ga ik shorts oppakken, ga er vanuit dat na de stijging van dan zon' kleine 50 punten en gezien het gebeuren van afgelopen maandag er naar sluiting toe winstnemingen gaan zijn en een pak handelaars die niet overweekend willen gaan..
    En als het om 11:15 al op 450 staat, wat doe je dan? Of om 13:00 op 447,45?
  4. aaltje 28 augustus 2015 09:17
    beste heer R.T.het was een leuke tijd samen,ondanks dat we alle hoeken van de kamer hebben gezien.het plafond en vloerbedekking zijn redelijk heel gebleven,kan nog jaren mee,haha,wil u bedanken voor uw bijdrage,en wens u veel succes,en gezondheid toe.kan me nog herinneren dat u mij hoogst persoonlijk nog enkele exemplaren van uw week brief kwam overhandigen.heb ze nog steeds,lang geleden.voor vandaag en volgende week kies ik voor optie 1.denk nl dat de beleggende mens positief is ingesteld.en tenslotte is een beurs om omhoog te gaan.niemand springt een gat in de lucht als zijn portef van 100 naar 80 gaat.thanks,and hopely till next year,
709 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 36 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links