Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Giswerk

De AEX blijft met een relatief hoge volatiliteit bewegen binnen de grenzen van de consolidatiefase die ik al ruim een week aangeef als buitengrenzen. Ondanks een tweetal intraday opwaartse uitbraken, wist de AEX niet boven de 446 te sluiten.

De onderkant van deze consolidatiefase ligt bij de zone 429 – 430 en de bovenkant is bij 446 te vinden. Toch blijft ik erbij dat de kans het grootst is dat de AEX binnenkort de bovenkant opwaarts zal breken en de volgende fase in de huidige stijgende kortetermijntrend zal starten.

De onderkant in de zone 429 – 430 werd tot op heden al meerdere keren getest. Hiermee wordt deze zone steeds sterker. Ook ligt bij 429 het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau tussen de bodem bij 402 en de top van 446.

Volgende bodem?

Ik gaf aan dat de kans reeel was dat de AEX tijdens deze volgende terugtest een bodem boven deze zone zou kunnen maken. Het dieptepunt van gisteren is 433,75. Of daarmee de volgende bodem al is gezet, blijft giswerk.

Er zijn nog geen positieve omkeerpatronen gevormd in de candlesticks en zolang de zijwaartse fase niet wordt afgerond, is hier nog geen duidelijkheid in te geven. De bovenkant ligt bij 446. Deze top werd in de afgelopen weken al meerdere keren getest.

Een slotkoers hierboven zou ook een vanaf de 402-bodem stijgende driehoeksformatie afronden. Het risico in deze markt is dat met de intraday-uitbraken ook een stijgende wig (negatief patroon) in ontwikkeling is. Hierbij stijgen de bodems aanzienlijk harder dan de toppen.

Onderkant steunzone

Ook voor dit patroon geldt dat een neerwaartse slotdoorbraak onder de 429 een aanzienlijke verzwakking in het kortetermijnbeeld teweeg zou brengen. Als we kijken naar de bodem van 402 en de nieuwe top bij 451,40 en daar de Fibonacci-techniek op toepassen dan is het 38,2%-niveau overigens te vinden bij 432, ongeveer gelijk aan de steun van 432,20.

Dit zou wel eens de onderkant van een nieuwe steunzone kunnen worden in de markt. Waarom zo positief voor de komende tijd? Daarvoor zijn meerdere signalen te geven. De dalende toppenlijn van de augustus-correctie (vanaf de 504-top) werd gebroken en teruggetest.

Ook brak de AEX al door het 38,2%-niveau van deze zeer forse daling. Als laatste gaven de technische indicatoren al koopsignalen. De RSI brak ruim anderhalve week al door zijn dalende toppenlijn en de MACD gaf eerder deze week een positieve crossing.

Geen gaps meer

Toch is het belangrijk dat zeer binnenkort een vervolg wordt gegeven met de start van de volgende fase in de stijgende kortetermijntrend. Ik ga er momenteel overigens wel vanuit dat de hogere bodem in het langetermijnbeeld is gezet bij 402.

Hiermee werd verder ook op vijftien punten na de sinds 2009 stijgende bodemlijn getest. Weerstand ligt dus bij 446 en 451,50. Gaps staan er momenteel niet meer open vanaf de 429. Steun ligt bij 432,20 en de zone 429 – 430.

De volatiliteit zal dus gestaag afnemen nu de afstanden tussen de steun en weerstandsniveau groot blijven. Voor de komende weken houd ik rekening met een verder opwaartse vervolg, waar nog belangrijke weerstanden zijn te vinden bij 455 en 465.

Daarboven komen de gemiddelden rond de 470 alweer in beeld. Als laatste wil ik u attenderen op het feit dat ik ook dit jaar weer behoor tot de genomineerden voor de Gouden Stier, een publieksprijs.

U kunt uw stem uitbrengen via de Gouden Stier. 

 

Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

987 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 50 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. BenR 11 september 2015 08:53
    Was het niet duidelijk?
    Hij bedoelde GIPSwerk... reparatie van de stijgende trend :)
    Dus.. 440-- 446 / het voorwerk voor het stucken ?
    (je moet een econoom nooit vragen naar de toekomst...
    dat weet hij ook niet... extrapoleren van historie
    werkt niet altijd.. kijk naar het CPB enz..
    achteraf is alles zo klaar als een klontje.. )
  2. [verwijderd] 11 september 2015 09:15
    quote:

    Wisse Wasje schreef op 11 september 2015 09:07:

    [...]

    Niet mee eens TA werkt wel op Ultra-korte termijn.. ID trading!
    Wat doet die TA dan op korte termijn, stijgt de beurs een dag dan is er een TA met opwaartse druk, daalt de beurs een dag dan komt er een TA met giswerk waar de bodem ligt.

    De beurs is echt de waan van de dag en die TA doet daar gewoon aan mee. TA zou voor de lange termijn moeten gelden en niet elke dag een nieuwe.
  3. forum rang 6 d' Aandelen ' 11 september 2015 09:15
    Goedemorgen,

    de hele beurs is gissen de laatste maanden en een beetje geluk dat je op de juiste momenten instapt heb je wel nodig af en toe, want de randomize bewegingen zijn vaak niet te volgen.

    Daar staat tegenover dat met een beetje geduld, soms erg veel geduld een trendje is te ontdekkken en kan je meegaan zolang het duurt.
987 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 50 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links