Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Let op China

Voor de komende weken houd ik rekening met een verdere stijging en een voortzetting van de huidige opgaande kortetermijnbeweging. Als eerste doel voor de AEX verwacht ik een test van de zone 465 – 470.

In deze zone liggen enkele horizontale weerstanden, het 50-daags en 200-daags gemiddelde maar ook het laatste Fibonacci-retracementniveau van de gehele augustuscorrectie. Het eerste Fibonacci-niveau (38,2%) werd al eerder gebroken.

Veel beleggers en analisten zijn nog steeds negatief ingesteld, terwijl twee maanden geleden de AEX nog direct naar de 560 tot 600 punten zou oplopen. Zo snel kan het gaan met de algemene opinie. Ik gebruik dit vooral als contrair uitgangspunt.

564 niet haalbaar

Ook ik had deze zware correctie niet verwacht, maar uiteindelijk heeft het geen schade opgeleverd aan het langetermijnbeeld. Dit beeld is nog steeds opwaarts gericht waarbij het recente dieptepunt bij 402 bijna een test van de sinds 2009 stijgende bodemlijn betekende.

Deze correctie betekent overigens wel dat mijn verhoogde doel van 564 niet meer haalbaar zal zijn dit jaar. Toch sluit ik een verhoging van de huidige jaartop niet uit richting het einde van het jaar.

Als we kijken naar de omkeerpatronen die werden gevormd sinds eind augustus dan zien we vooral op de weekgrafieken enorme hammers bij het dieptepunt van de markt. In het verleden waren dit geregeld betrouwbare bodempatronen aan het einde van een correctie.

 

Kortetermijngrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Technische indicatoren

Ook de technische indicatoren wijzen op een verder opwaarts verloop van de aandelenindices. Zowel de RSI als de MACD gaven in de afgelopen weken al duidelijke koopsignalen. Het belangrijkste signaal kwam echter uit de grafiek zelf.

De AEX brak zijn vanaf de 504-top dalende toppenlijn. Dit was een duidelijke bevestiging van het einde van de correctieve beweging. De consolidatie zie ik in het licht van de vorming van een hogere kortetermijnbodem.

Zowel aan de bovenkant (446) als aan de onderkant (429) vonden er kortstondige uitbraken plaats. De recente terugval naar 426 was naar mijn mening een overshoot, aangezien andere Europese indices als de DAX en de STOXX Europe 600 ruimschoots boven hun vorige bodems bleven.

Bodemlijnen

In de daggrafiek heb ik al een bodemlijn getrokken langs deze bodem en het dieptepunt bij 402. Of dit uiteindelijk de nieuwe stijgende bodemlijn zal worden in het kortetermijnbeeld is nog niet te zeggen.

Meer duidelijkheid hiervoor krijgen we als de huidige consolidatiefase opwaarts is afgerond. De onderkant van deze lijn ligt vandaag bij 429,50 en stijgt dagelijks ruim 1 punt. Een eerste steunpunt ligt bij de twee dagen geleden gevormde opwaartse gap tussen de 434,25 en 435,20.

Zolang deze gap open blijft staan, is de kans naar mijn mening groot dat de AEX in de komende week de druk op de 446 verder zal opvoeren. Dit niveau blijft de eerste weerstand. Daarboven liggen nog weerstanden bij 451,40 (recente top) en 455. Vooral de 455 is een zware weerstand.

Hier ligt de bodem van de vorige correctie die zijn dieptepunt twee maanden geleden op de borden zette. Zodra deze gap wordt gesloten, ontstaat opnieuw ruimte naar de zone 429 – 430.

Hang Seng

Een opvallende en zeer interessante grafiek is de Hang Seng China Enterprises Index. Deze index is in minder dan drie maanden teruggevallen vanaf een top bij 15.000 naar 9.000. Een enorme daling waarbij de index uiteindelijk boven de lange stijgende bodemlijn wist te blijven.

De index testte wel de bovenkant van een meerjarig en veelvuldig geteste horizontale steunzone. Ook rondde de Hang Seng in de afgelopen week een eerste bodempatroon af (omgekeerd hoofd-schouderpatroon).

Momenteel staat de index op het punt de dalende toppenlijn te breken. Zodra dit signaal wordt gegeven (en deze kans acht ik groot), wordt een krachtig koopsignaal gegeven en ontstaat er een enorm opwaarts potentieel voor de daaropvolgende weken.

 

Kortetermijngrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Nominaties

Als laatste ben ik opnieuw genomineerd voor de Gouden stier 2015. Dit is de publieksprijs die ik vorig jaar won danzij uw stem. U kunt opnieuw op mij stemmen. Ik wil u alvast enorm bedanken voor uw stem.

 

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

1.167 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 59 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Rai444,44 18 september 2015 08:53
    "Voor de komende weken houd ik rekening met een verdere stijging en een voortzetting van de huidige opgaande kortetermijnbeweging."

    Timing is lastig op de beurs, maar komende weken klinkt al wat verder weg dan komende dagen of komende week, die je eerder meldde. De huidige opgaande kortetermijnbeweging is meer een zijwaarts trading range, ik zie geen hogere bodems en toppen.
  2. [verwijderd] 18 september 2015 08:53
    Zorgelijk is dat de Fed zijn vooruitzichten voor de economie van de VS deels onderhevig maakt aan de ontwikkelingen in China en opkomende markten", aldus Bender.

    Echt zo kortzichtig Bender? Zorgelijk voor wie? Voor jou? Voor je positie Eur/Dol? Je had gegokt had op een renteverhoging? Je hebt geen goede spreiding aandelen Europa/ VS? Ik kan het even niet volgen mijn beste..
  3. forum rang 6 shortie 18 september 2015 09:00
    quote:

    retsok schreef op 18 september 2015 08:54:

    senp een abc up.. dan nu naar een lagere bodem... moeten wij dus ook terug richting 400... wacht tot na de beslissing was het devies, en ga mee met de richting, down dus... tja. dit lijkt het meest normale.....
    Agree Retsok.
    Top kan er nu staan na de Spike van gisteren. Met de futs wellicht de boel nog even op peil houden voor de expiratie om daarna verder te gaan inleveren.
  4. [verwijderd] 18 september 2015 09:06
    Goedemorgen,
    quote:

    Alex XNL schreef op 18 september 2015 08:53:

    Zorgelijk is dat de Fed zijn vooruitzichten voor de economie van de VS deels onderhevig maakt aan de ontwikkelingen in China en opkomende markten", aldus Bender.

    Echt zo kortzichtig Bender? Zorgelijk voor wie? Voor jou? Voor je positie Eur/Dol? Je had gegokt had op een renteverhoging? Je hebt geen goede spreiding aandelen Europa/ VS? Ik kan het even niet volgen mijn beste..
    Kan me wel vinden in het commentaar van Bender. Fed liet gisteren weten nog slechts beperkt regie te hebben over haar eigen beleid. Inflatiedoel uit zicht (pas in 2018! 2%) Bovendien zoals een andere analist al opmerkte zet dit de PBoC in de 'drivers seat' en da's een blackbox.

    Al met al meer onzekerheid, slecht voor de markten :-(
1.167 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 59 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links