Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Omkeerpatroon afgerond

In de AEX werd gisteren een tweedaags omkeerpatroon afgerond. De opening lag nipt onder het slot van maandag waarna de stijging werd ingezet. Dit resulteerde uiteindelijk in een piercing line, een halve bullish engulfing. Dit is een eerste signaal van een mogelijke bodem in het kortetermijnbeeld.

We moeten nu alleen wachten op bevestiging om te kunnen spreken van de plaatsing van een hogere kortetermijnbodem bij 422,90 eind vorige week. Bevestiging van de bodem treedt op zodra de dalende toppenlijn van deze zesde correctie van dit jaar wordt gebroken.

Deze dalende toppenlijn startte bij 451,40 en loopt langs de recente lagere top van 441,60. Deze toppenlijn daalt dagelijks ongeveer 1,5 punt en is vandaag te vinden bij 437. Een slotkoers hierboven zou duidelijke bevestiging opleveren.

Zoektocht

Ook maakt deze dalende toppenlijn deel uit van een ander omkeerpatroon, een dalende wig. Bij een dergelijk patroon dalen de toppen sneller dan de bodems. Dit zijn potentiele positieve omkeerpatronen. Ik zeg potentieel, aangezien het patroon pas wordt geactiveerd zodra de dalende toppenlijn opwaarts wordt gebroken.

Ik gaf in de afgelopen twee weken al aan dat deze consolidatie en daaropvolgende diepere terugval niet de start van een verdere beweging tot onder de bodem bij 402 zou inhouden naar mijn mening. Deze bewegingen zijn volgens mij de zoektocht in de AEX naar de eerste duidelijke hogere kortetermijnbodem.

Het voordeel van deze langere terugval is het feit dat hierdoor de nieuwe stijgende kortetermijnbodemlijn minder steil zal gaan verlopen.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Dieptepunt bereikt

Ondanks de zeer forse augustuscorrectie van 20% heeft deze beweging het langetermijnbeeld niet laten veranderen. De AEX testte op ongeveer 15 punten na de sinds 2009 stijgende langetermijnbodemlijn. Deze oplopende lijn ligt momenteel rond de 393 punten. Wel verwacht ik dat de bodem bij 402 is gezet.

Ten tijde van de vorming van deze bodem werden in veel aandelenindices enorme hammers op de weekgrafiek op de borden gezet. In het verleden waren deze patronen geregeld het dieptepunt van een correctie. Na de vorming van deze bodem steeg de AEX in korte tijd naar de 451,40 punten.

Hiermee werd het 50%-Fibonacciretracementniveau van de gehele correctie getest. De terugval van de afgelopen anderhalve week zorgde weer voor een test van het 50%-niveau tussen de bodem van 402 en de top van 451,40.

Nu nog bevestiging

Buiten de gevormde hammer gaven de technische indicatoren duidelijke koopsignalen vanaf zeer lage niveaus. Deze koopsignalen in de RSI en de MACD zijn nog steeds intact. Ook de doorbraak van de AEX door de vanaf de 504-top dalende toppenlijn gaf de bevestiging dat de bodem bij 402 was gezet.

De huidige terugval duurt langer en gaat wat dieper dan ik had verwacht, maar ik gaf eerder al aan dat deze mogelijkheid bestond tot aan ongeveer de 422,50 zolang de consolidatiefase niet aan de bovenkant (slotkoers boven 446) werd afgerond.

Met een dieptepunt bij 422,90 werden de eerdere bodems van 25 en 26 augustus ook teruggetest. Met de vorming van een piercing line lijkt de kans toe te nemen dat een hogere kortetermijnbodem bij 422,90 is gevormd. We hebben nog wel bevestiging nodig met de doorbraak door de dalende toppenlijn van nu 437.

De eerste weerstand ligt bij 435, de onderkant van een openstaande neerwaartse gap. Steun ligt bij:

  • de 422,90
  • de zone 426 tot 427
  • de zone 422,25 tot 422,90

De onderkant van de dalende wig is verder weggezakt naar een niveau van 420,50.

Hertest van de top

Ook in het langetermijnbeeld werden met deze terugval de voormalige toppen van vorig jaar juli-september teruggetest. Zodra de genoemde dalende toppenlijn opwaarts wordt gebroken, staat de weg open voor een hertest van de top bij 451,40 en hoger. Dit blijft voor de komende tijd mijn uitgangspunt voor de AEX.


Net als vorig jaar, het jaar dat ik de gouden stier won, ben ik ook dit jaar weer genomineerd voor de gouden stier. De eerste stemronde staat open en u kunt via deze link weer op mij stemmen. Ik wil u alvast bedanken voor uw stem. 

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht