Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Twee belangrijke toppenlijnen

Met een krachtige herstelbeweging sloot de AEX afgelopen vrijdag een behoorlijk stuk boven de bodem die donderdag bij 406,65 op de borden werd gezet. Toch is doorbraak van de dalende toppenlijn noodzakelijk om deze zesde correctie van dit jaar af te sluiten.

Deze dalende toppenlijn is vandaag te vinden bij 430 punten en daalt dagelijks ongeveer 1,50 punt. Mijn favoriete scenario voor de komende tijd is een opwaartse doorbraak en daaropvolgend een krachtige opgaande vervolgstijging.

Belangrijke bodemlijn

Op de weekgrafiek is te zien dat de stijgende langetermijntrend nog volledig intact is. De sinds 2009 stijgende bodemlijn op deze logaritmische weekgrafiek ligt deze week bij 394 punten. Pas een structureel weekslot hieronder zou een aanzienlijke verzwakking inhouden in het langetermijnbeeld.

Dat zou dan waarschijnlijk een einde maken aan de huidige bullmarkt die we al jaren kennen. Wel is het in dat negatieve scenario belangrijk dat andere belangrijke indices zoals de DAX en de Stoxx Europe 600 vergelijkbare doorbraken doormaken.

De kans hierop is echter klein aangezien de afstand van de huidige koers tot aan de betreffende stijgende langetermijnbodemlijn een aanzienlijk stuk groter is.

Weekgrafiek AEX
Langetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Dubbele bodem

Wat verder opvalt in de weekgrafiek is dat zowel tijdens de correctie van oktober vorig jaar (bijna 14%), de augustuscorrectie (20%) als de septembercorrectie (10%) elke daling ongeveer 15 tot 20 punten boven deze stijgende langetermijnbodemlijn stopte.

Ook werden op de weekgrafiek zowel in augustus als in september grote omkeerpatronen gevormd in de vorm van hammers. Verder was de bodem in september bijna gelijk aan de oktoberbodem. Er lijkt dus een dubbele bodem te zijn ontstaan net boven de 400 punten.

Positieve indicatoren

Op de daggrafiek vallen ook de technische indicatoren op:

  • De MACD bevindt zich nog steeds in een stijgende trend, waarbij de kortstondige neerwaartse crossing afgelopen vrijdag alweer snel werd opgeheven.
  • De RSI brak tijdens de augustuscorrectie de forse en steil dalende toppenlijn, waarna een omkeerpatroon werd afgerond.
  • Ook is er sprake van positieve divergentie. Een bijna gelijke bodem in de AEX zelf (bodems bij 402 en 406,65) en een duidelijk hogere bodem in de RSI.

De verkoopdruk tijdens de septembercorrectie was dus een aanzienlijk stuk minder dan tijdens de augustuscorrectie. Bij positieve divergentie is het belangrijk dat de eerste bodem (in de AEX bij 402) een RSI-notering heeft onder de 30.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nog wel neerwaartse druk

Ondanks deze positieve signalen is de neerwaartse druk echter nog niet ten einde. Daarvoor is bevestiging noodzakelijk in de grafiek zelf. Om deze zesde correctie definitief af te ronden moet de AEX door de vanaf de 451,40 dalende toppenlijn breken.

Deze lijn loopt langs de lagere top van 441 en daalt dagelijks ongeveer 1,5 punt. Vandaag ligt die bij 430.

Vanaf de 441 is overigens ook nog een steilere dalende toppenlijn te zien. Die daalt dagelijks zelfs 2,5 punt en werd afgelopen vrijdag bij 425 nog precies getest. Een opwaartse doorbraak van deze dalende toppenlijn van 422,50 zou een eerste verbetering opleveren.

Zolang dat niet gebeurt, blijft een nieuwe terugval mogelijk. Steun in het kortetermijnbeeld ligt pas bij:

  • 409 (voormalige dubbele top van begin 2004)
  • 406,65 (recente bodem)

Klein aanloopje

Zolang de dalende toppenlijn niet wordt gebroken, mag een hertest niet worden uitgesloten. Maar ik verwacht dat tijdens een terugval in de komende dagen deze niveaus niet meer worden opgezocht.

Ik acht de kans groot dat na een klein aanloopje in de komende dagen de opwaartse druk verder wordt opgevoerd en de eerste en meest steile dalende toppenlijn al binnen enkele dagen gebroken kan worden.

Uiteindelijk verwacht ik binnenkort ook een definitief einde van deze zesde correctie en de start van een volgende krachtige opwaartse beweging.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht