Word abonnee en neem Beursduivel Premium

TA: Steun onder druk

Door de afstand tussen de verschillende steun- en weerstandsniveaus blijft de AEX-beweeglijkheid hoog. Toch moeten we daarbij alert blijven op nieuwe bodemsignalen. Naar mijn mening is deze situatie een periode van brede bodemvorming.

Om de zesde correctie van dit jaar te beëindigen moeten de twee dalende toppenlijnen die boven de markt hangen opwaarts worden gebroken.

  • De belangrijkste toppenlijn startte bij de recente septembertop van 451,40 en loopt langs de lagere top van 441. Deze toppenlijn daalt dagelijks ongeveer 1,5 punt en ligt vandaag bij 328,50. Een structureel slot hierboven is de bevestiging van de bredere bodemformatie en het startsignaal van een volgende opwaartse beweging.

  • De steilere en kortere dalende toppenlijn startte bij de lagere top van 441 en heeft inmiddels al meerdere raakpunten. Deze toppenlijn loopt dagelijks ruim 2,5 punt terug en ligt vandaag bij 420. Deze toppenlijn werd gisteren vlak na de opening nog aangeraakt met een intraday-top bij 423. Een doorbraak op slotbasis hierboven levert een eerste verbetering in het zeerkortetermijnbeeld op.

Zolang deze dalende toppenlijnen niet worden gebroken, blijtf meer neerwaartse druk mogelijk. Het eerste steunpunt ligt bij 409. Waarschijnlijk weet u dit nog, maar dit was de dubbele top in de eerste maanden van 2014 die lange tijd als bovenkant van een brede consolidatiefase gold.

Vandaag zal deze steun opnieuw onder druk worden gezet.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Meer druk

Hieronder liggen verder nog het huidige dieptepunt van de zesde correctie van dit jaar bij 406,65 en het dieptepunt van de zware augustuscorrectie net onder de 402. Een laatste en belangrijke steunzone ligt bij de zone 390 tot 394. Hier liggen enkele horizontale steunpunten.

Bij 394 ligt de sinds 2009 stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek. Dit is een belangrijke steunlijn van deze langetermijnbullmarkt. Een weekslot hieronder zou een aanzienlijke verzwakking betekenen in het langetermijnbeeld en mogelijk het einde van de huidige sinds 2009 stijgend langetermijntrend.

Wel moeten we daarbij goed de andere indices in de gaten houden. Indices als de DAX en de Stoxx Europe 600, maar ook een aantal Amerikaanse indices hebben aanzienlijk meer neerwaartse ruimte voordat deze stijgende langetermijnbodemlijnen in zicht komen.

Dilemma in de markt

Dat zou bij een eventuele doorbraak van deze stijgende bodemlijn in de AEX dan ook het dilemma in de markt zijn. Is in dat scenario de AEX de enige die in het langetermijnbeeld zou verslechteren? Wel ontstaat dan ruimte naar de oktoberbodem van vorig jaar bij 366 met nog tussenliggende steun bij 375.

Zover is het nog niet, en dat is ook zeker niet mijn voorkeursscenario, maar wel een scenario dat we in ons achterhoofd moeten houden. Ik ga er nog steeds vanuit dat de markt bezig is met een langdurige bodemformatie die uiteindelijk leidt tot een belangrijke langetermijnbodemzone waarin een meervoudige bodem wordt gevormd.

Voor de komende dagen moeten we dan ook zeer alert blijven op eventuele te vormen bodempatronen waarna de opwaartse druk naar de dalende toppenlijnen weer kan worden opgevoerd. Zolang deze dalende toppenlijnen echter niet worden gebroken in de verschillende aandelenindices blijft de neerwaartse druk in stand.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht