Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Consolideren onder septembertop

De AEX consolideert op een hoog niveau en blijft de opwaartse druk vasthouden. Dit patroon is momenteel bij veel indices te zien. De vraag is nu of de indices direct door hun septembertoppen weten te breken of dat er in de komende week eerst een terugtest zal plaatsvinden voor de vorming van de eerste hogere bodem.

In het langetermijnbeeld heeft de AEX een nieuwe krachtige horizontale steun ontwikkeld in de zone 402 tot 406. Deze zone is in de afgelopen twee maanden drie maal getest. Het dieptepunt werd tijdens de augustuscorrectie van 20% geplaatst rond de 402. De septembercorrectie van 10% zorgde voor een dubbele hertest.

Ook werden er drie grote hammer-bodempatronen gevormd. Dergelijke patronen zagen we in de afgelopen jaren geregeld ontstaan als bodempatronen tijdens correctieve bewegingen.

Stijgende trend intact

Ik verwacht dat de hogere langetermijnbodem hiermee is gezet en de kans klein is dat deze bodemzone nogmaals zal worden getest. Ook de stijgende langetermijntrends zijn met deze terugvallen in de afgelopen maanden volledig intact gebleven.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Na de dubbele bodem van de septembercorrectie werden alle dalende toppenlijnen in slechts drie dagen tijd opwaarts gebroken:

  • de toppenlijnen vanaf de 441-top (zeerkortetermijn)
  • de toppenlijn vanaf de augustustop die langs de septembertop loopt
  • de dalende toppenlijn vanaf 451,40 (septembertop)

De opwaartse doorbraak van deze laatste dalende toppenlijn (bij 421,50) was het eindsignaal van de langere en forse correctieve beweging. Opvallend en zeer krachtig is het feit dat de septembercorrectie in zeer korte tijd weer is goedgemaakt. De AEX drukt op een procent na tegen de septembertop aan.

Beperkte terugtest

In de eerste handelsdagen van oktober gaf ik al aan dat de huidige maand kon zorgen voor een hertest van de 451,40, maar daar is de koers een week later al. Ook acht ik de kans reëel dat het vierde kwartaal een vergelijkbare beweging zal laten zien als in het eerste kwartaal toen de AEX opliep van 406 naar 510.

Inmiddels hebben we in de eerste anderhalve week al bijna de helft van deze beweging erop zitten. Zolang de 451,40 op slotbasis in de komende handelsdagen niet wordt gebroken, acht ik de kans op een beperkte terugtest in de komende weken realistisch voor de vorming van een eerste hogere kortetermijnbodem.

In dat scenario liggen de eerste belangrijke steunpunten bij 434 en 429. Weerstand in het kortetermijnbeeld ligt bij de top van twee dagen geleden van 446,50 en het 50-daags gemiddelde van nu 448,20. Ook vandaag zal de AEX weer een poging ondernemen om deze niveaus te gaan testen.

We moeten daarbij alert zijn op de vorming van toppatronen Een slotkoers boven de 451,50 zorgt voor een volgende fase in het stijgende kortetermijnbeeld. Er komt dan in principe ruimte vrij voor een beweging richting de 470 tot 475 waar onder andere het 200-daags gemiddelde ligt.

Vergelijkbare indices

Net als in de AEX zien we vergelijkbare bewegingen in andere indices als de Stoxx Europe 600 en de S&P 500. Beide indices noteren vlak onder hun septembertoppen. De S&P 500 testte deze top gisteren en is een van de eerste indices die al boven zijn 50-daags gemiddelde sloot.

Daggrafiek S&P 500
Kortetermijngrafiek S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De DAX heeft nog een grotere weg te gaan aangezien de septembercorrectie daar groter was dan bij veel andere indices. Ook brak de DAX later dan andere indices door zijn dalende toppenlijnen heen.

Wat wel een krachtig signaal is, is het feit dat bijna alle indices gelijktijdig door deze toppenlijnen heen braken. Het definitieve eindsignaal van een forse correctieve periode.

Alcoa: Hogere bodem

Recent besprak ik Alcoa in het forum onder mijn column. Begin september brak Alcoa zijn dalende toppenlijn van een zeer forse terugval. In de afgelopen week kwam daar de afronding van een omgekeerd hoofd-schouderpatroon bij waarna de koers fors opliep.

Een eventuele terugval vandaag (na de publicatie van de cijfers gisteravond) kan zorgen voor de bekende terugtest naar de neklijn en de vorming van een hogere kortetermijnbodem.

Daggrafiek Alcoa
Kortetermijngrafiek Alcoa
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht