Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Binnenkort al 470?

De AEX sloot de afgelopen week boven de oktobertop van 446,80. Hiermee staat de koers ook op het punt het omgekeerde hoofd-schouderpatroon dat sinds september in ontwikkeling is, af te ronden. Ondanks de slotkoers van ruim 447, moet de AEX structureel boven de zone 447 tot 448 sluiten om dit patroon te activeren.

Ik verwacht dat dit patroon in de komende dagen wordt afgerond waarna een koersdoel voor de komende maanden is te berekenen van ongeveer 490 tot 495 vanuit dit patroon. Dit omgekeerde hoofd-schouderpatroon is een klassiek bodempatroon met twee bijna gelijke schouders dit keer.

Begin september werd de eerste schouder gevormd met een dieptepunt in de zone 429 tot 430. Dit was recent ook mijn richtzone voor een terugtest voor de vorming van de eerste hogere kortetermijnbodem. Deze terugval stokte bij 431,20 waarmee deze zone op een haar na werd getest. 

Minder verkoopdruk

Inmiddels is er sowieso sprake in het technische beeld in alle tijdstermijnen van een klassieke bodemvorming. De stijgende langetermijnbodemlijn werd op 15 tot 20 punten na getest en er werd een drievoudige bodem gevormd in de zone 402 tot 406.

Deze bodems werden elke keer op de borden gezet met een hammer op de weekgrafiek en uiteindelijk was er ook sprake van positieve divergentie. Dit betekent dat de verkoopdruk opdroogde tijdens de hertest in september van de zone 402 tot 406.

De RSI vormde toen al een hogere bodem. Vlak daarna werden in de zone 415 tot 420 alle dalende toppenlijnen opwaarts gebroken en momenteel staat de AEX dus op het punt een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon af te ronden.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Beperkte druk

Een structurele slotkoers boven de zone 447 tot 448 zorgt dus voor afronding van dit patroon. Daarboven liggen echter direct ook al twee volgende en zware weerstanden:

  • de eerste ligt bij de septembertop van 451,40
  • de tweede is bij 455, de juli-bodem van een eerdere correctieve periode

Toch verwacht is dat deze niveaus slechts beperkte tegendruk zullen veroorzaken zodra de neklijn structureel wordt doorbroken. Uiteindelijk is de kans groot dat in de komende weken niveaus van rond de 470 op de borden kunnen komen te staan.

Dit is het eerstvolgende richtpunt na de afronding van het grote bodempatroon. Ik gaf eind september al aan dat dit kwartaal vergelijkbaar kon worden met het eerste kwartaal van dit jaar. Inmiddels heeft de AEX al bijna de helft volbracht in de eerste weken van oktober.

Gap sluiten

Of de zone 500 tot 510 nog dit jaar wordt getest of begin volgend jaar is echter niet belangrijk vanuit een technisch perspectief, maar dat is wel een belangrijk richtpunt voor de komende maanden. In het kortetermijnbeeld ligt weerstand bij 448, 451,40 en 455.

De gap van vrijdag ligt tussen de 445 en 445,50 als eerste steunzone. De eerdere gap ligt tussen 438,20 en 439 is de tweede steun. Tussen deze gaps ligt verder nog het 50-daags gemiddelde van nu 441,10.

Ook de doorbraak door het 50-daags gemiddelde is een belangrijk vervolgsignaal in het technische middellangetermijnbeeld. Voor vandaag en morgen is de kans aanwezig dat de AEX een poging onderneemt om de gap rond 445 te sluiten en het 50-daags te testen, vooral zolang de AEX niet structureel boven de 448 sluit.

Daarboven kan een snelle opwaartse vervolgbeweging plaatsvinden. De markt blijft krachtig en opwaarts gericht. 

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht