Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Dit wordt de top

De consolidatiefase in de AEX heeft slechts een viertal dagen geduurd. Ik gaf in de afgelopen dagen al aan dat het neerwaarts potentieel beperkt was en dat de AEX op zeer korte termijn zijn opwaartse weg kon vervolgen naar de volgende opwaartse richtpunten.

Met een enorme opwaartse candlestick werden gisteren meerdere weerstanden gebroken. Mijn eerste kortetermijndoel voor de komende weken komt inmiddels snel dichterbij. Dit niveau ligt bij het 200-daags gemiddelde dat momenteel bij 471,50 is te vinden.

De weerstanden die gisteren opwaarts werden gebroken lagen bij de septembertop van 451,40, de recente en al iets hogere top van 452,20 en de voormalige juli-bodem bij 455. Dit was destijds het dieptepunt na een drietal precies gelijke correctieve bewegingen en een drietal gelijke opwaartse herstelbewegingen.

Dit wordt de top

Ook werd toen precies het 200-daags gemiddelde getest. Andere niveaus die gisteren opwaarts werden gebroken waren de neerwaartse augustus-gap rond 458,50 en het 50%-Fibonacci-retracementniveau van de voormalige augustuscorrectie bij 454.

Zonder moeite brak de index hier allemaal doorheen. Ik gaf eerder al aan dat de meeste van deze weerstanden waarschijnlijk ook voor slechts beperkte tegendruk zouden zorgen. De enige weerstand die zorgde voor een tijdelijke (consolidatie) onderbreking lag bij de voormalige septembertop.

Opvallend in het forum de laatste tijd onder mijn column zijn de vele opmerkingen dat de beurs niet kan en mag stijgen en bij elk niveau veelal een opmerking 'dit wordt de top’. De trend in alle tijdstermijnen is echter opwaarts gericht en deze trend is krachtig.

Teken van kracht

Dit is onder andere te zien aan de herstelbeweging die optrad na de septembercorrectie. Deze herstelbeweging duurde aanzienlijk korter dan de correctie zelf. Dit is een teken van kracht. Een ander teken van kracht is dat bijna alle indices dezelfde positieve patronen laten zien.

Als we kijken naar het langeretermijnbeeld dan is er in de afgelopen maanden een mooie hogere langetermijnbodem gevormd in de zone 402 – 406. Deze werd driemaal getest waarbij elke bodem werd gevormd met een hammer in de weekgrafiek.

Een week geleden werd verder een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon afgerond waarbij de neklijn lag bij 447 – 448. De recente en verwachte terugval na een test van het 50-daags gemiddelde, zorgde voor de symmetrische tweede schouder van dit bodempatroon.

Waar liggen de niveau's?

Vanuit dit patroon is voor de komende maanden een koersdoel te berekenen van 490 – 495. Hierboven ligt verder nog de jaartop bij 510. De kans blijft naar mijn mening aanwezig dat deze niveaus nog dit jaar worden getest.

Waar liggen de niveaus in het kortetermijnbeeld? De eerstvolgende weerstand is pas bij 466 te vinden. Hier ligt het laatste (61,8%) Fibonacci-retracementniveau van de voormalige zware augustuscorrectie. Daarboven ligt bij 468,70 nog een horizontaal niveau waarna het eerder genoemde 200-daags gemiddelde alweer in zicht komt.

Zodra de AEX vandaag met een opwaartse gap start dan ligt het eerste steunpunt bij de intraday-top van gisteren van 459,10. Overige steunpunten liggen bij 455 en de zone 451 – 452. De zeer steil stijgende bodemlijn langs de bodems van 405 en 431 is vandaag te vinden bij 446,50.

Volgende uptick

De consolidatie van de afgelopen dagen zorgde voor bijna een test en de tweede hogere bodem langs deze zeer steil stijgende bodemlijn. Door zijn steilheid is deze bodemlijn uiteindelijk onhoudbaar. Voor de komende week valt te bezien of er onder het 200-daags gemiddelde een tijdelijk topje wordt gevormd.

Waarna de opgaande beweging weer even kan afkoelen voordat de volgende uptick wordt gegeven. Weerstand voor vandaag ligt dus pas bij 466 punten.

Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie


Met trots kan ik u meedelen dat ik voor het derde jaar bij de laatste vijf genomineerden zit voor de Gouden Stier voor Beste Beleggingsexpert 2015. Mede door uw stem heb ik de finale weer behaald.

De teller staat weer op nul en u kunt opnieuw op mij stemmen. Ik wil u alvast enorm bedanken voor uw stem.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

477 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 oktober 2015 08:39
    @Indextrader,

    Je weet precies hoe ik werk blijkbaar.... Maar het klopt helaas niet. Dagelijks heb ik een deadline van ongeveer 8:00 dat mijn column bij IEX moet zijn. Hun bepalen het tijdstip van publicatie. Zou overigens wel geweldig zijn als je een column in 5 minuten kan schrijven en laten publiceren zoals je bericht.....

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
  2. [verwijderd] 23 oktober 2015 08:43
    quote:

    B. Heijink schreef op 23 oktober 2015 08:39:

    @Indextrader,

    Je weet precies hoe ik werk blijkbaar.... Maar het klopt helaas niet. Dagelijks heb ik een deadline van ongeveer 8:00 dat mijn column bij IEX moet zijn. Hun bepalen het tijdstip van publicatie. Zou overigens wel geweldig zijn als je een column in 5 minuten kan schrijven en laten publiceren zoals je bericht.....

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
    "ZIJ" bepalen het tijdstip van publicatie. ZIJ hebben zeker nog de nodige tijd nodig de spelfouten uit je artikel te halen. Geintje ;-)
  3. [verwijderd] 23 oktober 2015 08:45
    quote:

    Reigâh schreef op 23 oktober 2015 08:41:

    [...]
    Is door IEX geplaatste titel. Bas leverde stuk aan aan onder titel: consolidatie tussen 445 en 452,1. Dat lijkt de lading beter te dekken.
    heb gister nog voor je geduimd helaas niet geholpen zie ik uitgestopt
    heb je veel verloren
  4. [verwijderd] 23 oktober 2015 08:48
    @Indextrader,

    Met alle oprechtheid kan ik zeggen dat ik gewoon 1 versie schrijf en daarbij mijn eerder afgegeven visie blijf volgen of moet aanpassen. Het zou onmogelijk zijn om meerdere versies te schrijven in de ochtend en hiervan 1 voor 8:00 moet aanbieden aan iex. Een visie verandert niet zo snel :)

    @Rob147,

    Bedankt...... blijft een valkuil van mij, he onze editor niet ingeschakeld voor deze berichten :(

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
  5. forum rang 6 Koffiezondersuiker 23 oktober 2015 08:48
    quote:

    IndexTrader schreef op 23 oktober 2015 08:32:

    Morgen!

    Bas post alleen vroeg als de future duidelijk richting heeft gegeven. Als dat niet zo is, wacht ie tot het laatste moment en kiest ie de draftversie van scenario A, B of C voor zijn dagelijkse posting.
    Wat een respectloze sukkel ben jij toch. Het mooiste is dat meneer Heijink ook nog de moeite heeft genomen om te reageren op jou..
    Misschien dat je dat tevreden maakt..

477 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links