Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Opwaarts potentieel tot 470-472

TA: Let op de gap

Mijn kortetermijnkoersdoel voor de AEX van rond de 470 punten is afgelopen vrijdag op een haar na behaald. Bij 470 ligt een oude horizontale weerstand en vlak daarboven is het 200-daags gemiddelde te vinden. Dit gemiddelde ligt bij 472 en loopt nog steeds langzaam op.

De kans was groot dat rond dit kortetermijnkoersdoel een tijdelijke top zou worden gevormd voor de welbekende volgende terugtest. Deze terugtesten zijn noodzakelijk voor de vorming van hogere bodems die uiteindelijk de steilheid van een trend moeten bepalen.

De top staat tot op heden bij 468,65. Hiermee werd een kleine horizontale weerstand getest die tussen 15 en 20 augustus werd gevormd. In de afgelopen twee handelsdagen werd ook een harami gevormd. Hiermee lijkt een verdere terugval in de komende dagen realistisch voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem.

Pas een duidelijke slotkoers boven het 200-daags gemiddelde zet direct de deur open voor een verdere opwaartse beweging. De AEX komt dan bijna geen belangrijke weerstanden meer tegen tot aan de zone 490 tot 495. Tot hoever zal de AEX dan terugvallen werd gisteren al op het forum gevraagd?

Mogelijk tot 445

Die vraag is onmogelijk te beantwoorden, maar zelfs een terugval naar de zone 445 tot 452 zou technisch gezien geen enkel probleem opleveren in het kortetermijnbeeld:

  • bij 451,40 ligt de voormalige septembertop
  • 445 is de recente dubbele (tweezers) bottom
  • in de zone 447 tot 448 ligt de neklijn van een groot afgerond omgekeerd hoofd-schouderpatroon

Een terugtest naar de neklijn zou wel een beweging zijn uit het technische boekje. U weet wel, de ontwikkeling van een patroon, de uitbraak boven de neklijn, de terugtest naar de neklijn en de krachtige opwaartse vervolgbeweging richting het koersdoel vanuit dit patroon.

Of het echter zover komt (terugtest neklijn), vraag ik mij af en hangt ook zeker af van de neerwaartse ruimte in andere indices.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Let op de gap

Als we nog dichterbij kijken dan ligt de eerste steunzone bij de recente opwaartse gap tussen de 459,10 en 460,90. Zolang deze gap (deels) open blijft staan, mag al snel weer de opwaartse vervolgdruk worden verwacht. Onder deze gap ontstaat ruimte naar de zeer steil opgaande kortetermijnbodemlijn.

Deze bodemlijn startte bij de 405-bodem in september en heeft daarna nog twee raakpunten. Vandaag ligt die alweer bij 452,50.

De vraag is nu of de gap wordt opgevuld in de komende dagen. Zolang dat niet gebeurt, verwacht ik in de loop van deze week alweer de opwaartse druk naar de zone 470 tot 472.

Dit jaar naar 490

Voor de middellange termijn blijft ik verder onverminderd positief. De AEX heeft inmiddels het laatste (61,8%) Fibonacci-retracementniveau van de augustus-correctie alweer opwaarts gebroken en een klassieke uitbodemingsfase afgerond.

Daarbij werd (met drie hammers op de weekgrafiek) een krachtige drievoudige hogere langetermijnbodem in de zone 402 tot 406 gevormd. De positieve divergentie en doorbraken van de dalende toppenlijnen zorgden voor de beëindiging van de correctieve periode in de zone 415 tot 420.

Ik gaf toen al aan dat een nieuwe en forse opwaartse beweging voor de deur stond. Als laatste was er natuurlijk de afronding (ook in veel andere indices) van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon.

Het te berekenen koersdoel hiervan ligt bij 490 tot 495 en deze zone moet naar mijn mening nog haalbaar zijn in de laatste weken van dit jaar. Zelfs een test van de jaartoppenzone bij 505 tot 510 sluit ik niet uit. Een voortzetting tot boven de 510 lijkt pas in de eerste maanden van 2016 het meest realistische scenario.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht